Få det skinnende rent på badet til jul
Få det skinnende rent på badet til jul Bilde: iStockphoto

Slik blir badet HELT rent til jul

Vi viser deg hvordan du får et skinnende rent bad til jul. 

De fleste av oss er renslige og vasker over badet jevnlig, derfor er det ikke nødvendig med storrengjøring hver gang. Det handler like mye om trivsel som hygiene og du kommer langt med å bruke toalettbørsten, lukke toalettlokket når du spyler ned og tørke over vask og toalett.

Men en gang i blant, for eksempel til jul, er det hyggelig å ha et skinnende rent bad. Her får du oppskriften på hvordan du vasker ned badet skikkelig.

Det er heller ikke nødvendig å bruke hundrevis av kroner på rengjøringsmidler: Du kan enkelt lage rengjøringssprayer av ting du har hjemme. 

Du trenger følgende:

 • 3 tomme sprayflasker som merkes: Baderomsspray, Avkalkningsspray og Toalettspray
 • 1 lufttett boks eller glasskrukke som merkes Fugepasta.
 • 3 mikrofiberkluter (1 til speil/glasshyller, 1 til tak/vegger/dusj og 1 til toalettet)
 • 1 gulvklut
 • 1 kjøkkenhåndkle i lin (eller noe annet som ikke loer)
 • 1 vindusnal
 • Eddik
 • Zalo
 • Bordsalt
 • Grønnsåpe
 • Salmiakk
 • Potetmel
 • Natron (bikarbonat)
 • 1 sitron
 • Ny tannbørste (du skal bruke den gamle til rengjøringen!)

Så blander du tre sprayflasker:

Baderomssprayen lages av: 1 teskje grønnsåpe, 1 dl eddik, 2 dl vann og saften av 1 sitron.Ta vare på restene av sitronen til rengjøring av toalettet.

Til avkalkningsspray brukes: 3 spiseskjeer eddik, 0,5 dl grønnsåpe og 5 dl vann.

Toalettsprayen består av: 3 spiseskjeer eddik, 0,5 dl grønnsåpe, noen dråper salmiakk og 5 dl vann.

Til slutt lager du en pasta til rengjøring av fuger, denne består av: 0,5 dl natron, 0,5 dl eddik, 1 spiseskje potetmel og 1 dl vann. Blandes til en tannkremliknende pasta og oppbevares i tett boks.

Så er det bare å sette i gang!

1. Rydd bort alle løse gjenstander ut av rommet og tøm søppelbøtta.

2. Gå over alle flater med støvsugeren eller tørrmopp, både tak, vegger og gulv.

3. Taket og taklistene vaskes med fuktig mikrofiberklut, sprayet med baderomsspray. Anbefaler å vaske frem og tilbake, ikke i sirkler eller buer.

4. På veggene brukes avkalkningsspray der hvor det har lagt seg et gråhvitt kalkbelegg. La det virke ett par minutter. Vask med rent vann og tørk av med linhåndkle. Ellers bruker du baderomsspray og vasker av med lunkent vann. Tørk helt tørt med linhåndkle.

5. I dusjsonen får man som regel misfargede fuger. Smør på fugepasta og la det virke i 10 minutter. Skrubb med tannbørsten. Tørk av med en fuktig klut og skyll med lunkent vann til alle spor av pastaen er borte.

6. Silikonfuger med sorte prikker (svartsopp) må etter hvert skrapes bort og erstattes med nye. Nye silikonfuger kan impregneres, men ellers finnes det fugemasse på markedet som ikke får svartsopp – hør med en murer eller fliseforhandler.

7. Glassveggene sprayes med baderomsspray og tørkes med nalen. Tørk glasset helt rent med et linhåndkle. Er det kalkdannelser på glassveggene, bruk avkalkningsspray.

8. Speil, glasshyller og baderomsmøbler vaskes med lunkent vann tilsatt ett par dråper Zalo. Tørkes tørt med linhåndkle.

9. Vasken sprayes med baderomsspray som bør virke ett par minutter. Om det er kalkdannelser på blandebatteriet, hell litt eddik over tannbørsten, gni på flekkene og skyll med lunkent vann. Vær nøye med å få bort all eddik, fordi den kan skade materialer som krom o.l.

10. Ta av toalettsetet hvis mulig, spray med toalettspray, la det virke ett par minutter og skyll det rent i dusjen. Tørk tørt med toalettpapir eller kjøkkenrull. Spyl ned toalettet. Spray hele innsiden med toalettspray og gjør rent med toalettbørsten.

Har du oksideringsmerker (brune striper, kant rundt vannspeilet) kan du gni litt med sitron. Er det brune flekker under vannspeilet, kan du slå i 2 dl eddik og noen dråper salmiakk og la det stå natten over.

11. Sluket rengjøres som følger: Ta bort slukristen og hell i en kopp med natron og en kopp med salt. Deretter heller du sakte og forsiktig 1 kopp med eddik, som vil skumme og frese litt.

La det virke 20 minutter og hell over kokende vann. Dette anbefales å gjøre med jevne mellomrom, året rundt, f.eks. hver tredje måned.

12. Gulvet vasker du med litt grønnsåpe og lunkent vann.

13. Løse gjenstander som skal tilbake på badet vaskes rent med fuktig klut og tørkes tørt med linhåndkle.

Kilde: Fine Bad, rengjøringstips fra boken "Städglädje" av Marléne Eriksson

20. desember 2018
Mer om Rengjøring og inneklima

7 smarte ting du kan bruke potet til

Poteter er helt vanlig på norske middagsbord. I tillegg til kan de brukes til helt andre ting.

Er flytende eller fast håndsåpe best?

Såpe er jo såpe? Nei, så enkelt er det visst ikke likevel. Det er nemlig ikke alle typer håndsåpe som gjør hendene dine skikkelig rene. Tvert imot.

Slik får du typen til å gjøre mer husarbeid

Er du lei av å rydde og vaske alene mens typen ligger på sofaen? Her får du 9 tips til å snu på flisa.

Derfor bør du ikke vaske dongeribuksa

Holder du dongeribuksa unna vaskemaskinen holder den seg penere og du sparer miljøet. 

Derfor bør du ikke dele håndklær med andre

Det er faktisk ikke risikofritt å bruke et håndkle som andre har brukt.

Slik får du ulltøyet rent - uten å ødelegge det

Visste du at ulltøy kan kokes og kjøres på full sentrifugering? Her får du vite hvordan du vasker ull.

8 feil du garantert gjør når du vasker klær

Vi har samlet 8 feil som mange gjør når de vasker klær. Finn ut om du er en av dem, eller om du allerede har kontroll på klesvasken. 

Slik rengjør du silikonfuger

Silikonfuger blir fort skitne og stygge, og kan være vanskelige å få rene. Men med disse tipsene får du fort hvite fuger igjen.

10 tips som gjør gamle sko til nye

Alle har vel opplevd at fullt brukbare sko blir stygge eller umulige å vaske. Men med disse tipsene gjør du skoene dine gode som nye.

12 enkle vaner som folk med rene hjem har

Drømmer du også om et hjem som alltid er rent og ryddig? Her er 12 gode vaner som du enkelt kan gjøre til dine egne - uten at det krever storrengjøring hver uke.

Disse rommene bør du alltid rengjøre først

Gjør deg ferdig med rengjøringen av de verste og kjedeligste rommene først, så får du mer motivasjon til å fortsette med resten av huset.

10 geniale rengjøringstips

Her er ti hacks, tips og triks som gjør livet og hverdagen enklere.

Derfor bør du vaske opp for hånd

Det kan ha en positiv helseeffekt.

Derfor bør du aldri gå inn med uteskoene på

Utesko er fulle av bakterier. Sett dem igjen utenfor døra eller på skohylla hvis du vil unngå å dra med deg bakterier inn i hjemmet.

7 smarte ting du kan bruke oppvasktabletter til

Oppvasktabletter kan brukes til mer enn bare oppvaskmaskinen. Den lille klumpen kan gjøre underverker for både toalett og søppelbøtte.