Middagsselskaper og festligheter hører julen til. Med det følger også søl, flekker, skitne ovner og kanskje tette rør.
Middagsselskaper og festligheter hører julen til. Med det følger også søl, flekker, skitne ovner og kanskje tette rør. Bilde: Ifi.no

Slik blir fjerner du sporene etter julen

Julen setter ofte sine spor: Duker med fettflekker, tette rør, rødvinssøl, hakk i parketten og innbrent stekeovn. Her er tipsene som effektivt fjerner sporene.

1. Rengjør stekeovnen

Innbrente matrester og skitne ovnsvinduer er et vanlig syn etter julens matkalas – og ikke et vakkert et. Sett av noen minutter til å rengjøre ovnen på nyåret, så slipper du unødvendig matos og lukten av brente matrester.

Venter du for lenge, blir jobben vanskeligere og mer tidkrevende. Det finnes gode spesialmidler beregnet på rengjøring av ovn. Siden det sitter fast mye fett og sot, er det lurt å bruke et relativt kraftig rengjøringsmiddel.

Rengjøringssprayer er en effektiv og enkel måte å få ovnen ren på. Bare spray på, la det virke litt og tørk av. Deretter bør du skylle av med rikelig mengder vann.

Hvis du ikke ønsker å bruke rengjøringsspray, kan du rengjøre ovnen og rister/plater med eddik eller sitron. 

2. Åpne rørene

I julen både lager, spiser og kaster vi store mengder mat. Men vi er ikke så nøye på hvor vi gjør av matrestene. Store mengder fett forsvinner ned i kjøkkenvasken. Dette kan føre til tette rør. Opplever du det etter julens utskeielser bør du trå til med én gang.

Mye fett i vasken kan føre til tette rør. Foto: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no

Tette rør kan nemlig forårsake vond lukt, tiltrekke seg rotter og i verste fall føre til vannskader. Det finnes flere effektive avløpsåpnere og proppløsere som kan redde rørene når de er helt tette.

Flytende avløpsåpnere er stort sett tyngre enn vann, og synker ned der proppen er og løser den opp. De er enkle å bruke og skader ikke rørene.

3. Fjern flekkene

Fett, kaffe, rødvin og stearin setter stygge flekker på bord, duker, tepper og puter. Det lureste er å ta flekkene mens de fremdeles er våte, men det finnes også gode flekkfjernere du kan bruke i etterkant.

Et smart tips, særlig hvis det er snakk om flekker fra fett eller stearin, å starte med en møbelrens som trenger inn i treverket, tekstilet eller teppet først. Deretter kan du bruke et flekkfjerningspulver som absorberer fettet og trekker det ut fra overflaten.

 

Flekker og søl hører julen til. Foto: Robert Walmann/ifi.no

Er det kaffe, te eller vin som er fienden, kan du bruke vann før du trår til med flekkfjerningspulver. Det finnes også egnede flekkfjeringssprayer.

Skal du fjerne flekker fra et teppe, bør du alltid sjekke med produsenten hva teppet tåler. Noen tåler sterke rengjøringsmidler, mens andre ikke gjør det.

Vil du bruke en flekkfjerner, velg en som er spesielt utviklet til bruk på teppe, og som ikke bleker eller ødelegger fargene. Det er lurt å forhøre deg der du har kjøpt teppet – ofte har de også egne løsninger du kan bruke.

4. Redd parketten

Skader i parketten etter nyttårsfestens stiletthæler er ikke særlig festlig. Men skjellakkstifter, reparasjonsvoks og vokspinner er blant mulige redninger.

Stiletthæler er ikke gulvets favoritt. Heldigvis finnes det redninger. Foto: TreStjerner

Har du oljet eller hardvoksoljet gulv som har blitt slitt i gangbanene, kan du gi det litt ekstra pleie ved å påføre litt olje der det trengs.

Kilde: ifi.no

4. januar 2017
Mer om Rengjøring og inneklima

7 smarte ting du kan bruke potet til

Poteter er helt vanlig på norske middagsbord. I tillegg til kan de brukes til helt andre ting.

Er flytende eller fast håndsåpe best?

Såpe er jo såpe? Nei, så enkelt er det visst ikke likevel. Det er nemlig ikke alle typer håndsåpe som gjør hendene dine skikkelig rene. Tvert imot.

Slik får du typen til å gjøre mer husarbeid

Er du lei av å rydde og vaske alene mens typen ligger på sofaen? Her får du 9 tips til å snu på flisa.

Derfor bør du ikke vaske dongeribuksa

Holder du dongeribuksa unna vaskemaskinen holder den seg penere og du sparer miljøet. 

Derfor bør du ikke dele håndklær med andre

Det er faktisk ikke risikofritt å bruke et håndkle som andre har brukt.

Slik får du ulltøyet rent - uten å ødelegge det

Visste du at ulltøy kan kokes og kjøres på full sentrifugering? Her får du vite hvordan du vasker ull.

8 feil du garantert gjør når du vasker klær

Vi har samlet 8 feil som mange gjør når de vasker klær. Finn ut om du er en av dem, eller om du allerede har kontroll på klesvasken. 

Slik rengjør du silikonfuger

Silikonfuger blir fort skitne og stygge, og kan være vanskelige å få rene. Men med disse tipsene får du fort hvite fuger igjen.

10 tips som gjør gamle sko til nye

Alle har vel opplevd at fullt brukbare sko blir stygge eller umulige å vaske. Men med disse tipsene gjør du skoene dine gode som nye.

12 enkle vaner som folk med rene hjem har

Drømmer du også om et hjem som alltid er rent og ryddig? Her er 12 gode vaner som du enkelt kan gjøre til dine egne - uten at det krever storrengjøring hver uke.

Disse rommene bør du alltid rengjøre først

Gjør deg ferdig med rengjøringen av de verste og kjedeligste rommene først, så får du mer motivasjon til å fortsette med resten av huset.

10 geniale rengjøringstips

Her er ti hacks, tips og triks som gjør livet og hverdagen enklere.

Derfor bør du vaske opp for hånd

Det kan ha en positiv helseeffekt.

Derfor bør du aldri gå inn med uteskoene på

Utesko er fulle av bakterier. Sett dem igjen utenfor døra eller på skohylla hvis du vil unngå å dra med deg bakterier inn i hjemmet.

7 smarte ting du kan bruke oppvasktabletter til

Oppvasktabletter kan brukes til mer enn bare oppvaskmaskinen. Den lille klumpen kan gjøre underverker for både toalett og søppelbøtte.