Fjerne saltrender fra skoene
Noen ganger er gummistøvler best... Bilde: Getty Images

Slik fjerner du salt fra skoene

Vinteren kan gå hardt utover sko, klær og gulv, særlig når salt slaps og snø får grep om dem. 

Salt på veiene betyr stygge skjolder på skoene

Når værmeldinger vasler snø og glatte veier, varer det ikke lenge før salting av fortau og kjørebane begynner. Det er bra for både fotgjengere og bilister å ha godt grep, men saltet kommer gjerne med noen uønskede bieffekter. Stygge skjolder på skoene er én ting – dessuten kan du også dra med deg saltet inn og gjøre skade på gulvet. 

Her får du noen tips til hvordan du skal angripe saltmerkene på sko, klær, bil og annet. 

Saltmerker på gulvet

Blir tregulvet ditt utsatt for støvler innsauset med salt snø og vann, bør du fjerne det så raskt som mulig. Det er det mange grunner til:

For det første kan saltkrystaller på gulvet føles som om du går på sandpapir, noe som ikke er speielt hyggeig. For det andre kan saltet skade overflaten på gulvet, og når overflaten først er rammet, går saltet videre ned i de underliggende materialene og ødelegger dem. 

Sprøyt varmt vann på området og la det løse opp saltet. Så tørker du opp med et tørt håndkle. Da unngår du skader på gulvet ditt. 

Saltflekker på bilen

Bilen ser ikke akkurat nyvasket ut når den har vært ute og kjørt på saltede veier. Saltflekkene er ikke pene, så de fleste bileiere vil nok gjerne fjerne dem så raskt som mulig. Og det er faktisk ikke så vanskelig! 

Hvis bilen bare er rammet på enkelt steder, kan en oppvridd klut gjøre underverker. Men hvis bilen er blitt veldig skitt, er nok det letteste å kjøre den til en bilvask. 

Saltflekker på klærne

Er du så uheldig å få saltflekker på klærne, kan du like gjerne vente til det er tørket. Da er det lett å tørke bort med en børste. 

Saltrender på skinnsko

Når du vasser gjennom saltet slaps i skinnsko, er det nesten umulig å unngå hvite skjolder. Når du kommer inn, er det best å angripe saltrendene så raskt som mulig. Saltet kan nemlig skade skinnet. 

Bland vann og eddik og rens området. Kanskje må du gå over et par ganger før skjoldene er helt borte. når skoen er renset, trenger den masse ny næring så ikke læret tørker inn. Gå over med egnet fett etter rengjøringen. 

Saltrender på semsket skinn

Det første du bør gjøre er å børste av overflødig salt og skitt. Så vasker du skoen med såpevann og skyller med rent vann. For å rense skoen ytterligere, kan du eventuelt skylle den med en mild eddikoppløsning. Så trenger de bare å tørke, før de er gode som nye igjen.

En god runde med ny impregnering tilpasset semsket skinn øker dessuten skotøyets motstandskraft for videre saltangrep. 

Kilde: Rodalesorganiclife, Politiken

Hold deg oppdatert på tips og triks om hjem og hage – meld deg på vårt nyhetsbrev her!

21. februar 2017
Mer om Rengjøring og inneklima

7 smarte ting du kan bruke potet til

Poteter er helt vanlig på norske middagsbord. I tillegg til kan de brukes til helt andre ting.

Er flytende eller fast håndsåpe best?

Såpe er jo såpe? Nei, så enkelt er det visst ikke likevel. Det er nemlig ikke alle typer håndsåpe som gjør hendene dine skikkelig rene. Tvert imot.

Slik får du typen til å gjøre mer husarbeid

Er du lei av å rydde og vaske alene mens typen ligger på sofaen? Her får du 9 tips til å snu på flisa.

Derfor bør du ikke vaske dongeribuksa

Holder du dongeribuksa unna vaskemaskinen holder den seg penere og du sparer miljøet. 

Derfor bør du ikke dele håndklær med andre

Det er faktisk ikke risikofritt å bruke et håndkle som andre har brukt.

Slik får du ulltøyet rent - uten å ødelegge det

Visste du at ulltøy kan kokes og kjøres på full sentrifugering? Her får du vite hvordan du vasker ull.

8 feil du garantert gjør når du vasker klær

Vi har samlet 8 feil som mange gjør når de vasker klær. Finn ut om du er en av dem, eller om du allerede har kontroll på klesvasken. 

Slik rengjør du silikonfuger

Silikonfuger blir fort skitne og stygge, og kan være vanskelige å få rene. Men med disse tipsene får du fort hvite fuger igjen.

10 tips som gjør gamle sko til nye

Alle har vel opplevd at fullt brukbare sko blir stygge eller umulige å vaske. Men med disse tipsene gjør du skoene dine gode som nye.

12 enkle vaner som folk med rene hjem har

Drømmer du også om et hjem som alltid er rent og ryddig? Her er 12 gode vaner som du enkelt kan gjøre til dine egne - uten at det krever storrengjøring hver uke.

Disse rommene bør du alltid rengjøre først

Gjør deg ferdig med rengjøringen av de verste og kjedeligste rommene først, så får du mer motivasjon til å fortsette med resten av huset.

10 geniale rengjøringstips

Her er ti hacks, tips og triks som gjør livet og hverdagen enklere.

Derfor bør du vaske opp for hånd

Det kan ha en positiv helseeffekt.

Derfor bør du aldri gå inn med uteskoene på

Utesko er fulle av bakterier. Sett dem igjen utenfor døra eller på skohylla hvis du vil unngå å dra med deg bakterier inn i hjemmet.

7 smarte ting du kan bruke oppvasktabletter til

Oppvasktabletter kan brukes til mer enn bare oppvaskmaskinen. Den lille klumpen kan gjøre underverker for både toalett og søppelbøtte.