Stivnet stearin duk klær, fjerne
Stin Bilde: Getty Images

Slik fjerner du stearinflekker

Har du fått stearinflekker på duken eller et klesplagg? Fortvil ikke! Her er tipsene som hjelper deg med å fjerne dem. 

Stearinlys er koselig og brukes mye i høytider. Men et problem mange har støtt på er at den flytende stearinen søles utover, og klistrer seg til duker og klær og tekstiler, og deretter stivner.

Stivnet stearin kan være klønete å fjerne, men her er et par tips som ganske sikkert skal kunne hjelpe deg med å få juleduken fin igjen. 

1. Fjern stearinen med strykejern og trekkpapir

Det første tipset, hentet fra Klikk.no, er muligens også det som er morsomst å utføre. Til dette trenger du et strykejern, gjerne et gammelt strykejern som tåler å bli skittent, eller et skismøringsjern. I tillegg trenger du trekkpapir, eventuelt kaffefilter, bakepapir eller litt tykt håndklepapir. Et strykebrett kommer også godt med. Alternativt kan du bruke bordet/gulvet som strykebrett, og legge et håndkle mellom.

Legg tekstilet som har fått stearin på seg på strykebrettet, eller på bordet med et håndkle under, og glatt forsiktig ut med strykejernet. Deretter legger du trekkpapiret over stearinflekken, og stryker jevnt over med moderat temperatur på strykejernet.

Med dette vil stearinen varmes opp og suges opp i det overliggende papiret, og dermed bort fra tekstilet som opprinnelig ble sølt på. Effektivt, og litt magisk å se på.

Det vil muligens sitte igjen en fettflekk etter stearinen. Denne kan du vaske bort med en dæsj Zalo. La gjerne Zaloen virke en halvtimes tid før du skyller den av.

Pass på at du ikke bruker farget eller mønstret papir, da trykksverten i dette kan overføres til tekstilet du stryker på.

2. Fjern stearin med fryseren

Tips nummer 2 er kjent for mange. Her skal du legge tekstilet i fryseren i noen timer, slik at stearinflekken fryser helt. Når stearinen er frossen, er det enkelt å pelle og brekke den av.

Også her kan det sitte igjen en fettflekk etter stearinen. Denne fjerner du med Zalo. Når du har skylt bort Zaloen, kan du vaske tekstilet som vanlig.

stearinet på er å legge duken i fryseren og fjerne stearinet når det er frosset. 

3. Fjern stearin med lampeolje

Dette tredje tipset forutsetter at du har en klunk luktfri lampeolje hjemme. Fjern stearinen ved frysing eller stryking som nevnt over, og vask deretter den resterende fettflekken med lampeolje, skriver en bruker på kjerringrad.com

Vær obs på at lampeolje ikke går godt i vaskemaskinen, så vask tekstilet med Zalo eller annen såpe og skyll av før du vasker det på annen måte. 

Se også: Slik fjerner du flekker fra rødvin, fett og sjokolade

2. mars 2020
Mer om Rengjøring og inneklima

7 smarte ting du kan bruke potet til

Poteter er helt vanlig på norske middagsbord. I tillegg til kan de brukes til helt andre ting.

Er flytende eller fast håndsåpe best?

Såpe er jo såpe? Nei, så enkelt er det visst ikke likevel. Det er nemlig ikke alle typer håndsåpe som gjør hendene dine skikkelig rene. Tvert imot.

Slik får du typen til å gjøre mer husarbeid

Er du lei av å rydde og vaske alene mens typen ligger på sofaen? Her får du 9 tips til å snu på flisa.

Derfor bør du ikke vaske dongeribuksa

Holder du dongeribuksa unna vaskemaskinen holder den seg penere og du sparer miljøet. 

Derfor bør du ikke dele håndklær med andre

Det er faktisk ikke risikofritt å bruke et håndkle som andre har brukt.

Slik får du ulltøyet rent - uten å ødelegge det

Visste du at ulltøy kan kokes og kjøres på full sentrifugering? Her får du vite hvordan du vasker ull.

8 feil du garantert gjør når du vasker klær

Vi har samlet 8 feil som mange gjør når de vasker klær. Finn ut om du er en av dem, eller om du allerede har kontroll på klesvasken. 

Slik rengjør du silikonfuger

Silikonfuger blir fort skitne og stygge, og kan være vanskelige å få rene. Men med disse tipsene får du fort hvite fuger igjen.

10 tips som gjør gamle sko til nye

Alle har vel opplevd at fullt brukbare sko blir stygge eller umulige å vaske. Men med disse tipsene gjør du skoene dine gode som nye.

12 enkle vaner som folk med rene hjem har

Drømmer du også om et hjem som alltid er rent og ryddig? Her er 12 gode vaner som du enkelt kan gjøre til dine egne - uten at det krever storrengjøring hver uke.

Disse rommene bør du alltid rengjøre først

Gjør deg ferdig med rengjøringen av de verste og kjedeligste rommene først, så får du mer motivasjon til å fortsette med resten av huset.

10 geniale rengjøringstips

Her er ti hacks, tips og triks som gjør livet og hverdagen enklere.

Derfor bør du vaske opp for hånd

Det kan ha en positiv helseeffekt.

Derfor bør du aldri gå inn med uteskoene på

Utesko er fulle av bakterier. Sett dem igjen utenfor døra eller på skohylla hvis du vil unngå å dra med deg bakterier inn i hjemmet.

7 smarte ting du kan bruke oppvasktabletter til

Oppvasktabletter kan brukes til mer enn bare oppvaskmaskinen. Den lille klumpen kan gjøre underverker for både toalett og søppelbøtte.