Hvit vask, flekker, gulnet, hvordan, vaske tips, eddik, klor, bakepulver.
Lite er mer tilfredsstillende enn nyvasket, kritt hvitt tøy. Bilde: Getty Images

Slik gjør du hvite plagg hvite igjen

Hvite klesplagg som har gulnet er ikke særlig fint. Men med disse tipsene blir alt skinnende hvitt igjen.  

Er du lei av at det hvite tøyet ditt ikke er hvitt lenger? At lang tids bruk, flekker eller vaskemaskinen har gjort de fine hvite klærne gule eller gråaktig? Du er i så fall ikke alene. 

Dette er et vanlig problem med hvite tekstiler, og derfor får du her noen smarte vasketips for hvordan du kan redusere misfarging og gjøre det hvite tøyet helt hvitt igjen.

 

 

Kalkholdig vann kan forårsake misfarging, men heldigvis har vi lite kalk i vannet i Norge. Dog kan klær også bli grå eller gulne på grunn av bruk, slitasje, svette, mange vask, feil vaskemiddel og andre ting. Så det er slett ikke rart at de vakre, hvite plaggene dine mister litt shwung med tide.

Men nå er tiden inne for et oppgjør med misfargete klær. For her er tipsene du trenger for å gjøre dem hvite igjen.    

 

 

Klorbleking

Du kan fjerne misfarging, vanskelige flekker og generelt bleke tekstiler med klorin. Og vær obs på at klor er langt sterkere enn klorin, og bare bør brukes ytterst varsomt. 

Sjekk først om klærne tåler klorbleking. Hvis plaggene er merket med en trekant med et kryss over, tåler de ikke klorin. I tilfelle kan du prøve et av de andre, mer skånsomme tipsene lenger ned i saken.

Ha 1 - 2 desiliter klorin i vaskemaskinen (avhengig av hvor mye klær du skal bleke), og vask klærne på den temperaturen du vanligvis ville vasket det. Når kloravsken er ferdig, vasker du klærne en gang til, denne gangen uten klorin, men med litt vaskemiddel. 

Men vær obs på at dette er en hard behandling for klærne. Klorbehnadling vil kunne skade og lage flekker på klærne dine, så bruk denne metoden med omhu. 

 

Mirakelmiddelet hvit eddik

Hvit eller lys eddik (7%) er et billig og naturlig rengjøringsmiddel som kan utrette mirakler. Hvis du har fått en vanskelig flekk på et plagg, kan du vrenge plagget og legge det på et bord eller lignende. Deretter tar du ca 2 spiseskjeer eddik på en klut eller fille, som du gnikker mot flekken.   

Når flekken er borte, kan avslutte med å vaske tøyet i lunkent vann tilsatt ytterlig 2-3 desiliter hvit eddik.

 

Bakepulver til unnsetning

Hvis behandlingen over ikke virker, kan du prøve med bakepulver. Bland 2 teskjeer bakepulver med 2-3 teskjeer vann. Dette blir en tjukk masse som du kan smøre på flekken. La blandingen virke i 30-60 minutter, før du skyller plagget og til slutt vasker det i lunkent vann med ca 2 desiliter hvit eddik. 


Vask med sitronsaft 

Sitron er et naturlig blekemiddel som kan redde hvite klær. (Foto: iStock)

 

Et annet hvitvaskingstips er å vaske de én gang så hvite klærne med sitronsaft. Slik går du frem:

Press saft fra ferske sitroner til du har ca en halv kopp. Alternativt kan du bruke ferdigpresset, ren sitronsaft fra butikken. Sett så på en vanlig vask, der du bruker sitronsaften OG vanlig vaskemiddel samtidig. Hvis flekken ikke er borte kan du gjenta prosessen.

Eventuelt kan du lage et vannbad av kokt vann og en halv kopp sitronsaft, og la klesplagget ligge i bløt over natten. Når morgenen gryr og flekken (forhåpentligvis) har sluppet taket kan du kjøre det en runde på vanlig vask.

 

Sol - naturens eget blekemiddel

Det enkleste og billigste blekemiddelet du kan få tak i er solen. Hvis du bare lar hvitvasken henge ute og tørke i solen, minsker du risikoen for misfarging, samtidig som solens ultrafiolette lys vil ha en naturlig blekende effekt på klærne. 

Og nettopp dette er grunnen til at du ikke bør henge mørke klær til tørk ute i solen, i den grad du vil beholde de mørke fargene i plaggene dine. 

Med ønske om en flekkfri hverdag. 

 

15. mai 2018
Mer om Rengjøring og inneklima

7 smarte ting du kan bruke potet til

Poteter er helt vanlig på norske middagsbord. I tillegg til kan de brukes til helt andre ting.

Er flytende eller fast håndsåpe best?

Såpe er jo såpe? Nei, så enkelt er det visst ikke likevel. Det er nemlig ikke alle typer håndsåpe som gjør hendene dine skikkelig rene. Tvert imot.

Slik får du typen til å gjøre mer husarbeid

Er du lei av å rydde og vaske alene mens typen ligger på sofaen? Her får du 9 tips til å snu på flisa.

Derfor bør du ikke vaske dongeribuksa

Holder du dongeribuksa unna vaskemaskinen holder den seg penere og du sparer miljøet. 

Derfor bør du ikke dele håndklær med andre

Det er faktisk ikke risikofritt å bruke et håndkle som andre har brukt.

Slik får du ulltøyet rent - uten å ødelegge det

Visste du at ulltøy kan kokes og kjøres på full sentrifugering? Her får du vite hvordan du vasker ull.

8 feil du garantert gjør når du vasker klær

Vi har samlet 8 feil som mange gjør når de vasker klær. Finn ut om du er en av dem, eller om du allerede har kontroll på klesvasken. 

Slik rengjør du silikonfuger

Silikonfuger blir fort skitne og stygge, og kan være vanskelige å få rene. Men med disse tipsene får du fort hvite fuger igjen.

10 tips som gjør gamle sko til nye

Alle har vel opplevd at fullt brukbare sko blir stygge eller umulige å vaske. Men med disse tipsene gjør du skoene dine gode som nye.

12 enkle vaner som folk med rene hjem har

Drømmer du også om et hjem som alltid er rent og ryddig? Her er 12 gode vaner som du enkelt kan gjøre til dine egne - uten at det krever storrengjøring hver uke.

Disse rommene bør du alltid rengjøre først

Gjør deg ferdig med rengjøringen av de verste og kjedeligste rommene først, så får du mer motivasjon til å fortsette med resten av huset.

10 geniale rengjøringstips

Her er ti hacks, tips og triks som gjør livet og hverdagen enklere.

Derfor bør du vaske opp for hånd

Det kan ha en positiv helseeffekt.

Derfor bør du aldri gå inn med uteskoene på

Utesko er fulle av bakterier. Sett dem igjen utenfor døra eller på skohylla hvis du vil unngå å dra med deg bakterier inn i hjemmet.

7 smarte ting du kan bruke oppvasktabletter til

Oppvasktabletter kan brukes til mer enn bare oppvaskmaskinen. Den lille klumpen kan gjøre underverker for både toalett og søppelbøtte.