Bilde: Getty Images

Slik rengjør du kjøkkenvifta

Husker du når du rengjorde kjøkkenvifta sist? Ikke det, nei! Her får du tips til hvordan du gjør det. 

De fleste av oss har en kjøkkenventilator over komfyren. Her samler det seg store mengder brannfarlig fett, særlig i juletiden når vi lager så mye fet mat. 

Fettet i kjøkkenvifta kan bidra til at en brann sprer seg raskt til avtrekkskanalen og videre.

Derfor er det svært viktig å jevnlig fjerne brannfarlig fett.

I tillegg til å minke brannrisikoen, er en kjøkkenvifte med rent filter mer effektiv. Det gjør også godt for innemiljøet.

Det finnes i hovesak to typer ventilatorerer: 

1. Avtrekk-ventialtorer, også kalt utluft- og fraluftventilatorer, kjennetegnes ved at stekeosen føres helt ut av boligen gjennom ventilasjonsrør. 

Løft blikket og se hvordan det står til med kjøkkenvifta. Foto: Getty Images 

Hvor ofte bør man rengjøre kjøkkenviften?

Hvor ofte du bør rengjøre filteret i kjøkkenviften avhenger av bruken. Noen lager mat som lager stekeos hver dag, mens andre lager lite. Legg for eksempel inn i kalenderen din at du den siste dagen i måneden skal rengjøre kjøkkenvifta. 

Slik får du rustfritt stål til å skinne

Først bør du finne ut hvilken type kjøkkenventilator du har. Noen har avtrekksrør som sender luften ut av huset.

Andre har kullfilter, altså et filter under filteret. I slike ventilatorer blir luft og matos trukket inn i ventilatoren og sendt gjennom kullfilteret, før det sendes ut i rommet igjen. 

Noen typer kullfilter kan vaskes, andre må byttes ut med jevne mellomrom. 

Les også bruksanvisningen, her vil det stå beskrevet hvordan du bør rengjøre den og hvordan du demonterer den. Finn ut hvilke deler som kan vaskes for hånd eller i oppvaskmaskinen.

Utvendig kan kjøkkenventilatoren rengjøres med  en mikrofiberklut fuktet med kaldt vann eller en filtklut fuktet med vann og rengjøringsmiddel.  

Slik vasker du doen med natron

Slik renser du filteret

1. Oppvaskmaskinen

De fleste filtre kan helt fint vaskes i oppvaskmaskinen på normalt program.

2. Eddik og natron

Kok opp vann i en stor kjele og tilsett litt hvit eddik og en spiseskje natron. Så legger du filteret ned i kjelen.

Hvis du ikke får filteret ned i kjelen kan du legge det i en en dyp stekeovnspanne. Deretter heller du vannet over. 

La filteret ligge noen minutter. Deretter skal du skylle filteret i rent vann og skrubbe filteret med en tannbørste. Ferdig!

 

Slik blir langpannen ren på 1-2-3 

3. Vask for hånd

En alternativ måte å gjøre det på er å legge filteret i varmt vann med Zalo og en skvett salmiakk. La det ligge i bløt en times tid, før du vasker med oppvaskbørsten.

21. januar 2020