Slik rengjør og vedlikeholder du marmor

Å bruke marmor som interiør er supertrendy. Derfor  er det viktig å vite hvordan du vasker det riktig også.


Marmor er for tiden noe av det fineste du kan ha hjemme, enten i form av kjøkkenbenk eller bare et lite brett til pynt.

Men som et sart naturmateriale som er skapt gjennom millioner av års geologiske prosesser, må det også behandles riktig.

Siden marmor er et porøst materiale vil væsker som vin, juice, matolje og liknende feste seg lett til materialet. 

Her får du en guide til hvordan du vedlikeholder og rengjør marmor:

Fjern vanskelige flekker med «salmiakkpasta»

  • Lag en «pasta» av hydrogenperoksid, noen dråper husholdningsammoniakk og glatt toalettpapir eller kjøkkenpapir. Blandingen skal være som en trykk grøt, men kunne røres i.
  • Smør blandingen på flekken slik at det akkurat dekker (ca 6 mm tykk).
  • Dekk området med plastfilm, teip hjørnene fast og lag et par hull i filmen slik at området får puste.
  • Etter dette skal blandingen tørke helt inn i flekken. Det kan ta 48 timer.
  • Når «pastaen» har tørket helt inn, fjern filmen og drypp litt vann på. Etter dette tørker du av blandingen, og flekken skal være helt borte.
  • Går likevel ikke flekkene helt bort, gjenta prosessen. Noen flekker kan kreve at man gjør dette to til tre ganger.

Foto: Istock

Generelt vedlikehold/rengjøring med såpe

  • Når flekkene er fjernet kan hele marmoroverflaten rengjøres forsiktig. Fjern først støv og andre partikler som kan tørkes eller skrapes vekk med en tørr klut.
  • Fjern så fett med en tynn blanding av mild oppvaskmiddel og varmt vann.
  • Unngå å skrubbe. Tørk av marmoren med en fuktig klut.

Poler marmor med natron og vann

  • Lag en blanding av natron, ca 45 gram og en knapp liter vann.
  • Bruk en ren klut og tørk over marmoroverflaten med blandingen.
  • La det tørke i fem timer.
  • Tørk av marmorflaten med en ren klut vridd opp i varmt vann.

Kilde: Wikihow.com