Slik unngår du tette rør i jula

Rengjøring og inneklima

Desember er høytid for tette sluk. Disse tipsene hjelper deg å pne avløpsrørene før eller etter uhellet er ute. 

Tette sluk er lett å unngå hvis du bruker sunn fornuft om hva du heller i vasken - og disse tipsene.
Tette sluk er lett å unngå hvis du bruker sunn fornuft om hva du heller i vasken - og disse tipsene. Bilde: Getty Images

Nå i desember skylles det unna mye fett og matrester i norske avløpsrør, dessverre ofte med kjedelige følger for avløpsrørene spesielt og julestemningen generelt.

Noen ganger sier det bare stopp i rørene, og det vil du helst unngå. Men med disse tipsene fra IFI får du åpnet opp tette sluk i vasken eller på badet.

– Det første budet for å slippe tette sluk er å unngå å helle for mye fett i vasken. På badet kan også såperester og hår og forårsake at det stopper opp. Det er ikke alltid enkelt å vite akkurat hvor proppen sitter, og det er da en moderne, effektiv avløpsåpner kommer til sin rett, sier Inger Løvaas hos rengjørings- og vedlikeholdsmiddelprodusenten Krefting.

Se også: Slik fjerner du stivnet knekk fra stekepannen

Les også:

Disse hundene har det verst i kulda

Det er nok mange av oss mennesker som skulle ønske at vi hadde hundepels på vinteren. Men for noen hunder kan vinteren bli ekstra kald.

Pulver og gele

Det finnes avløpsåpnere i forskjellige substanser, mest utbredt er pulver og gele. «Nitor Avløpsåpner Gel» fra Alfort er en gel som er enkel å bruke, og som løser opp fett, matrester, hår og andre typer vanskelige blokkeringer i avløp og sluk. I tillegg fjerner middelet vond lukt. Alfort har også produkter for vedlikehold av rør.

Flytende Plumbo rørvask og Nitor Avløpsåpner Gel (Foto: Produsentene)

 

Les også:

Derfor bør du ikke dele håndklær med andre

Det er faktisk ikke risikofritt å bruke et håndkle som andre har brukt.

Bobler og bruser

Norske Krefting lager det velkjente produktet «Plumbo» som fås både som pulver og i flytende form.

– Plumbo pulver er blant annet laget av lut og kaustisk soda. Det er konstruert til å boble og bruse så kraftig at det trenger seg igjennom alt organisk avfall i sluket. Vi har også Plumbo Heavy Gel, Plumbo Proff Aktiv Gel, Plumbo Rørvask og Plumbo Vedlikehold, som er flytende varianter. Gel-produktene er for å åpne mer eller mindre tette avløp, mens rørvask og vedlikehold er for å forebygge at det går tett, forklarer Løvaas hos Krefting.

Plumbo pulver og Plumbo Heavy Gel. Bør brukes med omho. (Foto: Krefting)

Les også:

Rent og duftende hus med eddik

Eddik er genialt når du vasker huset, men lukta er ikke akkurat blomsterfrisk. Slik lager du velduftende rengjøringsmidler av eddiken!

 

Velg flytende middel på baderom

Løvaas sier videre at folk flest bør velge flytende avløpsåpner når de skal åpne tette sluk på baderom.

− Avløpsrør på baderom har ofte bare et svakt fall. Men en flytende avløpsåpner vil likevel enkelt kunne renne ned til proppen og starte oppløsningsjobben. På kjøkkenet er pulver fortsatt den beste løsningen, hvis man er trygg på hvordan det fungerer og følger bruksanvisningen nøye, sier hun.

Kilde: IFI

12. desember 2017
Mer om Rengjøring og inneklima

7 ting du må vite hvis du har det kaldt på soverommet

Rengjøring og inneklima Temperaturforskjell i et kaldt soverom kan skape kondens og mugg, og være skadelig for hus og hjem.

7 smarte ting du kan bruke potet til

Rengjøring og inneklima Poteter er helt vanlig på norske middagsbord. I tillegg til kan de brukes til helt andre ting.

Er flytende eller fast håndsåpe best?

Rengjøring og inneklima Såpe er jo såpe? Nei, så enkelt er det visst ikke likevel. Det er nemlig ikke alle typer håndsåpe som gjør hendene dine skikkelig rene. Tvert imot.

Slik får du typen til å gjøre mer husarbeid

Rengjøring og inneklima Er du lei av å rydde og vaske alene mens typen ligger på sofaen? Her får du 9 tips til å snu på flisa.

Derfor er Zalo ”skadelig med langtidsvirkning for liv i vann”

Rengjøring og inneklima Det populære oppvaskmiddelet har fått ny, illevarslende advarsel.

Derfor bør du ikke vaske dongeribuksa

Rengjøring og inneklima Holder du dongeribuksa unna vaskemaskinen holder den seg penere og du sparer miljøet.

Derfor bør du ikke dele håndklær med andre

Rengjøring og inneklima Det er faktisk ikke risikofritt å bruke et håndkle som andre har brukt. 

Slik får du ulltøyet rent - uten å ødelegge det

Rengjøring og inneklima Visste du at ulltøy kan kokes og kjøres på full sentrifugering? Her får du vite hvordan du vasker ull.

8 feil du garantert gjør når du vasker klær

Rengjøring og inneklima Vi har samlet 8 feil som mange gjør når de vasker klær. Finn ut om du er en av dem, eller om du allerede har kontroll på klesvasken.

Slik rengjør du silikonfuger

Rengjøring og inneklima Silikonfuger blir fort skitne og stygge, og kan være vanskelige å få rene. Men med disse tipsene får du fort hvite fuger igjen.

10 tips som gjør gamle sko til nye

Rengjøring og inneklima Alle har vel opplevd at fullt brukbare sko blir stygge eller umulige å vaske. Men med disse tipsene gjør du skoene dine gode som nye.

12 enkle vaner som folk med rene hjem har

Rengjøring og inneklima Drømmer du også om et hjem som alltid er rent og ryddig? Her er 12 gode vaner som du enkelt kan gjøre til dine egne - uten at det krever storrengjøring...

Disse rommene bør du alltid rengjøre først

Rengjøring og inneklima Gjør deg ferdig med rengjøringen av de verste og kjedeligste rommene først, så får du mer motivasjon til å fortsette med resten av huset. 

10 geniale rengjøringstips

Rengjøring og inneklima Her er ti hacks, tips og triks som gjør livet og hverdagen enklere.