Derfor bør du bytte ut dyna nå

Mange nordmenn bruker samme dyne året rundt. Men få dyner klarer å tilpasse seg temperaturforskjeller på over 30 grader. Se hvordan du velger riktig dyne for deg.


Midt på høsten begynner kuldegradene gradvis å snike seg inn på oss. Vi nordmenn er vant til de store temperatursvingningene, og bytter derfor fra sommergarderobe til vintergarderobe automatisk.

Men ikke alle tenker på at de også burde bytte ut dyne når sesongen skifter.

Selv om mange bruker samme dyne året rundt, er det mest optimalt å ha to dyner, nemlig en sommerdyne til de varme månedene og en vinterdyne til de kalde.

Årsaken er at temperaturforskjellene er så forskjellige gjennom året at det er vanskelig å finne en dyne som gir deg den beste komforten året rundt.

Dessuten kan feil sovetemperatur ha innvirkning på helsen, dersom det gjør at du sover dårligere. Lite søvn kan nemlig føre til blant annet dårligere konsentrasjon, depresjon, vektøkning og angst.

Disse 8 tingene kan også føre til at du sover dårligere.

Slik velger du rett dyne for deg

Det første du må ta stilling til når du skal velge dyne er om du ønsker dun eller fiber.

Ifølge dyne- og sengetøysprodusenten Høie, er valget en smaksak. Tidligere har det vært kjent at fiber har dårlige pusteegenskaper, men ifølge Høie har dagens fiber gode egenskaper.

Om du skal velge dun eller fiber faller derfor på hva du selv liker best.

Både fiber og dun isolerer godt og former seg lett etter kroppen. Hovedforskjellen er at dun, som er naturlig, legger seg ekstra godt inntil kroppen og oppleves som veldig mykt og godt.

I tillegg kan dun være opptil 20 år. Fiber derimot, som er syntetisk, har en holdbarhet på 8 til 10 år, men koster også mindre enn dun.

Fordelen med fiber er at det ikke holder godt på fuktighet, og er derfor perfekt på hytta om man vil unngå muggsopp.

Slik velger du dyne etter sesong

Hos de fleste produsenter kan du velge mellom, svale medium varme eller varme dyner. 

Valget av hvor varm dyne du skal velge faller på hvilken sesong dynen skal brukes til og i hvilken grad du er en «varm» eller en «kald» person.

For de aller fleste er det best å velge en sommerdyne og en vinterdyne. Ettersom det norske klimaet svinger fra hele minus 10 grader til over 20 plussgrader, er det vanskelig å finne en dyne som tilpasser seg de store svingningene.

Ønsker du likevel en helårsdyne, bør du gå for en medium varm eller sval dyne.

Bor du i nybygd hus er det ofte nye ventilasjonsanlegg som sørger for mer stabil temperatur hele året. Da kan du også gå for en helårsdyne.

Slik velger du bæreevnen som passer for deg

Går du for en dundyne må du ta stilling til begrepet bæreevne, som beskriver hvor godt dunet holder på varmen og isolerer.

Jo høyere dunandel og størrelse på dunet, jo bedre bæreevne. Bæreevnen beregnes fra 2 til 14, der høyest bæreevne gir best kvalitet.

En høy bæreevne påvirker også fyllvekten. En høy bæreevne gjør også at du får en lett dundyne som former seg enkelt inntil kroppen.

Bærevne oppgis ofte i benevnelsen 80/20, 90/10 eller 50/50, som er fordelingen mellom dun og fjær. 

Blir dunandelen lavere enn 50 prosent, vil du få en tung dyne med mye fjær, og dyna vil isolere dårligere.

Kilder: Høie of Scandinacia, Jysk, Klikk Helse,

Få flere smarte tips – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!