En støvprøve kan fortelle om renholdet i boligen er godt nok
En støvprøve kan fortelle om renholdet i boligen er godt nok Bilde: Getty Images

Støvet avslører deg

Hvor kommer støvet ditt fra? Et nytt gigant-mikroskop kan gi enda mer nøyaktige svar på hva støvdottene i boligen inneholder.

Støv er ikke bare støv. I støvet kan man finne svar på alt fra kvalitet på innemiljø til om boligen inneholder sopp eller fukt, eller det farlige stoffet asbest.

- En støvprøve kan også fortelle om renholdet i boligen er godt nok, sier Kolbjørn Mohn Jenssen i rådgivningsselskapet Mycoteam, i en pressemelding.

Med et såkalt skanningelektromikroskop, kan man analysere ekstremt små partikler. I tillegg til mikroskopet brukes en mikrobølgeovn som varmer støvet opp til 1000 grader. Alt det organiske i støvet forsvinner og vi sitter igjen med små partikler, for eksempel av asbest, som kan analyseres.

I tillegg tar mikroskopet svært høyoppløselige bilder som gjør det mulig å se nøyaktig hva en hybelkanin består av.

– Jeg pleier å si, gi meg hybelkaninen din, og jeg skal fortelle deg hvem du er, sier han.

Sannheten ligger i støvet

– Når vi har analysert bilder av sopp og råte, og skadedyr som skjeggkre og midd, har vi fått informasjon vi ikke hadde fra før. For eksempel ser vi på et bilde at enkelte muggsopp sakte men sikkert spiser skjeggkre, sier Jenssen.

Les også: Slik forhindrer du å få sjeggkre i hus.

Også andre analyser har vist seg å gi nye, og overraskende svar.

– Tidligere har det vært vanlig å ta for gitt at svarte flekker på for eksempel vinduskarmen skyldes sopp. Gjennom elementanalyse ser vi at det ikke er sopp, men små jernpartikler som stammer fra en vinkelsliper eller sag. Det kan ha oppstått allerede da huset ble bygget, sier han.

Sjekke inneklima?

Fagsjef for inneklima i Astma- og Allergiforbundet, Kai Gustavsen, mener mange ikke er klar over at de utsettes for dårlig luft enten hjemme eller på jobb. I lengden kan det være helseskadelig.

Dårlig inneklima kan gi helseplager og forverre situasjonen for de mest utsatte. Det er ikke bare personer som allerede har astma eller allergi som blir syke.

- Unge, friske mennesker kan også få plager dersom de oppholder seg i dårlig luft over tid, sier han.

Er du plaget av symptomer som tetthet i nese, lite overskudd eller at du er mye syk, anbefales det å få sjekket kvaliteten på inneluften, gjerne ved å sende inn en støvprøve til et laboratorium.

Tape-testen - Slik tar du støvprøve hjemme

For å ta en støvprøve fester du en spesialtape på en flate hvor det ligger støv, for eksempel på en dørkarm eller en hylle. Så sender du prøven til analyse, og etter et par dager får du svaret. 

Prøvene gir sikre svar på om det er fuktproblemer og muggsopp i huset. De identifiserer også ulike støvkilder, som byggestøv, husstøv eller industristøv.

Når du vet hva luften inneholder er det enklere å kartlegge hva som må til for å bedre luftkvaliteten. Oppdages soppsporer, eller enda verre, asbest i luften, må tiltak settes i verk. Viser prøvene store mengder husstøv, er det på tide å finne fram vaskebøtta.

Kilde: Mycoteam

14. mai 2019
Mer om Rengjøring og inneklima

7 smarte ting du kan bruke potet til

Poteter er helt vanlig på norske middagsbord. I tillegg til kan de brukes til helt andre ting.

Er flytende eller fast håndsåpe best?

Såpe er jo såpe? Nei, så enkelt er det visst ikke likevel. Det er nemlig ikke alle typer håndsåpe som gjør hendene dine skikkelig rene. Tvert imot.

Slik får du typen til å gjøre mer husarbeid

Er du lei av å rydde og vaske alene mens typen ligger på sofaen? Her får du 9 tips til å snu på flisa.

Derfor bør du ikke vaske dongeribuksa

Holder du dongeribuksa unna vaskemaskinen holder den seg penere og du sparer miljøet. 

Derfor bør du ikke dele håndklær med andre

Det er faktisk ikke risikofritt å bruke et håndkle som andre har brukt.

Slik får du ulltøyet rent - uten å ødelegge det

Visste du at ulltøy kan kokes og kjøres på full sentrifugering? Her får du vite hvordan du vasker ull.

8 feil du garantert gjør når du vasker klær

Vi har samlet 8 feil som mange gjør når de vasker klær. Finn ut om du er en av dem, eller om du allerede har kontroll på klesvasken. 

Slik unngår du tette rør i jula

Desember er høytid for tette sluk. Disse tipsene hjelper deg å pne avløpsrørene før eller etter uhellet er ute.

Slik rengjør du silikonfuger

Silikonfuger blir fort skitne og stygge, og kan være vanskelige å få rene. Men med disse tipsene får du fort hvite fuger igjen.

10 tips som gjør gamle sko til nye

Alle har vel opplevd at fullt brukbare sko blir stygge eller umulige å vaske. Men med disse tipsene gjør du skoene dine gode som nye.

12 enkle vaner som folk med rene hjem har

Drømmer du også om et hjem som alltid er rent og ryddig? Her er 12 gode vaner som du enkelt kan gjøre til dine egne - uten at det krever storrengjøring...

Disse rommene bør du alltid rengjøre først

Gjør deg ferdig med rengjøringen av de verste og kjedeligste rommene først, så får du mer motivasjon til å fortsette med resten av huset.

10 geniale rengjøringstips

Her er ti hacks, tips og triks som gjør livet og hverdagen enklere.   

Derfor bør du vaske opp for hånd

Det kan ha en positiv helseeffekt.

Derfor bør du aldri gå inn med uteskoene på

Utesko er fulle av bakterier. Sett dem igjen utenfor døra eller på skohylla hvis du vil unngå å dra med deg bakterier inn i hjemmet.