Bilde: Nora Evensmo Hvistendahl

Test: Er dette virkelig verdens mest stillegående støvsuger?

Med skitt og støv følger også ofte en bråkete støvsuger. Vi har derfor testet "verdens mest stillegående støvsuger".

Et sint blikk fra en som prøver å nå frem til deg – eller enda verre. En utålmodig gjest som står utenfor døra og tripper.

Vi har nok alle stått der intetanende med en støvsuger som overdøver hver eneste tegn til lyd – eller irritert oss grønne over at et annen familiemedlem har dratt frem den bråkete støvsugeren.

Og det var derfor vi med stor nysgjerrighet testet Electrolux sin "UltraSilencer Zen Delux" som visstnok skal være verdens mest stillegående støvsuger.

For finnes det en støvsuger som virkelig ikke bråker? I så fall løper vi rett på butikken!

Kun 58 desibel?

Testen er gjennomført på en uformell måte med fokus på brukeropplevelse. Vi testet hvor lett det var å sette sammen støvsugeren, vi så på design og støvopptak og gjorde en vurdering av lydnivået.

For ifølge produsenten har støvsugeren markedets laveste lyd på 58 desibel. Det tilsvarer omtrent lydnivået til summing på en kafé eller en rolig samtale.

Dette er spesifikasjonene for UltraSilencer Zen Delux:

Modell: UltraSilencer Zen zusdelux58

Energieffektivitetsklasse: A

Lydeffektnivå: 58 dB

Vekt: 8,5 kg

Farge: Tungsten metallic

Motoreffekt, maks/nominel effekt, Watt: 700/650

Årligt energiforbruk, kWh: 25.5

Rengjøringsevne (støvoppsamling på teppe): C

Rengjøringsevne (støvoppsamling på hardt gulv): A

Design og funksjonalitet:

Da vi åpnet esken møtte en lekker sølvgrå, metallisk støvsuger oss. I motsetning til mange støvsugere, var UltraSilencer Zen moderne og stilren – perfekt til et hjem i 2016.

Sammen med støvsugeren fulgte det med tre munnstykker: et kombimunnstykke for både tepper og harde gulv spesiallaget for å senke lydnivået, et munnstykke for harde overflater og et 3-i-1-munnstykke som både fungerer som børste, fuge og på møbler.

Støvsugeren var enkel å sette sammen og det gikk på en, to, tre. Derimot var den ingen lettvekter og helt normal i størrelse.

Også hovedskaftet var overraskende tungt – så skal du støvsuge hele huset i ett, kan det bli slitsomt. 

Lyd

Dette var det viktigste punktet for testen – er støvsugeren virkelig så stillegående som produsenten sier? Utenpå esken som den kommer i, er det bilde av en dame som gjør yoga mens støvsugeren holder på.

Med det bildet i hodet hadde vi høye forventninger da vi satte i gang testen.

Litt skuffet ble vi da vi trykket på start-knappen. Støvsugeren har fem styrkenivåer der én er lavest og fem kraftigst. Hvis du støvsuger på nivåene én, to og tre er den virkelig stille, spesielt på én.

Da går det absolutt an å ha en samtale i samme rom eller høre på musikk. Men har du virkelig skittene gulv og må opp på to av de kraftigste nivåene, opplevdes støvsugeren som bråkete.

Det er klart at det kraftigste nivået er langt fra like bråkete som mange andre støvsugere, men med yogabildet i bakhodet hadde vi trodd at også dette nivået skulle være langt mindre høylytt.

Med andre ord leverte støvsugeren på lavt lydnivå hvis du bare trenger en sveip over gulvet, men er det skittent hjemme – ja, da bråker den som alle andre støvsugere.

Støvopptak

Vi testet UltraSilencer Zen først og fremst på hard parkett og fliser, og her leverte den bra på støvopptak. På parkettgulvet lå det mye støv og skitt, og på flisene lå det mye sand og grus. 

På det kraftigste nivået gjorde støvsugeren virkelig jobben. Den sugde lett opp sanden og grusen, men vi måtte dra munnstykket over for at den skulle suge opp alt. Med et relativt tungt skaft kan dette bli slitsomt i lengden.

På de lavere nivåene 1 til 3 klarte den også sand og grus, men her ble ikke alt tatt opp på første sveip.

Gjør unna husvasken på en fei – få flere smarte tips i nyhetsbrevet vårt!

Konklusjon

Vår konklusjon etter å ha testet UltraSilencer Zen er at det er en moderne og lekker støvsuger med relativt god sugekraft.

Ettersom skaftet er overraskende tungt, vil det for noen bli slitsomt å støvsuge hele huset. Støvsugeren er heller ikke noen lettvekter og helt normal i størrelse, sammenliknet med andre støvsugere.

Når det kommer til om støvsugeren virkelig er verdens mest stillegående støvsuger, så svarer vi både ja og nei. Støvsugeren imponerte på de laveste nivåene, men med det fulgte også nedsatt evne til å ta opp støv.

Så hvis du har relativt rene overflater og MÅ støvsuge når barna sover, ja da fungerer støvsugeren fint.

Har du derimot skittene gulv, faller stillheten bort og det må litt bråk til for å få helt rene gulv.

Så er du typen som rengjør ofte og har lyst på en stillegående støvsuger, kan denne modellen være tingen for deg. For oss andre fortsetter jakten på en kraftig støvsuger med inkludert stillhet.

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

16. juni 2016
Mer om Rengjøring og inneklima

7 smarte ting du kan bruke potet til

Poteter er helt vanlig på norske middagsbord. I tillegg til kan de brukes til helt andre ting.

Er flytende eller fast håndsåpe best?

Såpe er jo såpe? Nei, så enkelt er det visst ikke likevel. Det er nemlig ikke alle typer håndsåpe som gjør hendene dine skikkelig rene. Tvert imot.

Slik får du typen til å gjøre mer husarbeid

Er du lei av å rydde og vaske alene mens typen ligger på sofaen? Her får du 9 tips til å snu på flisa.

Derfor bør du ikke vaske dongeribuksa

Holder du dongeribuksa unna vaskemaskinen holder den seg penere og du sparer miljøet. 

Derfor bør du ikke dele håndklær med andre

Det er faktisk ikke risikofritt å bruke et håndkle som andre har brukt.

Slik får du ulltøyet rent - uten å ødelegge det

Visste du at ulltøy kan kokes og kjøres på full sentrifugering? Her får du vite hvordan du vasker ull.

8 feil du garantert gjør når du vasker klær

Vi har samlet 8 feil som mange gjør når de vasker klær. Finn ut om du er en av dem, eller om du allerede har kontroll på klesvasken. 

Slik rengjør du silikonfuger

Silikonfuger blir fort skitne og stygge, og kan være vanskelige å få rene. Men med disse tipsene får du fort hvite fuger igjen.

10 tips som gjør gamle sko til nye

Alle har vel opplevd at fullt brukbare sko blir stygge eller umulige å vaske. Men med disse tipsene gjør du skoene dine gode som nye.

12 enkle vaner som folk med rene hjem har

Drømmer du også om et hjem som alltid er rent og ryddig? Her er 12 gode vaner som du enkelt kan gjøre til dine egne - uten at det krever storrengjøring hver uke.

Disse rommene bør du alltid rengjøre først

Gjør deg ferdig med rengjøringen av de verste og kjedeligste rommene først, så får du mer motivasjon til å fortsette med resten av huset.

10 geniale rengjøringstips

Her er ti hacks, tips og triks som gjør livet og hverdagen enklere.

Derfor bør du vaske opp for hånd

Det kan ha en positiv helseeffekt.

Derfor bør du aldri gå inn med uteskoene på

Utesko er fulle av bakterier. Sett dem igjen utenfor døra eller på skohylla hvis du vil unngå å dra med deg bakterier inn i hjemmet.

7 smarte ting du kan bruke oppvasktabletter til

Oppvasktabletter kan brukes til mer enn bare oppvaskmaskinen. Den lille klumpen kan gjøre underverker for både toalett og søppelbøtte.