Bilde: iStock

Så lett vasker du huset med  naturlige rengjøringsmidler

Vanlige vaskemidler inneholder ofte mye kjemikalier. Men med disse enkle tipsene kan du holde huset rent, og samtidig fritt for kjemiske virkestoffer.

Daglig omgås vi med en rekke kjemikalier, både i mat, sminke og rengjøringsmidler. Men nå blir stadig flere av oss mer bevisste på hvordan kjemiske rengjøringsmidler påvirker inneklima og helse.

Men det må ikke en rekke kjemikalier til for at huset skal bli rent og pent. Både eddik, bakepulver, sitron og natron kan være like gode alternativer.

Vi gir deg her 14 tips for hvordan du kan vaske hele huset naturlig, og helt uten kjemikalier: 

1. Hjemmelaget universalspray

Ved å lage din egen universalspray sparer du penger samtidig som du slipper å bruke kjemikalier i hjemmet ditt.

Alt du trenger er 1/2 kopp eddik. 1/2 liter vann og 1/4 kopp bakepulver.

Bland ingrediensene sammen, og vips har du et universalmiddel som du kan bruke på bordflater, kjøkkenmaskiner og andre vaskbare flater.

Du kan også lage din egen universalspray med appelsin. Oppskriften finner du her.

2. Avløpsrens

Avløpsrens kan være kraftige og farlige saker. Du lager din naturlige avløpsrens slik:

Hell 1/2 kopp bakepulver i avløpet. Bland så 1 kopp hvit eddik, 1/2 sitron og 1 liter vann, og hell i avløpet. Vent 5 minutter og så skal avløpet ditt være rent og pent!

3. Luftfrisker

Luftfriskere er kanskje godt for nesen, men ikke like godt for lommeboka. Med ingredienser som du finner i kjøkkenskapet kan du lage din egen:

Du trenger:

– En sprayflaske

– 7 dl vann

– 1,5 spiseskje natron

– 30 til 40 dråper duftessens (velg lukt etter eget ønske)

Se hvordan du blander dem sammen her. Du kan også lage din egen luftfrisker på denne måten.

Foto: iStock

4. Gulv

Ifølge bloggen Red and Honey kan du vaske laminatgulv med en blanding av varmt vann, litt eddik og noen få dråper duftolje. 

Les mer om hvordan rengjør tregulv riktig her. 

5. Toalettet

Hva er vel kjedeligere enn å vaske toalettet? Med dette smarte trikset kan du superenkelt lage dine egne vasketabletter for å fjerne kalk og skitt fra toalettet.

Du trenger kun tre ingredienser: 2,5 dl natron, 2,5 dl sitronsyre og 30 dråper eterisk olje.

Slik gjør du: Start med å blande natron og sitronsyre i en bolle. Deretter tilsetter du en teskje vann og 30 dråper olje. Legg litt av blandingen i hånden og kna sammen.

Hvis den ikke blir til en deig, må du tilsette litt mer vann og olje. Finn fram en isbitform og trykk blandingen ned i formen. La tablettene stå i formen noen timer, før du samler dem i en boks. 

Hvis toalettet ditt allerede er rent, men du ønsker at det skal lukte godt, kan du bruke eddik på denne måten.

5. Dusjen

Dusjkabinettet kan være utforende å rengjøre. Uavhengig av materiale og størrelse, vil det alltid skjule seg kalk, smuss og inntørket vann.

Mange produsenter har utviklet mirakelprodukter som kan være nyttige, men ønsker du å unngå kjemikalier og kunstige stoffer, har vi en effektiv oppskrift som lett kan fjerne kalk og smuss fra dusjkabinettet.

Her er det kun to ting du trenger, som de aller fleste allerede har i huset, nemlig eddik og oppvaskmiddel. Eddiken vil fjerne kalken, mens oppvaskmiddelet gjør susen mot kroppsfettet.

Se hvordan du går frem her.

6. Badekaret

Du kan rengjøre badekaret nesten helt naturlig, men du trenger litt oppvaskmiddel.

Bland en del oppvaskmiddel og en del varm eddik i en sprayflaske, og sprut blandingen på badekaret. La den sitte i 30 minutter før du tørker over og skyller bort.

Foto: iStock

7. Vinduer

I stedet for å bruke penger på dyre vaskemidler til vinduer kan du heller bruke eddik. Bland 3,5 liter vann med 2,5 spiseskje eddik.

Hell blandingen over i en spruteflaske og sprøyt det på vinduet. Tørk av vinduene med avispapir, så slipper du striper på vinduet. 

8. Kjøleskapet

Her får du oppskriften på et rent kjøleskap på naturlig vis:

1. Plukk ut all mat og alle løse skuffer og hyller som får plass i kjøkkenvasken.

2. Fyll vasken med varmt vann, eddik, natron og litt oppvaskmiddel. Skrubb bort all smuss på skuffer og hyller med en oppvaskbørste.

3. Strø natron utover de større hyllene i kjøleskapet. Tilsett eddik og klem ut litt sitronsaft før du begynner å skrubbe med en oppvaskbørste. Husk også å skrubbe veggene!

4. Tørk av med en ren klut...

5. ... og ikke glem å tørke av utsiden av kjøleskapet.  

9. Madrassen

Det høres kanskje rart ut, men skal du rengjøre madrassen så er vodkaen din beste venn.

Fjern alle dyner og puter og alt sengetøy før du sprayer en blanding av vann og vodka utover madrassen med en spruteflaske.

Du skal ikke bruke mye av blandingen. Hvis lukten av vodka plager deg, kan du ta litt duftolje i blandingen. 

10. Tøymykner

Eddik kan erstatte tøymykner; den fjerner vond lukt og gjør tøyet ditt mykt. I tillegg avkalker eddiken maskinen mens du vasker. 

Fyll en krukke med eddik, og legg i lavendel, roseblader, timian eller annet som gir fra seg en herlig lukt. Så enkelt har du din egen, kjemikaliefrie tøymykner.

Du kan også fjerne flekker fra klær med eddik, på denne måten.

Foto: iStock

11. Mikrobølgeovnen

Med en sitron kan du enkelt få en ren mikrobølgeovn. Du trenger en bolle, vann og en sitron. Del sitronen i to og klem saften over i en bolle.

Fyll på med vann, og legg oppi den delte sitronen. Sett bollen i ovnen, og varm opp på full styrke i tre til fem minutter. La ovnen kjøle seg ned noen minutter før du tørker bort skitten med papir.  

12. Kokeplaten

Nye, moderne koketopper er enkle holde noen lunde rene, så lenge du rengjør dem jevnlig og unngår at for eksempel suppekjelen koker over.

Men det finnes håp, uansett om kokeplatene er innbrent med suppe eller om du har vært sløv med renholdet.

Redningen er natron og eddik. Det enkle trikset går ut på at du først strør natron utover kokeplatene. Deretter sprayer du over hvit eddik. Husk at kokeplatene skal være kalde før du setter i gang.

13. Ovnen

Alt du trenger for å holde ovnen ren er natron og vann. Se hvordan du går frem trinn for trinn her.

14. Fjerne flekker

Kaffegrut fungerer fantastisk bra til å fjerne vanskelige flekker på kjøkkenbenken eller fliser. Det er så enkelt at du blander kaffegrut, vann og såpe. Og vips, så er de vanskelige flekkene borte.

Kombinasjonen eddik og vann derimot fjernet enkelt flekker og søl fra gulvtepper. Hell blandingen over i en spruteflaske, og spray på flekken.

Få flere smarte tips og triks – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!

Foto: iStock

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

14. september 2018
Mer om Rengjøring og inneklima

7 smarte ting du kan bruke potet til

Poteter er helt vanlig på norske middagsbord. I tillegg til kan de brukes til helt andre ting.

Er flytende eller fast håndsåpe best?

Såpe er jo såpe? Nei, så enkelt er det visst ikke likevel. Det er nemlig ikke alle typer håndsåpe som gjør hendene dine skikkelig rene. Tvert imot.

Slik får du typen til å gjøre mer husarbeid

Er du lei av å rydde og vaske alene mens typen ligger på sofaen? Her får du 9 tips til å snu på flisa.

Derfor bør du ikke vaske dongeribuksa

Holder du dongeribuksa unna vaskemaskinen holder den seg penere og du sparer miljøet. 

Derfor bør du ikke dele håndklær med andre

Det er faktisk ikke risikofritt å bruke et håndkle som andre har brukt.

Slik får du ulltøyet rent - uten å ødelegge det

Visste du at ulltøy kan kokes og kjøres på full sentrifugering? Her får du vite hvordan du vasker ull.

8 feil du garantert gjør når du vasker klær

Vi har samlet 8 feil som mange gjør når de vasker klær. Finn ut om du er en av dem, eller om du allerede har kontroll på klesvasken. 

Slik rengjør du silikonfuger

Silikonfuger blir fort skitne og stygge, og kan være vanskelige å få rene. Men med disse tipsene får du fort hvite fuger igjen.

10 tips som gjør gamle sko til nye

Alle har vel opplevd at fullt brukbare sko blir stygge eller umulige å vaske. Men med disse tipsene gjør du skoene dine gode som nye.

12 enkle vaner som folk med rene hjem har

Drømmer du også om et hjem som alltid er rent og ryddig? Her er 12 gode vaner som du enkelt kan gjøre til dine egne - uten at det krever storrengjøring hver uke.

Disse rommene bør du alltid rengjøre først

Gjør deg ferdig med rengjøringen av de verste og kjedeligste rommene først, så får du mer motivasjon til å fortsette med resten av huset.

10 geniale rengjøringstips

Her er ti hacks, tips og triks som gjør livet og hverdagen enklere.

Derfor bør du vaske opp for hånd

Det kan ha en positiv helseeffekt.

Derfor bør du aldri gå inn med uteskoene på

Utesko er fulle av bakterier. Sett dem igjen utenfor døra eller på skohylla hvis du vil unngå å dra med deg bakterier inn i hjemmet.

7 smarte ting du kan bruke oppvasktabletter til

Oppvasktabletter kan brukes til mer enn bare oppvaskmaskinen. Den lille klumpen kan gjøre underverker for både toalett og søppelbøtte.