Viruset kan overleve mye lengre på overflater enn andre virustyper.
Viruset kan overleve mye lengre på overflater enn andre virustyper. Bilde: Getty Images

Så lenge overlever koronaviruset på overflater

Korona er et virus som på kort tid har spredd seg over hele verden og som enkelt overlever på overflater som er laget av for eksempel metall, plast og papp. Det vil si at viruspartiklene på overflatene kan smitte og gjøre deg syk. Finn ut hvor lenge viruset kan overleve på forskjellige overflater her i artikkelen.

Forskere har studert levetiden på viruspartikler fra koronaviruset på forskjellige overflater. Og levetiden de fant er overraskende. Les her og finn ut hvor lang tid det tar før partiklene går bort fra materialer som plast, metall og papp. 

Hvordan smitter viruset? 

Koronaviruset er et luftbårent virus som betyr at det blant annet overføres gjennom luften. viruset kan for eksempel sitte i dråper fra folk som hoster, nyser eller snakker. Infeksjonen oppstår ved at dråpene finner veien til slimhinnene på det neste mennesket, dvs. gjennom munnen eller nesen. Viruset kan også overføres gjennom direkte kontakt. 

I følge videnskab.dk har forskere funnet ut av viruset kan leve i luften i form av en sky med fine partikler i opptil 3 timer. Dette fremgår av artikkelen Aerosol and surface stability of HCoV-19, publisert på MedRxiv. andre virus som har blitt undersøkt, kan være i luften i omtrent en time. Denne sammenligningen gjør det klart hvor hardfør koronaviruset er. 

Hvor lenge kan korona leve på papp, metall og plast? 

Korona kan leve på en overflate som papp i opptil ét døgn. Derimot fant forskerne viruset på metall og plast stål i opptil 72 timer. Imidlertid blir omfanget av viruset mindre og mindre etter hvert som timene går, og etter hvert blir det helt borte. 

Forskerne fant også ut at viruset kan overføres fra overflater til mennesker, noe som er viktig kunnskap når man skal minimere risikoen for smitte. Hvis du rører ved en overflate der det er koronavirus, skal det ikke mere enn å ta deg i ansiktet og så er du sannsynligvis smittet. Og siden vi tar oss i ansiktet i gjennomsnitt ca.23 ganger i timen, sprer viruset seg raskt. videre. Derfor er det viktig å understreke hvor viktig det er at du vasker hendene regelmessig. og hvis du ikke har muligheten til å vaske hendene, er antibac eller desinfiserende håndsprit et godt supplement. Se hvordan du lager din egen antibac her.

Hva skal du gjøre hvis du er smittet? 

Hvis du er syk og har ett eller flere symptomer som feber, hoste, sår hals, hodepine, sårhet i muskler, skal du holde deg hjemme. Kontakt legene din på telefon dersom du blir akutt dårligere. På grunn av stor pågang til nødtelefonene skal det kun brukes av personer som er akutt syke. Her kan du se hvem som skal i karantene og isolasjon og når du bør kontakte lege.  

Kilde: Videnskab.dk

17. mars 2020
Mer om Interiør

3 nydelige heklede juletrær

Pynt til jul med fine heklede juletrær. Få 3 forskjellige heklemønstre her. 

Slik unngår du matsvinn i julen

Vi kjøper inn og lager mye god mat i julen. Det resulterer ofte i at vi også kaster store mengder med gode råvarer som ribbe og poteter rett i søpla....

Julebelysning – den enes glede, den andres vrede

Dekorativ julebelysning utgjør et kjærkomment lyspunkt i årets mørkeste tid – men hva gjør du hvis julestemningen hos naboen tar helt overhånd? Går det...

Guide til de beste julemarkeder i Europa

Vil du kombinerer julehandelen med en storbyferie? Få den komplette guiden til de beste europeiske julemarkedene i 2019.

Derfor blir du lykkeligere av å pynte til jul tidlig

Hvis du synes julepynt kun hører til desember, er det god grunn til å lese dette. I følge ekspertene blir man nemlig lykkeligere hvis du pynter før.

Genialt kjerringråd: Risengrynsgrøt som kokes i senga

Før brukte husmødre kasser med høy til å koke risengrynsgrøten. I dag legger vi den i senga. Her er oppskriften på risengrynsgrøt som aldri blir brent.

5 tips til vinterklar bolig

Gradene på gradestokken kryper nedover, og vi trekker oss innover. Nå er det på tide å gjøre boligen inne klar for å møte den kalde tida.

Derfor skal du gi juletreet smertestillende

Med dette geniale trikset kan du holde juletreet ditt friskt mye lengre.

Perfekt halloween-godteri for deg som vil erte barna

Halloween står for døren og da er det tid for tull og fanteri. Her er noen utspekulerte og overraskende sjokolader du kan gi barna når de ringer på...

Slik fjerner du vanskelige flekker på stoff

Vi har samlet de 11 mest vanskelige flekkene de fleste opplever i hverdagen. Se også de overraskende eksemplene på hverdagsprodukter som har et hemmelig liv som flekkfjerner. 

Derfor velger vi fliser i gangen

Er det ett rom i huset som må tåle en «trøkk», så er det entreen. Derfor gjelder det å velge et gulv som holder seg like fint, uansett forhold.

Fjern gammel maling

Riktig vedlikehold av treverk på kommoden, vinduet, døren, karmen, gjerdet eller lignende vil forlenge levetiden, og hvis du gjør ordentlig, vil resulta...

Tre veier til ny trapp

Når trappa mellom etasjene er blitt tråkket opp og ned i mange år, kan den se slitt og elendig ut. Heldigvis finnes enkle måter å fornye den på.

Genialt! Bruk damprenser til fliser, tekstiler og vinduer

En damprenser rengjør i dybden - uten bruk av kjemikalier. Bruk damprenseren til å rengjøre blant annet: fliser, vegger, ovn, tekstiler og vinduer.

Disse plantene gjør hybelen til "hjemme"

Planter er viktige i alle hjem, også for førstegangsetablerende studenter. Den grønne trenden gjør at krukker med urter, grønne bladplanter, blomstrende...