Bilde: Getty Images

Korona-råd: Slik bør du vaske klærne

I løpet av denne tiden må vi alle være ekstra forsiktige med hygiene og rengjøring. Men hvordan skal du egentlig vaske klærne dine for å sikre at koronaviruset ikke blir sittende fast? Du får svaret her. 

Som du sikkert har hørt, kan viruset overleve på overflater som metall og plast i opptil 3 dager - og papp i opptil et døgn. Så viruset er sta og vanskelig å bekjempe. Det er derfor viktig at vi alle sammen følger rådene om renhold, vask og hygiene. Men hvordan skal man håndtere tøyet? Det får du noen gode råd til her. 

Miljøvennlig og generelle råd: 

Det generelle og miljøvennlige vaskeråd lyder som følger: 

Klesvask som inneholder bakterier som skal drepes, må vaskes ved 60°. Det kan være undertøy, sengetøy, sportsklær, kjøkkenhåndklær, oppvaskkluter og håndklær. 

Skitne hverdagsklær skal vaskes ved 40° og mindre til litt skitne klær kan vaskes ved 30°. 

Vaske bort koronavirus

Skittentøy og koronavirus

Situasjonen er imidlertid annerledes hvis du eller en annen person i husholdningen din er smittet med coronavirus. 

Folkehelseinstituttets (FHI) råd til pasienter som er isolert hjemme, finnes det kun denne beskjeden: «Brukte tekstiler og sengetøy legges rett i vaskemaskin og vaskes på minimum 60 grader.»

For å unngå smittefare, bør alt skittentøy som tilhører en smittet person oppbevares adskilt fra annet skittentøy og fra rent tøy. FHI anbefaler at alle klær brukt av smittede personer skal vaskes ved 60°. Det handler om å drepe viruset i tøyet. Og hvis du mistenker at klærne har vært i nærheten eller i kontakt med en smittet, gjelder samme prosedyre. Å blande skittentøy mellom en smittet person og friske personer, er heller ikke lurt

Problemet er til gjengjeld at ikke alle klær kan vaskes på 60°. 

– Et problem med kravet om minst 60 grader er at svært mange klær ikke tåler det. Er en i familien syk, kan det være lurt å bare bruke de klærne som tåler så høye temperaturer, sier forsker Ingun Grimstad Klepp ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO ved OsloMet, til forskning.no.

Vask hender

Når du er ferdig med å vaske klær, bør du vaske hendene. Klærne har mange bakterier utenfra, og du bør sannsynligvis bære disse bakteriene til andre deler av hjemmet.

Kilde: Forskning.no & Videnskab.dk 

25. mars 2020
Mer om Interiør

3 nydelige heklede juletrær

Pynt til jul med fine heklede juletrær. Få 3 forskjellige heklemønstre her. 

Slik unngår du matsvinn i julen

Vi kjøper inn og lager mye god mat i julen. Det resulterer ofte i at vi også kaster store mengder med gode råvarer som ribbe og poteter rett i søpla....

Julebelysning – den enes glede, den andres vrede

Dekorativ julebelysning utgjør et kjærkomment lyspunkt i årets mørkeste tid – men hva gjør du hvis julestemningen hos naboen tar helt overhånd? Går det...

Guide til de beste julemarkeder i Europa

Vil du kombinerer julehandelen med en storbyferie? Få den komplette guiden til de beste europeiske julemarkedene i 2019.

Derfor blir du lykkeligere av å pynte til jul tidlig

Hvis du synes julepynt kun hører til desember, er det god grunn til å lese dette. I følge ekspertene blir man nemlig lykkeligere hvis du pynter før.

Genialt kjerringråd: Risengrynsgrøt som kokes i senga

Før brukte husmødre kasser med høy til å koke risengrynsgrøten. I dag legger vi den i senga. Her er oppskriften på risengrynsgrøt som aldri blir brent.

5 tips til vinterklar bolig

Gradene på gradestokken kryper nedover, og vi trekker oss innover. Nå er det på tide å gjøre boligen inne klar for å møte den kalde tida.

Derfor skal du gi juletreet smertestillende

Med dette geniale trikset kan du holde juletreet ditt friskt mye lengre.

Perfekt halloween-godteri for deg som vil erte barna

Halloween står for døren og da er det tid for tull og fanteri. Her er noen utspekulerte og overraskende sjokolader du kan gi barna når de ringer på...

Slik fjerner du vanskelige flekker på stoff

Vi har samlet de 11 mest vanskelige flekkene de fleste opplever i hverdagen. Se også de overraskende eksemplene på hverdagsprodukter som har et hemmelig liv som flekkfjerner. 

Derfor velger vi fliser i gangen

Er det ett rom i huset som må tåle en «trøkk», så er det entreen. Derfor gjelder det å velge et gulv som holder seg like fint, uansett forhold.

Fjern gammel maling

Riktig vedlikehold av treverk på kommoden, vinduet, døren, karmen, gjerdet eller lignende vil forlenge levetiden, og hvis du gjør ordentlig, vil resulta...

Tre veier til ny trapp

Når trappa mellom etasjene er blitt tråkket opp og ned i mange år, kan den se slitt og elendig ut. Heldigvis finnes enkle måter å fornye den på.

Genialt! Bruk damprenser til fliser, tekstiler og vinduer

En damprenser rengjør i dybden - uten bruk av kjemikalier. Bruk damprenseren til å rengjøre blant annet: fliser, vegger, ovn, tekstiler og vinduer.

Disse plantene gjør hybelen til "hjemme"

Planter er viktige i alle hjem, også for førstegangsetablerende studenter. Den grønne trenden gjør at krukker med urter, grønne bladplanter, blomstrende...