Gardiner fra A til Å

Liftgardiner eller sidegardiner? Eller ingen gardiner i heletatt? For å ha gardiner som vil henge pent og ta seg godt ut i lang tid, finnes ingen snarveier.


Ifølge Inger Almøy, interiørkonsulent med gardiner og solavskjerming som spesialfelt, må alltid helheten tas med i betraktningen ved valg av interiørløsninger.

– Ta hensyn til stemningen du vil skape, og til proporsjonene. Det er mye måling med gardiner. Hva er veltilpasset boligen? Har du en gammel klassisk leilighet på Frogner i Oslo, kan du ikke ha samme oppheng som en ny leilighet på Tjuvholmen. Jeg sier bestandig at gardiner er en del av møblementet, sier hun til ifi.no.

Gardiner kan også brukes som et visuelt grep. Hvis vinduet er lite i forhold til rommet, kan ekstra stoff utenfor vinduets flate øke romfølelsen.

Noen steder passer imidlertid ikke gardiner, som i moderne blokker med glass fra tak til gulv. Da passer det bedre med en teknisk løsning som persienner, plisségardiner eller rullgardin sammen med dekorgardin.

 

– Det er fortsatt mange som velger enkelt og minimalistisk. Selv om det bugner i trendbildet, er ikke forbruker helt der. Det er også mange som velger ferdigkjøpt. Det går mye i grått, beige, hvitt og lin, sier interiørkonsulenten.

Hun mener at bruk av gardiner der det passer, gir en koselig atmosfære. Det gjør rommet hyggeligere og sørger for lyddemping, slik som tekstiler for øvrig.

Åse Jerrhag fra tekstilleverandøren Green Apple, mener at forskjellig gardinoppheng gir ulikt uttrykk.

– Maljer gir et strammere uttrykk, mens gardiner med ferdigsydde hipper gir myke og staselige gardiner og er veldig vakkert, sier hun.

Dette er maljer. Til tykke og stive stoffer er ofte maljer et godt valg. Foto: Guri Haram/ifi.no

Gardinene bør henge høyt

– Gardinene bør henge høyt, og gjerne gå helt i gulvet, mener produktansvarlig i Borge, Birgit Torkildsby.

Hun minner om at det er personlig stil som gjelder. Ved å benytte flere gardintyper sammen, får man dessuten dybde.

– Som ved å bruke sidegardiner sammen med undergardiner «stores» og eller liftgardin. Skal du ha både sidegardiner sammen med stores kan du bruke doble gardinstenger, eller to sett med skinner. Et annet grep er å tilpasse gardinstoffet til hjemmets øvrige stil. Det kan være et stripet tapet som går ton-i-ton med gardinene. Det finnes flere kolleksjoner hvor en kan mikse og matche, sier hun.

Skal man ha gardiner en stund, som man ofte har, bør man tenke på hva man kan leve med i lengden, mener Almøy.

– Da er det gjerne mye ensfarget, og noe lett pynt på endestykket. Det fås endestykker i alt fra glass til LED-belysning. Men tenk at du skal ha det i mer enn to år, råder interiørkonsulenten.

Her er det brukt gult fôr som designmessig effekt. Tekstilene er fra Lombok-kolleksjonen fra Borge. Foto: Borge

Bør dampes

Interiørkonsulent Almøy påpeker at gardinene må ha nok stoff. Og de må dampes med en steamer og legges i pene folder etter at de er hengt opp.

– Bruk nok tekstil så du ikke får to slips på hver side av vinduet. Med dampmaskinen vasker, stryker du og rengjør gardinene. Sett en tråd på gardinene, så de får satt seg litt. Det er viktig, ellers blir det ikke pent, sier hun.

Hvis det er lin så blir de strukket litt mens du holder på, men da kan du glatte dem ut med steameren.

– Hvis gardinen henger korrekt med riktig symåte og nok med stoff, da henger de perfekt! Da trenger du ikke jukse til med tie-back, sier hun.

Stang inn

Vanlige gardinskinner, er som oftest montert i taket. Hvis ikke er opphenget ofte en stålstang. Den er gjerne i svart, antrasitt eller som vanlig aluminium. Messing og mormorstang i tre er «ut» ifølge Almøy.

– Ved et normalt vindu er det pent når stangen står 10-15 cm over karmen. Ofte kan det være fint med en stang i kontrast med veggen. I dag er mange vegger hvite, og da er det ikke pent med hvit stang, sier Almøy.

Det går også å sy på et bånd øverst på hippen som matcher stangen. Bruker du stang har du valg mellom maljer, hemper eller ringer; eventuelt dekorringer.

Enkelte velger «kanal»; å tre den øverste falden i gardinen innpå og over stangen.

– Det gjør jeg aldri. Det henger igjen fra 1800-tallet, fra før man fikk de rette metodene, understreker hun.

Ved gardinskinne bruker du en glider, med enten «wave» eller «hipp».

– Gardiner henger bedre på en glider. Skinner kommer også i runde former som likner på stang. Det er bare å orientere seg rundt etter de mange mulighetene, oppfordrer hun.

 

Country Linens er en ny kolleksjon i bomull/lin fra Borge som passer både på hytta og hjemme. Her har gardinen fått en ekstra effekt. Foto: Borge

Derfor bør du fôre gardinene

  • Bortsett fra florlette gardiner, bør alle gardiner fôres. 
  • Ved å fôre gardinene får du et penere fall og et jevnere lysinnfall.
  • Hvis du ikke fôrer ser du skarpe kanter og ruter i vinduet. Ved enkel fôring syr du på et fôrtekstil på den siden av gardinen som vender ut mot vinduet.
  • Det er også viktig å ha nok stoff (10 cm x 2) til å brette til dobbelt fald nederst på gardinen. Dette er noe som ofte blir gjort feil.
  • Fald sys med blindsting. Vil du ha enda bedre fall og lystetthet kan du sy inn et mellomfôr. Mer tekstil betyr også mer lyddemping.
  • Noen ganger kan et fôr benyttes som et detaljelement, da er det ekstra viktig å mellomfôre. I alt består gardinen da av tre lag, inkludert filt i midten mellom gardin og fôr. Resultatet blir flott; en stivere gardin med rundere folder og mer volum.

Vasketips!

Bor du i by/trafikkert område bør du vaske/rense gardinene hvert tredje år, men bor du andre steder med renere luft holder det med hvert femte eller sjette år.

Gardinuttrykkene du bør kunne

Disse gardinuttrykkene bør du kunne, og gjerne ta med deg i butikken når du skal kjøpe gardiner:

Blackout: Tekstil har som oftest en laminert bakside. Den kan brukes både som lift og rullgardin, eller som dekorative gardiner.

Dimout: Fôrtekstil som ofte har en sort tråd innvevd, noe som gjør at tekstilet får en mørkleggende effekt. Veldig mange dimout-tekstiler har flammehemmende egenskaper.

Endestykke: Ytterste deler av gardinstangen. Er ofte et eget dekorativt element.

Fald: Innebøyd eller påsydd kant på tekstil.

Fingerkroker: Gardiner med rynker har et foldebånd sydd bak på gardinen. I dette båndet trer du i fingerkroker. 2-fingerkrok gir en rynke og 4-fingerkrok gir tre rynker. Størrelsen på rynkene bestemmer du når du trer i fingerkroken. For større rynker hopper du over én eller flere hemper. Snu den siste fingerkroken opp ned for ekstra effekt.

Gardin med påsydde glidere: En enkel og ukomplisert måte å få et pent gardinoppheng. Sy på båndet med påsydde glidere på gardinens overkant. Deretter trer du glideren i gardinskinnen.

Gardin med påsydd ring: Benytt en sterkere sytråd og synål. I falden i overkant sys ringene direkte på stoffet, og siden tres ringene på gardinstangen. Stort sett skal ringene ha samme form og farge som stangen. Det finnes firkantet ringer og stenger, men skal du trekke for hver dag er det best med runde for å unngå bråk eller riper i stangen. Ringer kan også klemmes på eller festes med magnet.

Gardinstang: Vanlige mål er 19 – 20 mm. Men det finnes også større for eksempel 65 mm. Finnes i alle størrelser, fra wire og opp til 65 mm.

Glider: Den delen som settes i skinnen for å feste gardinkrokene i.

Hipp: Maskinsydde folder øverst på gardinen. Det er vanlig med tre legg, men også fire legg. Leggene i tekstilet gjør at man slipper rynkebånd og får kontroll på rynkene. Ved hipp benyttes nålkrok sydd med justerbar påsyingskrok (spesialmaskin).

Kanal: Gardinen er via falden tredd direkte på stangen. I dag er dette ikke en anbefalt løsning.

Maljer: Gardin med maljer har fastklemte ringer øverst på gardinen. Du trer enkelt gardinstangen gjennom maljene og gardinen får et pent fall.

Possement: Border, snorer og dusker som er påfestet gardiner og tie-back som pynt.

Rynkehode: Avstanden fra tøyområder der krokene er festet, og til toppen av gardinen.

Rynkebånd: Rynkebånd med enkel eller dobbel rynkebåndskrok er et påsydd bånd som med din hjelp skaper små, tette rynker. Du former rynkene ved å dra i snorene. Velger du et bredere rynkebånd blir rynkene mer fremtredende.

Stores: Florlette gardiner som henger bak de vanlige sidegardinene.

Tie-back: Bånd som samler gardinene til én side, ofte i en løkke men også ved hjelp av magnet. De festes gjerne til kroker i veggen. Designmessig kan den være prikken over i-en. Tie-back finnes i mange materialer, blant annet skinn.

Wave: Et system for glider, der gardinene bues, selv når de er trukket for. Det gir et minimalistisk uttrykk.

Kilde: ifi.no