Sparte tusenvis på å bytte lyspærer

Familien Carlsen i Oslo har byttet ut nesten alle lyspærene i huset med LED-belysning. Det sparer de gode penger på – og slipper også å skifte pærene så ofte.


Å bytte ut belysningstypen i huset er en enkel og miljøvennlig måte å spare strøm på. Familien Carlsen på Sofiemyr i Kolbotn har gått fra 50 watts halogenpærer til LED-pærer på bare 6 watt:

– Vi hadde problemer med at lyspærene i gangen stadig vekk gikk i stykker, og det var i utgangspunktet derfor vi begynte å sjekke ut om vi kunne bytte til LED, forteller Christian Carlsen. Han og kona Carina har totalt 96 lyspunkter i huset sitt, og planen er å bytte ut alle halogenpærene til LED. De har allerede byttet i gangen, stua, kjøkkenet, på badet, vaskerommet, hybelleiligheten og i kjellerstua – i tillegg til utedørsbelysningen. 

 

INNEBYGD LED Taklampe med innebygd LED-belysning fra Ikeas PS-kolleksjon. Levetid 20 000 timer, 23w. Lysfargen er varmhvit, (3000 kelvin). Kr 795.

SPARER 8000 I ÅRET.

– Nå hadde vi riktignok en mild vinter i år, men vi ser at strømregningen vår nå bare er på en tusenlapp i måneden. Jeg visste at LED-pærer ikke bruker så mye strøm, men det var nytt for meg at vi sparte så mye penger, sier en fornøyd Christian. De har valgt Megaman-pærer fra Nortronic til sine spoter, og ifølge Nortronics beregninger sparer familien hele 8000 kroner i året på å bytte til LED. Pærene familien Karlsen har valgt koster 200–250 kr stykket. 

ENKELT LED-lyspæren Star Classic fra Osram holder høy kvalitet og koster fra 100–200 kr i dagligvaren, avhengig av om pæren er dimbar eller ikke. Levetid 25 000 timer.

LED-diodene har en levetid på hele 25 000 timer – mens vanlige halogenpærer har en estimert levetid på 1500 timer. Å bytte lyspærer vil nærmest bli en saga blott!

– Det er ingen hemmelighet at LED-pærene er dyrere i innkjøp, men som vi ser hos familien Carlsen, spares dette raskt inn igjen, sier Kitty Marie Folsland, produkt-
ansvarlig for LED i Nortronic. 

SPRER LYSET GODT Megaman GU10 fra Nortronic. 6w, gir mye strølys. 224 kr hos lysbutikken.no.  

LYSER LIKE GODT.

Problemet med LED-belysning har tradisjonelt vært at lyset er noe blålig, men med gode produkter kan du også få gult, varmt lys: 

– Siden vi har hvite vegger i huset, ville vi ha så gult lys som mulig. Til vanlig står spotene dimmet ned nokså mye – og da får vi fin stemningsbelysning. Vi var i utgangspunktet redde for at vi skulle få litt lyskastereffekt med LED-pærene, men har egentlig ikke merket noen forskjell fra de gamle pærene. Vi kunne også bruke de gamle armaturene og dimmerne – kun én dimmer trengte å byttes ut, forklarer Christian.  

SPOT ON Junistar Exclusive fra SG. 10w, varer i 50 000 timer, dimbar og kan vippes inntil 40 grader. Ca. 800 kr.

– Spotene er hovedbelysningen i huset, og vi prøver å være rasjonelle forbrukere med fokus både på å bruke lite strøm og vann. Og om vi kan få en ekstra ferieuke i året bare på å bytte lyspærer, er det topp! avslutter Christian Carlsen.  


Fakta om LED

  • LED står for Light -Emitting Diode.
  • Den fremste fordelen med LED er at du sparer strøm – opp til 90 % mindre enn med en vanlig lyspære.
  • Les på pakken før du kjøper pærer, ikke bare se på pris uten å sjekke levetid på dioden (varierer mye fra produsent til produsent). Sjekk også hvorvidt pæren kan dimmes hvis du har behov for dette.
  • LED-pærer har lavere overflatetemperatur enn vanlige halogenpærer. Dette gjør dem også mer barnesikre.
  • Tåler mer enn halogenpærer med tanke på støt og rystelser, og går dermed ikke så fort i stykker.
  • LED er mer miljøvennlig enn sparepærer, som ofte inneholder giftig kvikksølv.
  • Fargen på lyset angis i kelvin-grader. Vanlig varmhvitt lys ligger på mellom 2700–3000 K (sjekk emballasjen). 

TRÅDLØS KONTROLL Philips Hue er en serie farget LED-belysning som kan kobles sammen og styres trådløst via apper på telefonen. Med Hue-pærene kan du sette stemningbelysning gjennom hele huset – du kan for eksempel få disco i stua, soloppgang når vekkerklokka ringer om morgenen, eller blinkende lys på kjøkkenet når maten i stekeovnen er ferdig. Du trenger en startpakke med tre lyskilder (kr 1490 for E27 (gammeldags skrusokkel) og kr 1590 for GU10 (nyere sokkel med to pins), og så kan du kjøpe flere pærer etter hvert.

Kilder: Nortronic, Lyskultur.no