Familien Carlsen kan unne seg en ekstra ferie i året med pengene de sparer ved å ha byttet til LED-pærer i hele boligen.
Familien Carlsen kan unne seg en ekstra ferie i året med pengene de sparer ved å ha byttet til LED-pærer i hele boligen. Bilde: Produsentene

Sparte tusenvis på å bytte lyspærer

Familien Carlsen i Oslo har byttet ut nesten alle lyspærene i huset med LED-belysning. Det sparer de gode penger på – og slipper også å skifte pærene så ofte.

Å bytte ut belysningstypen i huset er en enkel og miljøvennlig måte å spare strøm på. Familien Carlsen på Sofiemyr i Kolbotn har gått fra 50 watts halogenpærer til LED-pærer på bare 6 watt:

– Vi hadde problemer med at lyspærene i gangen stadig vekk gikk i stykker, og det var i utgangspunktet derfor vi begynte å sjekke ut om vi kunne bytte til LED, forteller Christian Carlsen. Han og kona Carina har totalt 96 lyspunkter i huset sitt, og planen er å bytte ut alle halogenpærene til LED. De har allerede byttet i gangen, stua, kjøkkenet, på badet, vaskerommet, hybelleiligheten og i kjellerstua – i tillegg til utedørsbelysningen. 

 

INNEBYGD LED Taklampe med innebygd LED-belysning fra Ikeas PS-kolleksjon. Levetid 20 000 timer, 23w. Lysfargen er varmhvit, (3000 kelvin). Kr 795.

SPARER 8000 I ÅRET.

– Nå hadde vi riktignok en mild vinter i år, men vi ser at strømregningen vår nå bare er på en tusenlapp i måneden. Jeg visste at LED-pærer ikke bruker så mye strøm, men det var nytt for meg at vi sparte så mye penger, sier en fornøyd Christian. De har valgt Megaman-pærer fra Nortronic til sine spoter, og ifølge Nortronics beregninger sparer familien hele 8000 kroner i året på å bytte til LED. Pærene familien Karlsen har valgt koster 200–250 kr stykket. 

ENKELT LED-lyspæren Star Classic fra Osram holder høy kvalitet og koster fra 100–200 kr i dagligvaren, avhengig av om pæren er dimbar eller ikke. Levetid 25 000 timer.

LED-diodene har en levetid på hele 25 000 timer – mens vanlige halogenpærer har en estimert levetid på 1500 timer. Å bytte lyspærer vil nærmest bli en saga blott!

– Det er ingen hemmelighet at LED-pærene er dyrere i innkjøp, men som vi ser hos familien Carlsen, spares dette raskt inn igjen, sier Kitty Marie Folsland, produkt-
ansvarlig for LED i Nortronic. 

SPRER LYSET GODT Megaman GU10 fra Nortronic. 6w, gir mye strølys. 224 kr hos lysbutikken.no.  

LYSER LIKE GODT.

Problemet med LED-belysning har tradisjonelt vært at lyset er noe blålig, men med gode produkter kan du også få gult, varmt lys: 

– Siden vi har hvite vegger i huset, ville vi ha så gult lys som mulig. Til vanlig står spotene dimmet ned nokså mye – og da får vi fin stemningsbelysning. Vi var i utgangspunktet redde for at vi skulle få litt lyskastereffekt med LED-pærene, men har egentlig ikke merket noen forskjell fra de gamle pærene. Vi kunne også bruke de gamle armaturene og dimmerne – kun én dimmer trengte å byttes ut, forklarer Christian.  

SPOT ON Junistar Exclusive fra SG. 10w, varer i 50 000 timer, dimbar og kan vippes inntil 40 grader. Ca. 800 kr.

– Spotene er hovedbelysningen i huset, og vi prøver å være rasjonelle forbrukere med fokus både på å bruke lite strøm og vann. Og om vi kan få en ekstra ferieuke i året bare på å bytte lyspærer, er det topp! avslutter Christian Carlsen.  


Fakta om LED

  • LED står for Light -Emitting Diode.
  • Den fremste fordelen med LED er at du sparer strøm – opp til 90 % mindre enn med en vanlig lyspære.
  • Les på pakken før du kjøper pærer, ikke bare se på pris uten å sjekke levetid på dioden (varierer mye fra produsent til produsent). Sjekk også hvorvidt pæren kan dimmes hvis du har behov for dette.
  • LED-pærer har lavere overflatetemperatur enn vanlige halogenpærer. Dette gjør dem også mer barnesikre.
  • Tåler mer enn halogenpærer med tanke på støt og rystelser, og går dermed ikke så fort i stykker.
  • LED er mer miljøvennlig enn sparepærer, som ofte inneholder giftig kvikksølv.
  • Fargen på lyset angis i kelvin-grader. Vanlig varmhvitt lys ligger på mellom 2700–3000 K (sjekk emballasjen). 

TRÅDLØS KONTROLL Philips Hue er en serie farget LED-belysning som kan kobles sammen og styres trådløst via apper på telefonen. Med Hue-pærene kan du sette stemningbelysning gjennom hele huset – du kan for eksempel få disco i stua, soloppgang når vekkerklokka ringer om morgenen, eller blinkende lys på kjøkkenet når maten i stekeovnen er ferdig. Du trenger en startpakke med tre lyskilder (kr 1490 for E27 (gammeldags skrusokkel) og kr 1590 for GU10 (nyere sokkel med to pins), og så kan du kjøpe flere pærer etter hvert.

Kilder: Nortronic, Lyskultur.no

10. september 2014
Mer om Interiør

3 nydelige heklede juletrær

Pynt til jul med fine heklede juletrær. Få 3 forskjellige heklemønstre her. 

Slik unngår du matsvinn i julen

Vi kjøper inn og lager mye god mat i julen. Det resulterer ofte i at vi også kaster store mengder med gode råvarer som ribbe og poteter rett i søpla....

Julebelysning – den enes glede, den andres vrede

Dekorativ julebelysning utgjør et kjærkomment lyspunkt i årets mørkeste tid – men hva gjør du hvis julestemningen hos naboen tar helt overhånd? Går det...

Guide til de beste julemarkeder i Europa

Vil du kombinerer julehandelen med en storbyferie? Få den komplette guiden til de beste europeiske julemarkedene i 2019.

Derfor blir du lykkeligere av å pynte til jul tidlig

Hvis du synes julepynt kun hører til desember, er det god grunn til å lese dette. I følge ekspertene blir man nemlig lykkeligere hvis du pynter før.

Genialt kjerringråd: Risengrynsgrøt som kokes i senga

Før brukte husmødre kasser med høy til å koke risengrynsgrøten. I dag legger vi den i senga. Her er oppskriften på risengrynsgrøt som aldri blir brent.

5 tips til vinterklar bolig

Gradene på gradestokken kryper nedover, og vi trekker oss innover. Nå er det på tide å gjøre boligen inne klar for å møte den kalde tida.

Derfor skal du gi juletreet smertestillende

Med dette geniale trikset kan du holde juletreet ditt friskt mye lengre.

Perfekt halloween-godteri for deg som vil erte barna

Halloween står for døren og da er det tid for tull og fanteri. Her er noen utspekulerte og overraskende sjokolader du kan gi barna når de ringer på...

Slik fjerner du vanskelige flekker på stoff

Vi har samlet de 11 mest vanskelige flekkene de fleste opplever i hverdagen. Se også de overraskende eksemplene på hverdagsprodukter som har et hemmelig liv som flekkfjerner. 

Derfor velger vi fliser i gangen

Er det ett rom i huset som må tåle en «trøkk», så er det entreen. Derfor gjelder det å velge et gulv som holder seg like fint, uansett forhold.

Fjern gammel maling

Riktig vedlikehold av treverk på kommoden, vinduet, døren, karmen, gjerdet eller lignende vil forlenge levetiden, og hvis du gjør ordentlig, vil resulta...

Tre veier til ny trapp

Når trappa mellom etasjene er blitt tråkket opp og ned i mange år, kan den se slitt og elendig ut. Heldigvis finnes enkle måter å fornye den på.

Genialt! Bruk damprenser til fliser, tekstiler og vinduer

En damprenser rengjør i dybden - uten bruk av kjemikalier. Bruk damprenseren til å rengjøre blant annet: fliser, vegger, ovn, tekstiler og vinduer.

Disse plantene gjør hybelen til "hjemme"

Planter er viktige i alle hjem, også for førstegangsetablerende studenter. Den grønne trenden gjør at krukker med urter, grønne bladplanter, blomstrende...