Rosa er en typisk jentefarge, men det kan godt hende prinsessen foretrekker blått allikevel. Fra kolleksjonen Just4Kids.
Rosa er en typisk jentefarge, men det kan godt hende prinsessen foretrekker blått allikevel. Fra kolleksjonen Just4Kids. Bilde: Fantasi interiør

Må man velge rosa eller blått?

Barnerom preges oftest av hvem som bor der, men kjønnsspesifikke fargevalg har lange tradisjoner. Det er imidlertidig alle muligheter for å velge annerledes med det utvalg av tapeter som finnes idag.

Det hersker ingen tvil om at jenterommene i stor grad preges av rosa og rødtoner, mens gutterommene domineres av blått. Det kan være snakk om valg av maling, taper, gardiner, sengetøy, og selvfølgelig alle mulige slags klær og leker.

Vi står fritt til å velge hva vi vil, men friheten er begrenset. ”Gutte- og jentefargede” produkter har gjerne innslag som hester, prinsesser, biler og fly, som i tillegg er kjønnsbestemmende og som i mange tilfeller utelukker alternative fargevalg.

For eksempel er det nok ikke så mange jenter som har lyst på et blått tapet, hvis det i tillegg er bilder av racerbiler på det.

Kommersielle hensyn må tas

Produsenter og forhandlere forholder seg til det markedet etterspør. Det betyr at kjønnsforskjellene innenfor mange produktgrupper er et selvforsterkende fenomen som gjør det kommersielt umulig å ignorere.

Når barnerommet skal pusses opp kan man fort støte på begrensninger i valgmulighetene til å velge bort mer kjønnsbestemte produkter.

Dette er forhold som kun de færreste ser som noe likestillingsproblem, men det er like fullt et dilemma at enkelte farger kombineres med kjønnsspesifikke elementer som ”umuliggjør” å velge på tvers av kjønn.

La barna velge farger selv

Jenters tiltrekning mot rosa og rødt og guttenes gode forhold til blåfarger er ikke bare et resultat av mote og tradisjoner. Forskere har funnet ut at kvinner har flere fotoreseptorer i hjernen enn menn.

Jo flere av disse man har, jo bedre fargesyn har man – spesielt når det gjelder rødt, oransje og rosa. Guttas prioritering av blått over rosa kan med andre ord ha å gjøre med at de ikke oppfatter rødfargene like godt som jentene.

Men ingen barn er like, og selv om man heter Emma eller Julie er det ikke gitt at rommet bør males rosa fra gulv til tak.

La barna delta i fargeutvelgelsen og malejobben – oppussingen av barnerommet kan bli en morsom aktivitet for hele familien.

Kilde: Informasjonskontoret for farge og interiør (IFI).

 Kart er kult! Borge er leverandør av Mr Perswalls tapeter i Norge.

Tapetet "Kompis" fra Inspirasjon Interiør er både rødt og blått.

Den pastellfargede kolleksjonen "Lilleby" kommer fra Borge.

Med grønne elefanter fra Marimekko trenger man ikke telle sauer.

Barnekolleksjonen "Little Stars" fra Storeys er blant annet rutete.

Green Apple er leverandør av dette tapetet, som passer litt eldre barn.

Humoristisk jungeltema for den minste i familien, fra Storeys.

9. august 2013
Mer om Tapet

Dette tapet-trikset er genialt – og helt gratis

Her er et tips som gjør tapetpåføringen mye enklere. Uten at det koster deg en krone ekstra. 

Tre ting du kan lage av tapet

Tapeter kan brukes til mye annet enn vegger.

Dette er vårens tapettrender

Test noe nytt på veggen i vår! Nå vil vi ha lekne mønstre og tydelig struktur. Vi viser deg vårens tapettrender.

10 kreative måter å piffe opp møblene med tapet

Har du tenkt på at du kan bruke tapetrestene dine til noe fornuftig? Her er 10 inspirasjonstips til tapetsering av møbler!

Høstens tapetnyheter

Med tapet er det enkelt å forandre en vegg eller et helt rom. Her er noen av høstens lekre nyheter

Lek med magnet-tapet

Nå kan du bokstavelig talt «ha noe på tapetet», i form av magnetknotter eller figurer rett på en magnet-tapet. Bruk veggen som oppslagstavle, som lekearena eller som bakgrunn for stadig nye dekortablåer.

Slik fjerner du luftbobler under tapetet

Har du fått bobler av luft under tapetet? Det kan du fikse med en injeksjonssprøyte eller en tapetkniv.

Tekstiltapet gjør comeback

Etter flere tiår med laber interesse, er teksiltapetene på vei inn igjen i norske stuer.

Tapet på ny måte

Tapetet er ikke lenger bare en kulisse på veggen. Med nye mønstre og nye bruksområder, trer det fram og spiller hovedrollen i den nye innredningen – på både vegger, tak og møbler.

Tapetsering med høstens nye tapeter

Om du har planer om å tapetsere i høst bør du ta en titt på høstens spennende tapeter!

Fettflekker på tapeten – kan det fjernes?

Slik fjerner du fettflekker fra tapet.

Tapet - slik velger du riktig

Tapeter kommer i mange ulike varianter - ikke bare når det kommer til mønster og farger, men også i kvalitet og materialer. Dette bør du tenke på når du skal kjøpe tapet.

Svanemerke til Mjøspanel

Mjøspanel har nå fått Svanemerket på sine populære veggplater.

Hvilken tapet skal du velge?

Når du sitter med tapetprøvebøkene i handa er du utsatt for en overveldende følelse av uendelige valgmuligheter og en rekke dilemma knyttet til farge-...