Slik lykkes du med bildeopphenget

Hvis du har sans for symmetri og orden kan bildene dine få en ny og bedre tilværelse på veggen med noen enkle grep. Bjørg Emilie Moen fra Norske Grafikere hjelper til.


− Det finnes ingen absolutte sannheter når det gjelder hvordan du skal henge opp bilder på veggen, sier Bjørg Emilie Moen, daglig leder i Norske Grafikere.

Hun forteller at man bør organisere bildene ganske tett og gjerne i grupper etter bestemte farger, stemninger eller kontraster. Noen klare regler finnes ikke, men noen måter å gjøre det på går igjen. De mest vanlige bildeopphengsystemer er disse:

Trygt og enkelt bildeoppheng

  • Midtstilt. Dersom bildene er av forskjellige format og størrelse, kan en arrangere opphengingen etter en midtlinje i motivene.
  • Rett ytterkant. Mange bilder tett sammen kan danne en komposisjon på veggen. Ved at bildegruppens ytterkanter er rette, skapes det en helhet selv om formatene er forskjellige
  • Rett underkant. Billedoppheng med rett underkant virker ryddig.
  • Rett overkant. Alternativt kan rett overkant brukes.
  • Indre kryss. Et indre kryss samler komposisjonen selv om ytterlinjene ikke er rette.

Hvis du skal velge et grafisk blad på veggen har Norske Grafikeres forbund definert de ulike grafiske bladene slik:

Ulike former for trykk

Et grafisk blad er et avtrykk av en treplate, metallplate, stein eller annet materiale hvor kunstneren selv har skapt sitt bilde. Før avtrykket blir laget, har kunstneren bearbeidet platen og deretter fargelagt hele eller deler av den.

Bearbeidingen kan bestå i at man skjærer i platen, tegner på den eller behandler den kjemisk. Hvert trykk er et originalt kunstverk. Grafiske blad faller i tre grupper: høytrykk, dyptrykk og plantrykk.

Høytrykk

Her legges trykksverten på platen med en valse. Derfor kommer det bare farge på de høytliggende delene av platen. Det grafiske bladet blir et avtrykk av disse åsryggene. Tresnitt og linoleumssnitt er høytrykk.

Dyptrykk

Her legges det trykksverte på hele platen. Sverten fjernes deretter fra delene av platen som ikke er nedsenket. Det grafiske bladet blir et avtrykk av “dalførene” i platen. Kobberstikk, koldnål, mezzotint, etsning, akvatint og fotogravyr er dyptrykk.

Plantrykk

Her legges det trykksverte på en plate hvor det på forhånd er tegnet med et fettholdig materiale. Teknikken baserer seg på at olje og vann avviser hverandre. Det grafiske bladet gjenspeiler samspillet mellom trykksverten og den opprinnelige tegningen. Offset og litografi er plantrykk.

Artiteq er blant dem som har systemer for å henge opp bilder uten å lage hull i veggen – perfekt for barnerommet.