Bilde: Colourbox

Tapet med effekt

Tapetet du velger kan påvirke andre til å tro at et lite rom er stort og et kjølig rom er varmt. Men hvordan?

Smak og behag er ofte de viktigste kriteriene når vi velger ut tapet, men det kan være lønt å tenke på elementer som lys, farge og romvirkning.

– Ved valg av tapet må man være oppmerksom på at tapeter gir et annet inntrykk på et mindre felt enn på en hel vegg eller i et helt rom. Det er best å vurdere tapetet i det rommet hvor det skal brukes, for å se hvordan det passer til lysforhold, møblering og til fargevalget i rommet for øvrig, skriver SINTEF Byggforsk i anvisningen Tapeter. Typer og egenskaper.

I Byggforskserien finner du også en egen anvisning for hvordan tapetsering bør foregå. Anvisningen heter Tapetsering. Utførelse.


Ikke helt som du tenkte? Store mønster krever store rom.

Mønster og proposjoner
Mønsteret på tapetet kan påvirke romfølelsen, gjerne i samspill med farger på gulv og tak. Du kan få et lite rom til å virke større ved å bruke en lys og småmønstret tapet, mens et stort rom kan forminskes ved å velge en stormønstret tapet i kraftige farger. Husk dog at stormønstrede tapeter fort kolliderer med mønster på møbler, tekstiler og bilder. Skal du ha et stormønstret tapet, bør resten av interiøret i rommet være relativt nøytralt og ensfarget.

Vi har tidligere skrevet om lignende effekter ved gjennomtenkt bruk av flisestørrelser i artikkelen Små eller store fliser? Ja, takk begge deler.

– Et lavt rom kan virke høyere hvis himlingen er malt i en lys farge og tapetet har loddrette striper. Et høyt rom virker lavere hvis tapetmønsteret er vannrett og himlingen er malt i en mørkere farge enn veggen, står det i anvisningen.

Fargevalg
Når du skal velge hvilken farge tapetet skal ha, bør du ta med i beregningen hvilket rom det skal henges opp i. Et rom med sydvendt vindu får mye sollys. Her kan du gjerne bruke kalde farger i den blågrønne skalaen. I rom med nordvendte vinduer kan du gi en illusjon av varme ved å la deg inspirere av den rødgule paletten.

Fargevalg alene kan påvirke hvordan man oppfatter proporsjonene i et rom. Det kan du utnytte ved å bruke tapet kun på den ene veggen, en fondvegg.

– For eksempel virker et langt, smalt rom kortere hvis endeveggen er mørk og de tilstøtende veggene er lyse, skriver SINTEF Byggforsk.

Kilde: Byggforskserien 573.271 Tapeter. Typer og egenskaper

25. februar 2010
Mer om Tapet

Dette tapet-trikset er genialt – og helt gratis

Her er et tips som gjør tapetpåføringen mye enklere. Uten at det koster deg en krone ekstra. 

Tre ting du kan lage av tapet

Tapeter kan brukes til mye annet enn vegger.

Dette er vårens tapettrender

Test noe nytt på veggen i vår! Nå vil vi ha lekne mønstre og tydelig struktur. Vi viser deg vårens tapettrender.

10 kreative måter å piffe opp møblene med tapet

Har du tenkt på at du kan bruke tapetrestene dine til noe fornuftig? Her er 10 inspirasjonstips til tapetsering av møbler!

Høstens tapetnyheter

Med tapet er det enkelt å forandre en vegg eller et helt rom. Her er noen av høstens lekre nyheter

Lek med magnet-tapet

Nå kan du bokstavelig talt «ha noe på tapetet», i form av magnetknotter eller figurer rett på en magnet-tapet. Bruk veggen som oppslagstavle, som lekearena eller som bakgrunn for stadig nye dekortablåer.

Slik fjerner du luftbobler under tapetet

Har du fått bobler av luft under tapetet? Det kan du fikse med en injeksjonssprøyte eller en tapetkniv.

Tekstiltapet gjør comeback

Etter flere tiår med laber interesse, er teksiltapetene på vei inn igjen i norske stuer.

Tapet på ny måte

Tapetet er ikke lenger bare en kulisse på veggen. Med nye mønstre og nye bruksområder, trer det fram og spiller hovedrollen i den nye innredningen – på både vegger, tak og møbler.

Tapetsering med høstens nye tapeter

Om du har planer om å tapetsere i høst bør du ta en titt på høstens spennende tapeter!

Fettflekker på tapeten – kan det fjernes?

Slik fjerner du fettflekker fra tapet.

Tapet - slik velger du riktig

Tapeter kommer i mange ulike varianter - ikke bare når det kommer til mønster og farger, men også i kvalitet og materialer. Dette bør du tenke på når du skal kjøpe tapet.

Svanemerke til Mjøspanel

Mjøspanel har nå fått Svanemerket på sine populære veggplater.

Hvilken tapet skal du velge?

Når du sitter med tapetprøvebøkene i handa er du utsatt for en overveldende følelse av uendelige valgmuligheter og en rekke dilemma knyttet til farge-...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no