Fargene har gjort sitt inntog blant høstens tapeter.
Fargene har gjort sitt inntog blant høstens tapeter.

Tapetsering med høstens nye tapeter

Om du har planer om å tapetsere i høst bør du ta en titt på høstens spennende tapeter!

Veggene våre skal ikke lenger være et flatt bakteppe, nå skal struktur, dybdeeffekter og farge på tapetene gjøre veggene våre synlige.

– Veggene skal være en synlig aktør og stemningsskaper i rommet, og vi har nå beveget oss langt unna de hvite, usynlige veggene vi så tidligere. Disse hvite veggene krevde mye av møbler og interiør for å skape atmosfære, men nå som de store flatene spiller en større rolle kommer lunheten mange jakter mer av seg selv, sier Bjørg Owren, adm. direktør i ifi.no.

Ornamenter – enten i klare farger eller i mer diskret og subtile varianter er det mye av i de nye tapetbøkene. Her er en klassisk variant fra Borges kolleksjon Ornament. Foto: Borge

– Det er mye spennende struktur – eller imitasjon av struktur – som gir tapetene en overflate der man føler at man ser innover i veggen. Lag-på-lag av farger og kombinasjoner av matt og blankt gjør tapetene spennende, fortsetter hun.

Tapetene skal gjerne se ut som gamle, utvaskede tekstiler, og imitasjonene er så gode at du må helt tett innpå for å se at dette faktisk ikke er et ekte tekstil. Bildet er hentet fra The Ceylon Collection fra Green Apple. Foto: Green Apple

Ifølge Owren er det mye tekstilimitasjoner eller tapeter med ekte tekstiler.

Både ekte lin-, hestehår- og silketapet er blant høstens nyheter, sammen med mengder av imitasjoner av slitte, utvaskede tekstiler.

– Imitasjonene svært gode. Man må gjerne ta på veggen for å forstå at dette ikke er ekte tekstil. Det som er så fint med disse imitasjonstapetene er at det er vanlig fibertapet, som er enkle både å sette opp og å rengjøre, sier Owren.

Tapeter med metalliske innslag

For å oppnå spenning og dybde er også metall et effektivt virkemiddel. Og de metalliske effektene er på ingen måte på retur.

Veggtapet med metalliske effekter er en stor trend denne høsten og vinteren, og aller helst skal det være kobber og bronse. Tapeten på bildet bildet er fra Astex’ kolleksjon Chic. Foto: Astex

– Ulike metaller er i vinden nå. Spesielt kobber og bronse er hot, og dette er utrolig flott sammen de de litt støvete pastellene. Det hele handler jo om å sette sammen ting på en litt ny måte som gir deg noe tilbake, og denne kombinasjonen gir umiddelbart en mer moderne vri, sier Marthe Helstad hos Astex.

En effekt flere av tapetprodusentene har tatt i bruk denne sesongen er regnbuefolie.

– Dette er nytt av året. Regnbuefolien skaper overraskende fargeskiftninger i tapetene alt ettersom hvor du står og hvor lyset treffer, forteller Helstad videre.

 

Fargerike tapeter

I de nye tapetkolleksjonene kommer det stadig flere farger. Alt fra kraftig cerise, grønt og blått til gult er representert.

Mange av fargene er sotede og skitne, men man finner også innslag av klare, sterke farger.

De sterke fargene er gjerne kombinert på måter vi tradisjonelt ikke har sett, som for eksempel oransje, rosa, gult og lilla sammen.

Fargene har for fullt gjort sitt inntog blant produsentenes nyheter. Gult er helt riktig, og kan gjerne benyttes over store flater om man tør. Bildet er fra Astex’ kolleksjon Fleurique. Foto: Astex

Mønstermessig er det også store variasjoner, og det meste er lov.

– De organiske mønstrene med blader og blomster blir vi ikke lei med det første, og de kommer stadig i nye varianter. Ellers kommer det mye damask, retrodesign inspirert av 50-tallet og ornamenter, forteller Eilert Ask, designsjef hos Borge.

Ifølge Ask er mange av oss sultne på å ta i bruk spenstige farger, men vi har fortsatt litt igjen før vi våger å ta steget fullt ut.

– Mange tør å trekke inn mer farge og effekter for eksempel på soverom og barnerom, der terskelen for å prøve og feile ikke er så stor. Rommene der vi tar imot gjester, som stue og kjøkken, er vi foreløpig litt mer forsiktige på de store flatene, og i disse rommene er det fremdeles de lyse gråtonene som selger mest, sier han.

Dette tapetet er ikke en imitasjon, men et ekte silketapet. Silkens naturlige fargekombinasjoner skaper et spennende spill på veggen. Bildet er hentet fra Intag sin kolleksjon Zephyr. Foto: Intag

Tips om tapet og tapetsering

  • Mengde tapet. De fleste papir- og vinyltapeter er 53 cm i bredden, og hver rull rekker til 3 eller 4 bredder rom med standard takhøyde, ca 240 cm.
  • Mål takhøyden for å sjekke om den krever mer tapet enn omtalt over. Mål deretter rommets bredde og lengde, så ser du hvor mange meter vegg som skal dekkes. Husk å trekke fra vinduer og dører. Del summen av de hele veggene med 53, og du får da antall tapetbredder som trengs. Legg til de korte breddene som du trenger over og under vinduer og over dører.
  • Hva menes med "rapport"? På mønstret tapet er det fast avstand før mønsteret gjentar seg, og denne avstanden kalles rapport. Du må ta hensyn til rapporten både når du skal beregne mengde tapet og når du skal tapetsere. 
  • Merking av tapet. På de fleste tapeter finnes et internasjonalt bildespråk som sier noe om tapetets egenskaper. På tapetrullene står det også om tapetet skal settes opp kant i kant eller med overlapp. Med overlapp menes at tapetene settes over hverandre i skjøtene. Rullene er merket med produksjons- og innfargingsnummer (batch-nummer). Bruk ruller med samme produksjonsnummer i et rom. Dette for å unngå fargeforskjeller på tapetet.

Kilde: Ifi.no og Maxbo

9. oktober 2012
Mer om Tapet

Dette tapet-trikset er genialt – og helt gratis

Her er et tips som gjør tapetpåføringen mye enklere. Uten at det koster deg en krone ekstra. 

Tre ting du kan lage av tapet

Tapeter kan brukes til mye annet enn vegger.

Dette er vårens tapettrender

Test noe nytt på veggen i vår! Nå vil vi ha lekne mønstre og tydelig struktur. Vi viser deg vårens tapettrender.

10 kreative måter å piffe opp møblene med tapet

Har du tenkt på at du kan bruke tapetrestene dine til noe fornuftig? Her er 10 inspirasjonstips til tapetsering av møbler!

Høstens tapetnyheter

Med tapet er det enkelt å forandre en vegg eller et helt rom. Her er noen av høstens lekre nyheter

Lek med magnet-tapet

Nå kan du bokstavelig talt «ha noe på tapetet», i form av magnetknotter eller figurer rett på en magnet-tapet. Bruk veggen som oppslagstavle, som lekearena eller som bakgrunn for stadig nye dekortablåer.

Slik fjerner du luftbobler under tapetet

Har du fått bobler av luft under tapetet? Det kan du fikse med en injeksjonssprøyte eller en tapetkniv.

Tekstiltapet gjør comeback

Etter flere tiår med laber interesse, er teksiltapetene på vei inn igjen i norske stuer.

Tapet på ny måte

Tapetet er ikke lenger bare en kulisse på veggen. Med nye mønstre og nye bruksområder, trer det fram og spiller hovedrollen i den nye innredningen – på både vegger, tak og møbler.

Fettflekker på tapeten – kan det fjernes?

Slik fjerner du fettflekker fra tapet.

Tapet - slik velger du riktig

Tapeter kommer i mange ulike varianter - ikke bare når det kommer til mønster og farger, men også i kvalitet og materialer. Dette bør du tenke på når...

Svanemerke til Mjøspanel

Mjøspanel har nå fått Svanemerket på sine populære veggplater.

Nytt og spennende på tapetfronten

Tapetverden har utviklet seg mye de siste årene og nytt og kreativt design har virkelig blomstret på markedet. Her er tapetene du sjelden har sett...

Hvilken tapet skal du velge?

Når du sitter med tapetprøvebøkene i handa er du utsatt for en overveldende følelse av uendelige valgmuligheter og en rekke dilemma knyttet til farge-...