Derfor bør du lufte dyna i kulda

Det er faktisk flere ting det er lurt å gjøre i boligen når gradestokken synker.

lufte dynen i kulda

Det er lett å tenke på sprengkulda som noe negativt for boligen: tung snømåking, dyre strømregninger og fare for frostskader.

Men man kan også bruke kulda smart. Det er nemlig en rekke ting som lønner seg å gjøre om vinteren!

Vi gir deg en liste på hva du burde gjøre når gradestokken synker.

Bli kvitt midd fra dyner, tepper og pledd

Midden koser seg til vanlig sammen med deg under dyna, og trives godt der det er rundt 25 grader og høy luftfuktighet. Kulde og høy varme derimot tar knekken på midden.

Derfor burde du kaste ut alt av dyner, pledd, tepper, gjerne madrasser og andre tekstiler når gradestokken bikker 15 minus og la det ligge ute i minst åtte timer, gjerne et helt døgn. Jo kaldere og tørrere det er ute, jo bedre.

La det ligge ute til det er gjennomkaldt, for så å banke det og riste det godt før du tar det med inn igjen. Det kan være lurt å henge opp dyner under tak slik at de ikke blir fuktige. Når du tar dem med inn bør du henge dem opp igjen for å sikre at eventuell fukt forsvinner.

Er det ikke kaldt nok ute kan du eksempelvis vaske sengetøy på 60 grader.

Avrim fryseren

Vinteren er en ypperlig tid for å avrime fryseren. Da kan du legge matvarene ut i kulden, og du slipper å bekymre deg for at varene blir ødelagt.

Den beste måten å avrime fryseren på er å dra ut kontakten, åpne døren og vente på at romtemperaturen skal tine bort rimen.

Dette kan ta tid, så er du litt mer utålmodig kan du sette en kjele med varmt vann i fryseren. Lukk deretter døren, bytt ut vannet når det blir kjølig, og la kjelen stå til rimen har tint rikelig.

For å unngå mye vannsøl, bør du legge noen håndklær på gulvet og tørke opp vannsølet jevnlig.

Når rimen har tint tar du det bort med et feiebrett. Du kan også skrape bort noe av rimen med en plast- eller treskrape, men vær varsom. Du skal ikke bruke skarpe gjenstander når du gjør dette.

Vask deretter fryseren med en klut, og pass på at det er helt tørt før du legger tilbake matvarene.

Er du usikker på om du burde avrime fryseren, er en god regel å gjøre det når rimen er omtrent 3-5 mm tykk.

Bli kvitt møll

Har du fått møll på tekstiler, møbler, tepper eller kanskje bunaden, kan du bruke kulda til å bli kvitt den.

Sett det du vil bli kvitt møllen fra ut om natten for å ta det inn igjen på dagen. Møll likner nemlig ikke temperaturforskjeller, og utsettes den for fler vil den dø.

For å bli kvitt møll, larver eller egg i klær kan du legge det ut eller putte det i fryseren i minst noen timer.

Luft tepper og feller

Nysnø er et smart rensemiddel for tepper og feller. Til vanlig blir store, tunge tepper sjeldent vasket, og da fungerer snøen i seg selv som en vask. Den fuktige og våte snøen tiltrekker seg nemlig skitt.

Her er tepper ute til rens i snøen på Grønland. Foto: Getty Images. 

Før du legger teppet ut i snøen burde det akklimatiseres en halvtimes tid, slik at snøen ikke smelter eller fester seg til fibrene i teppet som is.

Gni eller dra teppet i snøen for å rense det, men vær obs på at ulike materialer burde behandles forskjellig.

Tepper av ull pels eller materialer er sensitive for temperatursvingninger. La teppet ligge mellom en halvtime og en time med oversiden ned, før du eventuelt snur det og gjør det samme.

Er teppet ekstra skittent kan du stampe på det, men husk å bruke sko som ikke skader det.

Tepper av bomull eller kunstfiber kan kastes rett ut. De burde også ligge ute i mellom en halvtime og en time. Dunk godt på teppet for så å la det ligge litt lenger. Er teppet ekstra skittent kan du slå eller hoppe på det.

Etter du har luftet teppene ute bør de gradvis varmes opp igjen før de legges inn.

Fjerne stearin fra tekstiler

Å skulle pirke av stearin fra tekstiler kan både være knotete og gni det mer inn. Derfor burde du legge det du har sølt stearin på ut i kulda eller i frysen.

Etterhvert vil stearinen stivne og smuldrer den ikke av, kan du plukke den av flak for flak.

Bli kvitt tremark

Tremark, eller stripete borebille som den egentlig heter, angriper tremøbler og er kjent for å lage de karakteristiske hullene 1-2 mm.

Har du et møbel som er angrepet burde du utnytte kulda for å bli kvitt billene på en enkel måte.

Foto: Getty Images

Sett møblet ut i kulda i to til tre dager når gradestokken bikker ti minusgrader. Da vil temperaturen i treverket bli så kaldt at billene ikke overlever.

Men vær forsiktig når du tar treverk inn i varmen igjen. Å gå rett fra sterk kulde til veldig varmt kan skade treverket. Prøv derfor å varme opp møblet gradvis før du tar det inn igjen.

Få flere smarte tips – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!