Valg av trapp
En trapp er ikke bare transport mellom etasjer, den kan være et smykke i huset. Bilde: Trappekompaniet

Ny trapp i huset

Skal du sette inn en ny trapp i huset – eller pusse opp den gamle? Det finnes mange varianter og flere løsninger på fornyelse av eldre trapper.


En lekker, rett trapp med rekkverk i 16 mm glass og underliggende vanger, treverk i oljet eik.
Trappens utseende er blitt viktigere med årene. En vakker trapp er husets smykke, og fungerer som et samlingspunkt mellom etasjene.

En gammel trapp kan være like flott som en splitter ny, det som er viktig ved valg av trapp er å ta vare på husets egenart og la trappen gli harmonisk inn i helheten. En spenstig ny, rødmalt ståltrapp kan være frekt og flott, der hvor den passer inn.

Uansett valg bør man bruke god tid på planleggingen, for en trapp er som regel en stor investering, og da er det greit å være sikker i sin sak.

Kanskje du vil bygge trappen selv? I så fall bør du kunne denne trappeformelen

Kona er beslutningstakeren

– Trapper er ikke lenger et nødvendig onde for å komme seg mellom etasjene, men et møbel, sier salgsleder Alf Egil Friis i Trappekompaniet.

– Det er også en klar endring av hvem som er våre kunder. For en del år siden var det kun "mannen i huset" som diskuterte inntrinn og opptrinn og andre tekniske løsninger med oss. Nå er det kona som er beslutningstakeren, hun bryr seg mye om det estetiske.

Vi har massevis av eksempler på at mannen først er en tur innom trappestudioet vårt og finner seg en bra og rimelig trapp. Når så kona kommer og skal "velsigne handelen", ender de nesten alltid opp med en mye finere trapp. Det er ikke så mange som kjøper furutrapper til en flott stue.

Priser og sliteskala

– Prisen på en trapp kan variere fra kr 6 000 til kr 500 000, avhengig av hvilket treslag og overflatebehandling man velger, hvilket rekkverk som leveres og hvordan trappen er konstruert, sier Alf Egil Friis.

Det selges mest av trapper i edeltre på grunn av hardheten i treet. De vanligste tresortene er eik, bjørk, bøk og merbau. I tillegg selges det en del trapper i ask, jatoba, valnøtt, lønn og rødeik. Det er ofte lurt å sjekke sliteskalaen før en velger trematerialer til trappen, det er en rimelig investering for å få et møbel som holder seg fint i mange år, og som man kan være bekjent av. 

Prisen på en furutrapp kan starte på kr 15 000, men få velger furu fordi den er et svært mykt treslag, man får fort hakk og småskader. En vanlig trapp i edeltre er cirka 10 000 – 15 000 kroner dyrere enn en furutrapp. De fleste modellene ligger mellom 30 000 og 45 000 kroner. Med litt mer forseggjort rekkverk (eksempelvis stål og glass) og kanskje litt spesielle konstruksjoner havner prisen på 50 000 – 150 000.

Ulike former på trapp

Trappeleverandørene tilbyr en rekke modeller. De fleste trappene har som regel en L, U eller R (rette eller repos) form. Spiraltrapper/ vindeltrapper blir også mye brukt. Innenfor hver form finnes det gjerne moderne trapper, klassiske trapper, basistrapper eller tradisjonelle trapper.

Brukstrapp i nybygget hus

Barnefamilien Olstad Norsted valgte en tradisjonell furutrapp (modell Comfort) da de bygde nytt hus i 2004. Paret valgte bevisst en brukstrapp fordi de har to små barn, og et avrundet blokketrinn som første trinn. Trappetrinnene kan lett males eller beises, og slipes ved slitasje, foreløpig venter familien med det til barna blir større.

Nedslitt trapp i gammelt hus

Da Trine og Øyvind Holst-Nielsen kjøpte huset fra 1925, var trappen opp til annen etasje nedslitt. Syv lag med maling var delvis skallet av, og trinnene var fulle av hakk og riper. Trappen trengte sårt oppussing.

Først fjernet Trine Holst-Nielsen de syv malinglagene med varmluftpistol, en jobb som stort sett gikk greit. Da Holst-Nielsen kom ned til lakken forsøkte hun å skrape den av. Det viste seg å være enormt arbeidskrevende: lakken satt bom fast.

– Selv ikke sliping av trappetrinnene hjalp, så fikk jeg det rådet at et tykt lag med fast grønnsåpe ville fjerne de siste lakkrestene. Grønnsåpen måtte videre dekkes med plastfilm og stå i ca. 12 timer. Jeg gjorde som anbefalt, og da jeg fjernet plastfilmen, løsnet lakken – det var bare å vaske den av, forteller Holst-Nielsen.

Slitesterk trapp

Den nyoppussede trappen er beiset med Hedins Mahogny lakkbeis på opptrinnet. Inntrinnet er satt inn med hvitpigmentert Osmo transparent dekorvoks. Deretter er inntrinnet satt inn med to slitelag Osmo hardvoksolje. – Etter denne behandlingen kan man til og med søle rødvin i trappen uten at det setter flekker, lover Holst-Nielsen.

Dekorvoksen gir en fargeløs eller gjennomsiktig overflate på treet. Hvit, valnøtt, gyllenbrun, kirsebær, blågrå og turkis er noen av de transparente fargene. Ønskes dekkende dekorvoks, kan man velge blant fargene hvit, lysegrå, gul, rød, blå og sort.

Merk! Hardvoksoljen er dyr, men svært drøy i bruk – legg kun på et tynt lag.

Vil du vite mer om Osmo-produktene, gå inn på www.osmoscandinavia.com

Mer informasjon

23. oktober 2008
Mer om Trapper

Med trappefornyer blir den gamle trappen som ny

Du kan bytte ut hele trappen, men det er rimeligere og enklere å fornye den gamle. Med trappefornyer får du enkelt en trapp som ser flunkende ny ut.

ALT du må vite om trapp

Stor guide til alt du trenger å vite om trapp.

Slik sklisikrer du trappen

Folk i alle aldere faller og skader seg i trapper, derfor er det viktig å gjøre det kan kan for å minimere risikoen. Les mer om hvordan du enkelt kan...

VIDEO: Slik maler du trapp

Har du en trapp som trenger en shine up? Da skal du lese dette. 

Slik fjerner du det gamle teppet i trappa

Trappa er et viktig interiørselement i boligen og da passer det ikke med et gammelt, slitt teppe. Vi viser deg hvordan du fjerner det gamle teppet i...

5 tips til å  pusse opp trappen

Trappen er møbelet som knytter huset sammen, og er derfor utsatt for slitasje. Her får du tips til hvordan du kan pusse opp, male, legge teppe - eller...

Derfor bør du male annethvert trappetrinn

Ikke mal deg inn i et hjørne. Eller fast i én etasje. Dette trikset viser deg hvordan.

Gi trappen en ansiktsløftning

Trappen mellom to etasjer er ofte et sterkt trafikkert område som trenger jevnlig vedlikehold og oppussing for å holde seg pen.

Nye trinn i gammel trapp

Få ny trapp uten å rive den gamle – dekk de gamle trinnene med nye.

Trapp til hemsen

Når du velger trapp til hemsen, bør du se etter en som både er plassbesparende og sikker.

Trapp - kan den gamle furutrappa reddes?

Kan den gamle furutrappa reddes eller bør den skiftes ut? Les mer om hva du kan gjøre med en furutrapp her.

Mangler trappekunnskaper

Det er ikke nok kunnskaper i trappebransjen. Kunder og produsenter sliter med å forstå hverandre.

Trapp - slik tar du vare på tretrappa

Trappa er huset smykke. Ta vare på tretrappa med godt vedlikehold.

Lys i trappen

Trappebelysning er et undervurdert felt, men skikkelig lys i trappa kan forvandle trapperommet.

Trapper i alle stiler

En trapp er en trapp? Det er helt til du skal velge ut en ny trapp til boligen.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til ei[email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no