Ny trapp i huset

Skal du sette inn en ny trapp, eller pusse opp den gamle? Samlingspunktet mellom etasjene kan bli husets smykke - eller en torn i øyet.


En av de viktigste tingene du skal tenke på når du enten bygger ny trapp, eller pusser opp den gamle trappa, er at den bør harmonere med resten av huset. Bruk god tid på planleggingen, det er fint å være helt sikker før man går i gang med en så stor investering som en ny trapp er.

Inntrinn, opptrinn, tekniske løsninger, plassering, materialer og estetikk. Det er mange ting, og mange tekniske uttrykk du skal vite litt om, før du bygger trapp. Er du usikker på de forskjellige trappeuttrykkene kan du lese saken Disse trappeutrykkene bør du kjenne til.

Hardt tre
En trapp kan koste alt fra 6000 kroner til 500 000 kroner. Det kommer an på treslag, overflatebehandling, rekkverk og konstruksjon. Innhent priser hos trappeprodusenter og snekkere før du bestemmer deg.

Edeltre er ofte førstevalget, på grunn av hardheten i treet. Eik, bjørk, bøk og merbau kommer på førsteplass, ask, jatoba, valnøtt, lønn og rødeik er også populært. Trappen er et møbel som skal holde seg fint i mange år, derfor bør du sjekke sliteskalaen før du velger trematerialet.

Ulike former
Trappeleverandørene tilbyr en rekke modeller. De fleste trappene har som regel en L-, U- eller R- (rette eller repos) form. Spiraltrapper/ vindeltrapper blir også mye brukt. Innenfor hver form finnes det gjerne moderne trapper, klassiske trapper, basistrapper eller tradisjonelle trapper.

Tenk nytt
Legg teppe, fliser eller tapetser opptrinnet i trappa. Legg små spoter i trinnene. Bruk trinnene som skuffer du kan oppbevare ting i. Vurder rekkverk i glass og stål, tre eller aluminium. Er betong et materiale som passer hos dere?

Det er selve trappehullet som avgjør hvilken trapp du bør ha. Ønsker du tette opptrinn for å hindre at varmen i huset forsvinner oppover? Vil du ha åpen løsning for bedre lysflukt? Er det plass til en lekekrok under trappa, eller kanskje et helt hjemmekontor?

Du må også velge trinn, stolper, spiler og håndlister.

(saken fortsetter under bildet)

Trapp med helt glatt utside

Drömtrappor tilbyr trapper uten skruehull. Foto: Drömtrappor

Vanligvis må skruehullene i vangene som fester trinnene i trappen skjules med plugger. Det har trappeleverandøren Drömtrappor gjort noe med og introdusert MountIn. Ved hjelp av et skjult beslag tilbyr de nå trapper med helt glatt utside. Produsenten tilbyr disse til de fleste av sine modeller med sidemonterte vanger.

Trappestolper eller meglere
Trappestolper (eller meglere som de ofte kalles) finnes i et utall varianter. Trappestolpen markerer starten på trappa og bidrar dermed til det viktige førsteinntrykket. Velg derfor trappestolper med omhu. Bestem deg for hvilken stil du ønsker på trappa – klassisk, moderne, massiv, luftig – og velg trappestolper deretter.

Ønsker du egen design på stolpene, kan du i mange tilfeller få det. Hør med trappeleverandøren hva de kan ordne.

Blokktrinn eller klosstrinn
Det aller første trinnet nederst i trappa kalles blokktrinn når det har en liten ende som stikker litt utenfor resten av trappa. Ligger trappa inn til veggen, vil blokktrinnet stikke ut bare på den ene enden, mens det på frittstående trapper vil stikke ut på begge sider. Utformingen kan være firkantet eller over i mer buede løsninger.

Blokktrinn åpner trappa ut i rommet og gir en fin markering av trappestarten. Blokktrinn kan brukes på alle trapper, men det passer kanskje særlig godt i et klassisk miljø og der trappa er frittstående. Et blokktrinn vil også gi trappa mer pondus.

Rekkverksstaver eller balustere
Hvilke rekkverksstaver du velger har mye å si for det endelige inntrykket av trappa. Utvalget er stort, og du kan velge mellom alt fra runde, firkantede, rektangulære, profilfrest, dreid etc. De kan være i tre eller metall og i ulike overflatebehandlinger.

Eller kanskje velger du å droppe rekkversstavene og heller gå for sikring i glass og stål? Det vil gi et atskillig mer moderne uttrykk, og vil i de aller fleste tilfeller bidra til å gi trappa et lettere og luftigere uttrykk.