Pusset opp furutrappa: – Var som vi fikk et helt nytt hus!

Trapper

– Det var som om vi fikk et helt annet hus.

Bilde: Camilla Berg

Da Camilla og samboeren hadde pusset opp hele huset Brønnøysund, var det én ting som stod igjen. Den gamle furutrappa som hadde begynt å gulne.

– Vi skulle egentlig vente med å pusse opp trappa, men siden vi pusset opp yttergangen tok vi den samtidig. Vi syntes trappa var så mørk og trist og ødela når vi hadde pusset opp alt det andre.

Paret gikk derfor til pers på den gamle lakkerte furutrappa som bestod av totalt fire trapper og to platåer over tre etasjer.

– Etter vi pusset opp trappa var det som om vi fikk et helt annet hus. Selv om det tok tid og innebar mye pirkearbeid, er vi veldig fornøyde med at vi gjorde det, sier Camilla Berg.

Slik gjorde de det

De bestemte seg for å male den gamle trappen og legge laminat på trinnene. Siden det falt mye støv gjennom trinnene valgte de også å kle alle trinnene med MDF-plater.

Siden furutrappen var lakkert skulle de etter boka ha pusset den først, men på grunn av det tar mye tid og arbeid vasket de den heller grundig.

Les også:

Slik blir du kvitt misfarging på badet

Vi har alle hatt okergule flekker på badet, noen vanskeligere å få vekk enn andre. Med enkle grep (og masse rengjøringsmiddel!) kan du få badet skinne...

Deretter malte de ett strøk med Jotun kvist og sperregrunning på alt bortsett fra trinnene. Deretter malte de tre strøk med Joutun supreme finish i fargen bomull. 

På trinnene limte de fast grå gulvlaminat fra Alloc grandioso, før de satte på trappeneser fra Alloc.

Totalt kom hele trappeløpet på ca. 15 000 kroner.

– Enkelt å pusse opp rette trapper

Å skulle kjøpe helt ny trapp er dyrt og moderne trapper ligger på omlag 30 000 kroner og oppover. Derfor kan oppussing av den gamle trappa gjerne være en bedre og billigere løsning. Tretrapper kan både oljes, males, lakkes eller beises. Man kan også montere trappefornyere som er enkelt å montere eller legge teppe. Har man barn kan det være lurt å sklisikre trappen.

Daglig leder i Trapp&gulvfix, Tormod Freidher, forteller at de aller fleste trapper er greie å pusse opp.

Les også:

- Vi bygde eget trimrom i huset!

Elsker du å trene, men har problemer med å få tid til å dra på treningssenteret før eller etter arbeidstid? Gjør som Sofia, lag ditt eget trimrom...

– Hvis det begynner å bli fare for at ting kan dette ned burde man få tak i en proff. Ellers er det enkelt å pusse opp trappa om det er en rett trapp. Vinklede trapper på 90 og 180 grader er litt vanskeligere og krever at man har snekret litt på privaten, sier han. 

– Kan koste deg dyrt å skjære feil

Freidhers beste tips er å ta seg god tid, fordi det krever nøyaktighetsarbeid.

– Det er dyrt å skjære feil. Derfor burde man bruke tid på å måle opp og skjære riktig. Er man uerfaren og kanskje ikke har akkurat rette verktøyet tar det ekstra tid.

Du kan også møte på utfordringer som at trinnene som skal kles er for tykke eller at vangen er buet på én eller begge sider.

En grunnleggende guide til hvordan du pusser opp trappa steg for steg finner du her.

Les også:

Slik legger du mikrosement

Mikrosement er et sterkt og lettpåført materiale som kan gi rommene dine et realt ansiktsløft. Her får du oppskrift til hvordan du legger på mikroseme...

I tillegg burde du sjekke dette før du pusser opp trappen:

  • Ta nøyaktige mål av den lengste lengden på alle trinn. Det spiller ingen rolle om det er i forkant, bakkant, eller diagonalt, så lenge det er det lengste.
  • Mål også dybden på de gamle trinnene slik at man vet at trappenesen til trinnplaten dekker helt ned.
  • Skal man ha bakkanttrinn eller opptrinn må man også måle bakkantene.
  • Ta deg god tid til å skjære så du får det riktig. Det kan bli dyrt hvis du skjærer mye feil.
  • Sjekk at flaten på trinnet er mer eller mindre jevn og rett og fri for støv og løse deler, før du sette igang med overflatebehandlingen.
  • Vanger og rekkverk burde males før man eventuelt legger på nye trinn. Slik slipper man å måtte dekke til ekstra.

Dette utstyret burde du ha: meterstokk/målebånd, blyant, stikksag, fintannet håndsag, skrape, slipemaskin, grovstøvsuger, mikrofiberklut, pensler, grunning, gulvmaling, akrylfugemasse.

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

 

15. januar 2018
Mer om Trapper

Med trappefornyer blir den gamle trappen som ny

Trapper Du kan bytte ut hele trappen, men det er rimeligere og enklere å fornye den gamle. Med trappefornyer får du enkelt en trapp som ser flunkende ny ut.

ALT du må vite om trapp

Trapper Stor guide til alt du trenger å vite om trapp.

Slik sklisikrer du trappen

Trapper Folk i alle aldere faller og skader seg i trapper, derfor er det viktig å gjøre det kan kan for å minimere risikoen. Les mer om hvordan du enkelt kan...

VIDEO: Slik maler du trapp

Trapper Har du en trapp som trenger en shine up? Da skal du lese dette. 

Slik fjerner du det gamle teppet i trappa

Trapper Trappa er et viktig interiørselement i boligen og da passer det ikke med et gammelt, slitt teppe. Vi viser deg hvordan du fjerner det gamle teppet i...

5 tips til å  pusse opp trappen

Trapper Trappen er møbelet som knytter huset sammen, og er derfor utsatt for slitasje. Her får du tips til hvordan du kan pusse opp, male, legge teppe - eller...

Derfor bør du male annethvert trappetrinn

Trapper Ikke mal deg inn i et hjørne. Eller fast i én etasje. Dette trikset viser deg hvordan.

Disse produktene gjør trappen trygg og isfri

Trapper Har du trapp ute har du ganske sikkert opplevd trinn dekket av is. Her er produktene som fjerner isen - uten å skade overflater eller fylle oppgangen...

Gi trappen en ansiktsløftning

Trapper Trappen mellom to etasjer er ofte et sterkt trafikkert område som trenger jevnlig vedlikehold og oppussing for å holde seg pen.

Nye trinn i gammel trapp

Trapper Få ny trapp uten å rive den gamle – dekk de gamle trinnene med nye.

Trapp - kan den gamle furutrappa reddes?

Trapper Kan den gamle furutrappa reddes eller bør den skiftes ut? Les mer om hva du kan gjøre med en furutrapp her.

Mangler trappekunnskaper

Trapper Det er ikke nok kunnskaper i trappebransjen. Kunder og produsenter sliter med å forstå hverandre.

Trapp - slik tar du vare på tretrappa

Trapper Trappa er huset smykke. Ta vare på tretrappa med godt vedlikehold.

Lys i trappen

Trapper Trappebelysning er et undervurdert felt, men skikkelig lys i trappa kan forvandle trapperommet.

Trapper i alle stiler

Trapper En trapp er en trapp? Det er helt til du skal velge ut en ny trapp til boligen.