«Hvordan fjerner man limt teppe i trappen?»

Og hva burde man gjør med trappen når teppet er fjernet? Vår malingsekspert svarer på leserspørsmål.


Hei!

Jeg har en trapp som er belagt med tepper (heldekkende). Det var smart da ungene var små, og med teppe i trappa ble det mindre støy. Nå kan jeg tenke meg å fjerne teppet. Hvor enkelt blir det å fjerne det (regner med at det er brukt en form for lim)? Hvordan går jeg frem? Huset er ca 50 år og jeg regner med at trappa har vært teppebelagt like lenge. Hvilke løsninger er fine når jeg har tatt av teppet, spesielt med tanke på sklifare?

Still spørsmål til våre 8 eksperter!

Vi i Villas ekspert på maling, tapet og gulv, Kristian Owren, svarer:

1. Det første du må gjøre er å sjekke hva som er under det heldekkende teppet i trappen, og hvor godt det sitter fast i underlaget. Om du uansett skal ha bort teppet, er det bare å starte i det ene hjørnet og rive i det, og se om det løsner greit.

Det kan være lurt å bruke en tapetkniv eller en stiv håndsparkel for å skyve under mens du drar bort teppet. Det er vanskelig å si hvor enkelt det vil bli å fjerne eller å anbefale noe konkret når vi ikke vet hvor godt teppet sitter eller hva som skjuler seg under.

Noen gamle tepper har en skumbakside som sitter godt fast i limet, noe som vil gjøre jobben mer utfordrende. Da må du nok bruke mer tid og krefter på å skrape det løst. Løsningen vil uansett være mekanisk fjerning av teppet, men hvor mye arbeid det blir kommer helt an på hvor godt det sitter.

2. Når teppet er fjernet vil det trolig være limrester, og muligens også skumrester, igjen på underlaget. Dette må skrapes eller slipes vekk. Sitter det igjen skum fra baksiden av teppet sammen med limet, er det en større jobb å skrape det vekk. Om det kun er limrester kan det være nok å slipe gulvet. Dette må du vurdere selv.

3. Hva som vil være fine løsninger som alternativ til teppe avhenger av hvordan underlaget ser ut når teppet er fjernet. Er du heldig ligger det et flott tregulv under, som du kan rengjøre, påføre kvistlakk, grunne og male med gulvmaling etter at alle limrester er borte.

Er det små ujevnheter i trappen bør du sparkle disse. Du kan også påføre et par strøk med klarlakk på toppen for ekstra slitestyrke.

4. Det finnes løsninger som sklisikrer malte trapper, og som samtidig bevarer det fine utseendet. Sklisikringspulver er et pulver som består av luftfylte glassperler, og som blandes i malingen eller lakken før den påføres.

Et annet alternativ er en spesiallakk som kan påføres over malingen, som er iblandet små korn og danner et småknudrete usynlig sjikt i overflaten. Et annet alternativ er å montere trappeneser med sklisikring ytterst på trinnene. De finnes i mange varianter og materialer, som gir en sklisikker og pen trapp.

Sklihemmende tape er også en mulighet, og tapene finnes i ulike farger og mer transparente varianter. Tape kan med fordel monteres før du maler ferdig og så males over, slik at den ikke blir like synlig. En god tape beholder sklisikringsevnene også når den er malt. Så det er fullt mulig å få en sklisikker trapp også uten teppe!

Det er mange andre alternativer til malt treverk, som også kan fungere godt i trappen. Det spørs helt hvilket uttrykk du ønsker. Fordelen med maling er at du har alle muligheter åpne hvis du skulle bli lei. Da kan du velge å male det i en annen farge eller legge nytt gulvbelegg oppå senere, uten at du må tenke på fjerning av belegg og limrester igjen.

Mvh Kristian Owren
Administrerende direktør for Informasjonskontoret for farge og interiør (ifi.no)

Få flere smarte tips – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!