Trapp – kan den gamle furutrappa reddes?

Kan den gamle furutrappa reddes eller bør den skiftes ut? Les mer om hva du kan gjøre med en furutrapp her.


Rundt omkring i de tusen hjem står det slitne furutrapper som trekker ned inntrykket i resten av boligen. Men hva skal man gjøre med de gamle trappene?

– Det hadde vært interessant med tips om hvorledes man kan få furutrappene, som var så populære på hele 80-90 tallet, pene, skriver en av leserne på forumet.

Vi i villa har derfor tatt en prat med en som kan trapper. Eirik Andreassen er daglig leder i Trappekompaniet hvor de driver både med nysalg og rehabilitering av gamle trapper. Han mener det ikke er gitt at gamle trapper bør pusses opp, men at det bør være en avveiing av kostnader og forventninger.

Et krevende oppussingsprosjekt
– Trappa er rimelig komplisert å pusse opp, fordi det er et tredimensjonalt produkt med mange kriker og kroker. Hvis du går i gang med oppussingen med forventninger om at resultatet skal bli fint og flott og nesten som nytt, så blir du skuffet. Kan du derimot akseptere at det ikke blir som nytt, går det greit. Problemet er at folk legger lista høyere og høyere for hvert år som går. For tjue år siden var trappa ikke annet enn en fremkomstmåte mellom to etasjer, i dag definerer kunder trappa som et møbel, og da legger du lista høyt.

Før du går i gang med oppussingen, er det også greit å få en oversikt over kostnadene, spesielt hvis du leier inn håndverkere til å ta jobben.

– Du vil slite med å få pusset opp furutrappa til under femten tusen kroner med fagfolk. Besparelsen ligger i at du gjør det selv, men du skal ikke undervurdere jobben som er involvert med å pusse opp ei trapp, sier Andreassen.

Mange kvier seg for å gå i gang med å pusse opp trappa, og det gjør de med rette. Det er mye arbeid involvert i oppussingen av ei gammel trapp.

– Hvis trappa er lakket, slik de fleste furutrapper er, må lakken rubbes og slipes vekk, både over, under og på sidene. Skal trappa så males eller lakkes på ny, må du påføre mange strøk, gjerne seks-syv strøk, for at overflaten skal tåle slitasjen, sier Andreassen.

Knirk i trappa kan bli et problem
Er det hovedtrappa eller ei bitrapp som skal pusses opp? Jo mer trappa har vært i bruk, desto større blir utfordringene under oppussingen.

– Furu er et veldig mykt material og egentlig et uegnet materiale til trappetrinn. Det blir mange hakk og sår i trinn av furu, og dette er ikke enkelt å slipe vekk og fjerne. Vi har opplevd å måtte helsparkle hele trinn, forteller Andreassen.

– Skal du ha et godt resultat, bør du aller helst plukke ned trappa, slipe og male den trinn for trinn, og så skru den sammen igjen. Problemet da er at trappa kan knirke i ettertid. Det er rett og slett komplisert å få det fint, sier han.

Er du rett og slett lei av hele furustilen, finnes det andre muligheter.

– Det er de som velger å legge parkett eller laminat på trinnene og så male det øvrige. Problemet er at det i dag ikke finnes produkter som er egnet for å dekke overgangene. Det du kan gjøre, er å legge eikelist og så parkett frem mot lista. Men skal dette gjøres, bør du ha fagfolk. Det er komplisert og blir det ikke gjort riktig, risikerer du at det blir knirk i trappa. Knirken kan blant annet skyldes at det legges for tett mot vangene, og ei trapp beveger seg alltid litt i bruk. En annen mulighet er linoleum, men det er ikke spesielt billig og det er et komplisert produkt å jobbe med om du ikke har håndverkererfaring, sier Andreassen.

Nytt rekkverk i trappa
Trappa består som kjent av mer enn trinnene, og mye av totaldesignet ligger i rekkverket. Et nytt rekkverk kan forvandle inntrykket trappa gir i et rom, men vær oppmerksom på at dette hverken er så lettvint eller så rimelig som det kanskje høres ut.

– Et nytt rekkverk må produseres spesielt til trappa. Det er en kostbar sak og kan koste like mye som ei ny trapp med rekkverk. Når en kunde bestiller ny trapp, legger vi inn de relevante målene i datamaskinen, og så regner den ut alt sammen, inkludert rekkverket. Slik er det ikke med et nytt rekkverk. Her har ikke maskinen målene, og det kan føre til at du fort kommer opp i ti-femten tusen kroner for et nytt rekkverk – og ei ny furutrapp kan koste 15 000 kroner, sier Andreassen.

Billig å skifte ut trapp
Misforholdet mellom kostnadene for et nytt rekkverk og ei ny trapp kan forklares med moderniseringsprosessen i trappeproduksjonen. Med mer datastyring og automatikk i produksjonen, kan trapper leveres til gunstige priser for kundene.

– Trappene i dag er nesten for billige i forhold til kvaliteten som leveres og hvilket komplisert produkt det er, mener Andreassen.

Likevel er det et paradoks at folk ikke nøler med å bruke flere titalls tusen på kjøkkeninnredninger i laminat, men å bruke de samme summene på ei skikkelig trapp i massivt tre sitter lengre inne.

– Det er håndverket som koster. Skal du bruke ti-tjue arbeidstimer på en liten oppussingsjobb på trappa, svir du fort av 10 000 kroner. Til sammenligning kan du få ei helt ny furutrapp til rundt 15 000 kroner, og for 30 000 kroner får du ei ny, malt trapp med bøketrinn. Bøk er hardtre, og det er et knallhardt materiale, enda hardere enn eik. Og da er ikke 30 000 dyrt, avslutter Andreassen.