Bilde: Produsenten

Trapper i alle stiler

En trapp er en trapp? Det er helt til du skal velge ut en ny trapp til boligen.

Det er lett å bli blind for trapper. De fører oss opp eller ned mellom etasjer og er litt kronglete å støvsuge, men stort mer tenker vi ikke over dem. Det er helt til den gamle trappen skal byttes ut eller vi bygger nytt hus og må velge en trapp som glir inn i miljøet vi ønsker oss.

- Hver enkel trapp er unik for det stedet den skal settes opp, og den blir tilpasset det trappehullet hvor den skal stå. Når du har funnet ut størrelsen på trappehullet og høyden mellom etasjene, kan du bygge en trapp nesten slik du selv vil, sier Per Gunnar Rønningen i Trapperingen, en landsdekkende kjede bestående av sju av landets trappeprodusenter.

Brått åpner det seg en verden av trapper i alle mulige stiler, fra de helt minimalistiske i stål og glass til solide trapper i heltre. Tenk på trappen som et møbel i huset, et element som skal gli inn interiøret og understreke arkitekturen i huset. Det bugner av ulike stiler og modeller, og du er garantert å finne en som passer akkurat din bolig.

- Folk legger mer og mer vekt på trappa og er blitt mye mer bevisst i valgene. Trappa er blitt et møbel som skal stemme med resten av interiøret i huset, og det har skjedd en radikal endring i valg av materialer. Furu med kvist er sterkt redusert. Nå velger folk heller materialer som går igjen i resten av boligen, for eksempel malte vanger og trinn i samme treslag som parketten på gulvet, sier Rønningen.

Det er mange ting å tenke over når du skal velge trapp. Hvilke materiale skal det være? Foretrekker du tette eller åpne trinn? Hvilken gelendertype vil passe best inn med resten av interiøret? Hvordan skal profilen på fremkanten av trinnene være? Det kan virke overveldende å tenke på alle detaljene som skal stemme, derfor kan det være lettere å ta utgangspunkt i de ulike stilartene først.

(Saken fortsetter under bildet)


Denne modellen heter Anette og kommer fra Trapperingen. Den er laget i klarlakkert eik og hvitmalt veggvange. Rekkverk i stål, glass og eik. Merk at trappen ikke har forvange, men holdes oppe av boltesystem i rustfritt materiale.

Basis
Basistrappene er de enkle trappene vi ser i mange hjem. De gjør lite av seg, og det kan være det riktige valget.

- Basistrappene er utgangspunktet og plasseres gjerne i nye boliger hvor det ikke er lagt føring på resten av interiøret, sier Rønningen.

Moderne
I en bolig med et moderne interiør, vil moderne trapper gjerne passe godt inn. Dette er gjerne luftige trapper, og her lekes det med spennende design, spenstige materialvalg og uventede detaljer.

- Vi har forsøkt å holde oss til rene linjer og moderne linjeføring, gjerne i en kombinasjon av glass og stål. Kunden som velger moderne trapper er gjerne svært bevisst på hva hun ønsker, og vi ser at det blir bare flere og flere velger moderne, forteller Rønningen.

Tradisjonell
Dette er trappene som får tankene til å gå til gamle bondegårder. De gir et tungt og massivt inntrykk

- Tradisjonelle trapper går til tradisjonelle hus. Dette er veldig ofte trapper i litt tyngre utførelse, og de har gjerne mer detaljer i form av dreide spiler, profilerte håndløpere og solide søyler.

Klassisk

De klassiske trappene har noe herskapelig over seg. De passer særlig godt i litt større miljøer. De er gjerne laget med buede trinn og svingstykker og har ofte solide, men elegante detaljer.

- Klassiske trapper har mye av det samme som de tradisjonelle, men her er det et mer herskapelig uttrykk som tar igjen mer av det enkelte hus sin stilart. En klassisk trapp kan passe godt i en sveitservilla, sier Rønningen.

Forbrukerinfo:
L-trapp, www.l-trapp.no
Mestertrapp, www.mestertrapp.no
Norgestrapp, www.norgestrapp.no
Nor-trapp, www.nortrapp.no
Stryntrappa, www.stryntrappa.no
Svardal trapp, www.svardaltrapp.no
Trappekompaniet, www.trappekompaniet.no
Trapperingen, www.trapperingen.no
Tydal trappefabrikk, www.tydaltrapp.com

 

23. november 2008
Mer om Trapper

Med trappefornyer blir den gamle trappen som ny

Du kan bytte ut hele trappen, men det er rimeligere og enklere å fornye den gamle. Med trappefornyer får du enkelt en trapp som ser flunkende ny ut.

ALT du må vite om trapp

Stor guide til alt du trenger å vite om trapp.

Slik sklisikrer du trappen

Folk i alle aldere faller og skader seg i trapper, derfor er det viktig å gjøre det kan kan for å minimere risikoen. Les mer om hvordan du enkelt kan...

VIDEO: Slik maler du trapp

Har du en trapp som trenger en shine up? Da skal du lese dette. 

Slik fjerner du det gamle teppet i trappa

Trappa er et viktig interiørselement i boligen og da passer det ikke med et gammelt, slitt teppe. Vi viser deg hvordan du fjerner det gamle teppet i...

5 tips til å  pusse opp trappen

Trappen er møbelet som knytter huset sammen, og er derfor utsatt for slitasje. Her får du tips til hvordan du kan pusse opp, male, legge teppe - eller...

Derfor bør du male annethvert trappetrinn

Ikke mal deg inn i et hjørne. Eller fast i én etasje. Dette trikset viser deg hvordan.

Gi trappen en ansiktsløftning

Trappen mellom to etasjer er ofte et sterkt trafikkert område som trenger jevnlig vedlikehold og oppussing for å holde seg pen.

Nye trinn i gammel trapp

Få ny trapp uten å rive den gamle – dekk de gamle trinnene med nye.

Designertrapper til inspirasjon

Er du lei av de trygge og trauste furutrappene? La deg inspirere av designertrappene.

Trapp til hemsen

Når du velger trapp til hemsen, bør du se etter en som både er plassbesparende og sikker.

Trapp - kan den gamle furutrappa reddes?

Kan den gamle furutrappa reddes eller bør den skiftes ut? Les mer om hva du kan gjøre med en furutrapp her.

Mangler trappekunnskaper

Det er ikke nok kunnskaper i trappebransjen. Kunder og produsenter sliter med å forstå hverandre.

Trapp - slik tar du vare på tretrappa

Trappa er huset smykke. Ta vare på tretrappa med godt vedlikehold.

Lys i trappen

Trappebelysning er et undervurdert felt, men skikkelig lys i trappa kan forvandle trapperommet.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no