Trapper i alle stiler

En trapp er en trapp? Det er helt til du skal velge ut en ny trapp til boligen.

Det er lett å bli blind for trapper. De fører oss opp eller ned mellom etasjer og er litt kronglete å støvsuge, men stort mer tenker vi ikke over dem. Det er helt til den gamle trappen skal byttes ut eller vi bygger nytt hus og må velge en trapp som glir inn i miljøet vi ønsker oss.

– Hver enkel trapp er unik for det stedet den skal settes opp, og den blir tilpasset det trappehullet hvor den skal stå. Når du har funnet ut størrelsen på trappehullet og høyden mellom etasjene, kan du bygge en trapp nesten slik du selv vil, sier Per Gunnar Rønningen i Trapperingen, en landsdekkende kjede bestående av sju av landets trappeprodusenter.

Brått åpner det seg en verden av trapper i alle mulige stiler, fra de helt minimalistiske i stål og glass til solide trapper i heltre. Tenk på trappen som et møbel i huset, et element som skal gli inn interiøret og understreke arkitekturen i huset. Det bugner av ulike stiler og modeller, og du er garantert å finne en som passer akkurat din bolig.

– Folk legger mer og mer vekt på trappa og er blitt mye mer bevisst i valgene. Trappa er blitt et møbel som skal stemme med resten av interiøret i huset, og det har skjedd en radikal endring i valg av materialer. Furu med kvist er sterkt redusert. Nå velger folk heller materialer som går igjen i resten av boligen, for eksempel malte vanger og trinn i samme treslag som parketten på gulvet, sier Rønningen.

Det er mange ting å tenke over når du skal velge trapp. Hvilke materiale skal det være? Foretrekker du tette eller åpne trinn? Hvilken gelendertype vil passe best inn med resten av interiøret? Hvordan skal profilen på fremkanten av trinnene være? Det kan virke overveldende å tenke på alle detaljene som skal stemme, derfor kan det være lettere å ta utgangspunkt i de ulike stilartene først.

(Saken fortsetter under bildet)


Denne modellen heter Anette og kommer fra Trapperingen. Den er laget i klarlakkert eik og hvitmalt veggvange. Rekkverk i stål, glass og eik. Merk at trappen ikke har forvange, men holdes oppe av boltesystem i rustfritt materiale.

Basis
Basistrappene er de enkle trappene vi ser i mange hjem. De gjør lite av seg, og det kan være det riktige valget.

– Basistrappene er utgangspunktet og plasseres gjerne i nye boliger hvor det ikke er lagt føring på resten av interiøret, sier Rønningen.

Moderne
I en bolig med et moderne interiør, vil moderne trapper gjerne passe godt inn. Dette er gjerne luftige trapper, og her lekes det med spennende design, spenstige materialvalg og uventede detaljer.

– Vi har forsøkt å holde oss til rene linjer og moderne linjeføring, gjerne i en kombinasjon av glass og stål. Kunden som velger moderne trapper er gjerne svært bevisst på hva hun ønsker, og vi ser at det blir bare flere og flere velger moderne, forteller Rønningen.Tradisjonell
Dette er trappene som får tankene til å gå til gamle bondegårder. De gir et tungt og massivt inntrykk

– Tradisjonelle trapper går til tradisjonelle hus. Dette er veldig ofte trapper i litt tyngre utførelse, og de har gjerne mer detaljer i form av dreide spiler, profilerte håndløpere og solide søyler.


Klassisk
De klassiske trappene har noe herskapelig over seg. De passer særlig godt i litt større miljøer. De er gjerne laget med buede trinn og svingstykker og har ofte solide, men elegante detaljer.

– Klassiske trapper har mye av det samme som de tradisjonelle, men her er det et mer herskapelig uttrykk som tar igjen mer av det enkelte hus sin stilart. En klassisk trapp kan passe godt i en sveitservilla, sier Rønningen.

Forbrukerinfo:
L-trapp, www.l-trapp.no
Mestertrapp, www.mestertrapp.no
Norgestrapp, www.norgestrapp.no
Nor-trapp, www.nortrapp.no
Stryntrappa, www.stryntrappa.no
Svardal trapp, www.svardaltrapp.no
Trappekompaniet, www.trappekompaniet.no
Trapperingen, www.trapperingen.no
Tydal trappefabrikk, www.tydaltrapp.com