Trapperom – bring inn lyset

Trapperommet behøver ikke være boligens mørke hjørne. Tre grep sørger for et lyst og luftig trapperom.

Trapperom ender ofte opp som den mørkeste delen av boligen.

– Stort sett alt av boliger i dag er dårlig belyst, og de fleste har i alle fall ikke bra belysning i trapperommet, har Eirik Andreassen hos Trappekompaniet i Tromsø uttalt til Vi i Villa.

Slik behøver det ikke være. Med god planlegging kan du skape et trapperom som er lyst og lett. De tre viktigste grepene du kan ta er å sørge for tilgang på dagslys og god belysning, gjennomtenkte materialvalg, og en trappemodell som ikke stenger lyset ute.

Dagslys

Et vindu i trappeoppgangen gir tilgang til det viktige dagslyset, og jo større vindusflate, desto bedre.  Tenk også alternativt. Der trappa leder opp til loftetasjen, kan det for eksempel være en idé å sette inn et takvindu slik at dagslyset kan lyse opp trapperommet på dagtid.

Et eksempel på hvordan dagslys, lyse materialer og rekkverk i glass kan bidra til å gi trapperommet en lys og lett følelse til tross for at trappa i seg selv er lukket og solid. Foto: Kjær Trapper

– Utnytt dagslyset best mulig og lengst mulig. Slipp dagslyset inn i alle mørke kroker i boligen der det er mulig: I entreen, gangen, trapper, toaletter og bad, anbefaler organisasjonen Lyskultur i sitt informasjonshefte om boligbelysning.

Belysning i trappa

Har du ikke mulighet til å bringe dagslyset inn i trapperommet, må du sørge for god belysning på andre måter. Dette bør du uansett vurdere ettersom vi bor i et land hvor vintermørket begrenser tilgangen på dagslys i store deler av året.

Det finnes mange spennende muligheter innen trappebelysning, men god belysning i trappa handler like mye om sikkerhet som design. Du kan velge mellom alt fra tak- eller vegghengt belysning til lys som er innfelt i trappetrinn eller vange eller lyslister som festes under trinnet.

Du finner mer informasjon om trappebelysning i artikkelen Lys i trappen.

Luftige trapper

– Et trapperom krever mye belysning, spesielt et med tette trapper og mørke treslag, har  Andreassen sagt.

Vil du skape et lyst og luftig trapperom, bør du med andre ord, hvis du har anledning til det, velge en åpen trappemodell. Så kalte svevende trapper kan være et godt valg. Dette er trapper hvor trinnene nærmest svever i luften. Velg trinn i lyse farger om lys og luftighet er det viktiste.

Du kan se eksempler på slike trapper i artikkelen Trapper i fritt svev.

Detaljer i stål, som barnelisten i denne trappa fra Kjær Trapper, kan gi et luftigere preg enn detaljer i tre. Foto: Kjær Trapper

Glass og stål

Materialvalget har stor betydning for lysfølelsen i trappa. Mens ei trapp i et mørkt treslag kan fremstå elegant og eksklusiv, er det også fare for at den får trapperommet til å fremstå litt dystert.

Velg heller lyse og skinnende materialer som vil reflektere lyset. Det mest ekstreme materialvalget vil i så måte være glass. Du kan nå få trapper med glasstrinn. Stort lysere det er det ikke mulig å gjøre det.

De viktige detaljene

Glem ikke at detaljene har mye å si. Et eksempel på dette er barnelisten som festes på undersiden av trinnene i åpne trapper for å hindre små barn i å krype mellom trinnene. Denne er ofte i tre, men du kan like gjerne velge en barnelist i rustfritt stål. Den tar mindre plass, skaper mer luft i trappa, og stålet vil reflektere lys.

Et repos stenger vangligvis for lyset til etasjen under. Her er det løst ved å legge inn et glassfelt midt i reposet. Foto: Kjær Trapper

Enda større effekt får du med de større detaljene. Et rekkeverk med tynne stålspiler eller med store glassflater vil slippe inn mye lys og gi trapperommet et luftigere preg. Eller hvorfor ikke felle inn et glassfelt i reposet? På den måten slipper du inn lys til området under trappa.

Tar du hensyn til tilgangen på lys, valg av materialer og modell når du velger trapp, kan du skape et trapperom som virker både lyst og luftig.