Det blir knapt lysere enn ei trapp i glass og metall.
Det blir knapt lysere enn ei trapp i glass og metall. Bilde: Nytrapp.no

Trapperom - bring inn lyset

Trapper

Trapperommet behøver ikke være boligens mørke hjørne. Tre grep sørger for et lyst og luftig trapperom.

Trapperom ender ofte opp som den mørkeste delen av boligen.

– Stort sett alt av boliger i dag er dårlig belyst, og de fleste har i alle fall ikke bra belysning i trapperommet, har Eirik Andreassen hos Trappekompaniet i Tromsø uttalt til Vi i villa.

Slik behøver det ikke være. Med god planlegging kan du skape et trapperom som er lyst og lett. De tre viktigste grepene du kan ta er å sørge for tilgang på dagslys og god belysning, gjennomtenkte materialvalg, og en trappemodell som ikke stenger lyset ute.

Dagslys
Et vindu i trappeoppgangen gir tilgang til det viktige dagslyset, og jo større vindusflate, desto bedre.  Tenk også alternativt. Der trappa leder opp til loftetasjen, kan det for eksempel være en idé å sette inn et takvindu slik at dagslyset kan lyse opp trapperommet på dagtid.

(saken fortsetter under bildet)

Les også:

Nye trinn i gammel trapp

Få ny trapp uten å rive den gamle – dekk de gamle trinnene med nye.

Et eksempel på hvordan dagslys, lyse materialer og rekkverk i glass kan bidra til å gi trapperommet en lys og lett følelse til tross for at trappa i seg selv er lukket og solid. Foto: Kjær Trapper

– Utnytt dagslyset best mulig og lengst mulig. Slipp dagslyset inn i alle mørke kroker i boligen der det er mulig: I entreen, gangen, trapper, toaletter og bad, anbefaler organisasjonen Lyskultur i sitt informasjonshefte om boligbelysning.

Belysning i trappa
Har du ikke mulighet til å bringe dagslyset inn i trapperommet, må du sørge for god belysning på andre måter. Dette bør du uansett vurdere ettersom vi bor i et land hvor vintermørket begrenser tilgangen på dagslys i store deler av året.

Det finnes mange spennende muligheter innen trappebelysning, men god belysning i trappa handler like mye om sikkerhet som design. Du kan velge mellom alt fra tak- eller vegghengt belysning til lys som er innfelt i trappetrinn eller vange eller lyslister som festes under trinnet.

Du finner mer informasjon om trappebelysning i artikkelen Lys i trappen.

Luftige trapper
– Et trapperom krever mye belysning, spesielt et med tette trapper og mørke treslag, har  Andreassen sagt.

Les også:

Velg riktig lakk til tregulvet

Riktig lakk kan fornye gamle tregulv og parkett. Slik går du frem.

Vil du skape et lyst og luftig trapperom, bør du med andre ord, hvis du har anledning til det, velge en åpen trappemodell. Så kalte svevende trapper kan være et godt valg. Dette er trapper hvor trinnene nærmest svever i luften. Velg trinn i lyse farger om lys og luftighet er det viktiste.

Du kan se eksempler på slike trapper i artikkelen Trapper i fritt svev.

Detaljer i stål, som barnelisten i denne trappa fra Kjær Trapper, kan gi et luftigere preg enn detaljer i tre. Foto: Kjær Trapper

Glass og stål
Materialvalget har stor betydning for lysfølelsen i trappa. Mens ei trapp i et mørkt treslag kan fremstå elegant og eksklusiv, er det også fare for at den får trapperommet til å fremstå litt dystert.

Velg heller lyse og skinnende materialer som vil reflektere lyset. Det mest ekstreme materialvalget vil i så måte være glass. Du kan nå få trapper med glasstrinn. Stort lysere det er det ikke mulig å gjøre det.

Les også:

Trapp - kan den gamle furutrappa reddes?

Kan den gamle furutrappa reddes eller bør den skiftes ut? Les mer om hva du kan gjøre med en furutrapp her.

De viktige detaljene
Glem ikke at detaljene har mye å si. Et eksempel på dette er barnelisten som festes på undersiden av trinnene i åpne trapper for å hindre små barn i å krype mellom trinnene. Denne er ofte i tre, men du kan like gjerne velge en barnelist i rustfritt stål. Den tar mindre plass, skaper mer luft i trappa, og stålet vil reflektere lys.

Et repos stenger vangligvis for lyset til etasjen under. Her er det løst ved å legge inn et glassfelt midt i reposet. Foto: Kjær Trapper

Enda større effekt får du med de større detaljene. Et rekkeverk med tynne stålspiler eller med store glassflater vil slippe inn mye lys og gi trapperommet et luftigere preg. Eller hvorfor ikke felle inn et glassfelt i reposet? På den måten slipper du inn lys til området under trappa.

Tar du hensyn til tilgangen på lys, valg av materialer og modell når du velger trapp, kan du skape et trapperom som virker både lyst og luftig.

28. desember 2011
Mer om Trapper

Med trappefornyer blir den gamle trappen som ny

Trapper Du kan bytte ut hele trappen, men det er rimeligere og enklere å fornye den gamle. Med trappefornyer får du enkelt en trapp som ser flunkende ny ut.

ALT du må vite om trapp

Trapper Stor guide til alt du trenger å vite om trapp.

Slik sklisikrer du trappen

Trapper Folk i alle aldere faller og skader seg i trapper, derfor er det viktig å gjøre det kan kan for å minimere risikoen. Les mer om hvordan du enkelt kan...

VIDEO: Slik maler du trapp

Trapper Har du en trapp som trenger en shine up? Da skal du lese dette. 

Slik fjerner du det gamle teppet i trappa

Trapper Trappa er et viktig interiørselement i boligen og da passer det ikke med et gammelt, slitt teppe. Vi viser deg hvordan du fjerner det gamle teppet i...

5 tips til å  pusse opp trappen

Trapper Trappen er møbelet som knytter huset sammen, og er derfor utsatt for slitasje. Her får du tips til hvordan du kan pusse opp, male, legge teppe - eller...

Derfor bør du male annethvert trappetrinn

Trapper Ikke mal deg inn i et hjørne. Eller fast i én etasje. Dette trikset viser deg hvordan.

Disse produktene gjør trappen trygg og isfri

Trapper Har du trapp ute har du ganske sikkert opplevd trinn dekket av is. Her er produktene som fjerner isen - uten å skade overflater eller fylle oppgangen...

Gi trappen en ansiktsløftning

Trapper Trappen mellom to etasjer er ofte et sterkt trafikkert område som trenger jevnlig vedlikehold og oppussing for å holde seg pen.

Nye trinn i gammel trapp

Trapper Få ny trapp uten å rive den gamle – dekk de gamle trinnene med nye.

Trapp - kan den gamle furutrappa reddes?

Trapper Kan den gamle furutrappa reddes eller bør den skiftes ut? Les mer om hva du kan gjøre med en furutrapp her.

Mangler trappekunnskaper

Trapper Det er ikke nok kunnskaper i trappebransjen. Kunder og produsenter sliter med å forstå hverandre.

Trapp - slik tar du vare på tretrappa

Trapper Trappa er huset smykke. Ta vare på tretrappa med godt vedlikehold.

Lys i trappen

Trapper Trappebelysning er et undervurdert felt, men skikkelig lys i trappa kan forvandle trapperommet.

Trapper i alle stiler

Trapper En trapp er en trapp? Det er helt til du skal velge ut en ny trapp til boligen.