I trappa: For stor åpning mellom spilene kan være et faremoment.
I trappa: For stor åpning mellom spilene kan være et faremoment. Bilde: Colourbox

Trygg trapp

Hvert år skjer det mange tusen uhell i trapper rundt omkring i landet. Mange uhell kunne vært unngått med bedre sikring.

Å snuble i ei trapp kan vi alle gjøre, og ungdom og voksne er ikke unntatt fra uhellsstatistikken. Likevel er eldre mennesker og små barn to særlig utsatte grupper som kan ha ekstra behov for god sikring av trapp for å hindre uhell.

– Eksempelvis må 44 barn til lege etter fallulykker hver eneste dag, og de fleste av disse ulykkene skjer i trapper, skriver Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

God barnesikring en nødvendighet

(saken fortsetter under bildet)

De raske små: God barnesikring av trappa er viktig.

De raske små: God barnesikring av trappa er viktig.

God sikring av trappa kan hindre flere av ulykkene. Små barn er raske, og det skal ikke mange sekundene uten oppmerksomhet før et uhell kan skje. Så snart barnet begynner å bevege seg rundt på egenhånd på gulvet, bør barnesikringen av trappa på plass.

Barnegrind er en opplagt løsning og noe mange går for. Men det kan også være at det er behov for flere tiltak for å sikre trappa.

Ikke alle trapper er like sikre
Trapper som er produsert i henhold til Byggeforskriftene og tekniske forskrifter er laget med tanke på sikkerhet. Men har boligen eldre trapper, eller kanskje designertrapper som ikke er laget etter forskriftene, kan sikkerheten være mindre god.

(saken fortsetter under bildet)

Design eller sikkerhet: De flotteste trappene er ikke nødvendigvis de sikreste.

Design eller sikkerhet: De flotteste trappene er ikke nødvendigvis de sikreste.

– Vær oppmerksom på at det i interiørblader ofte presenteres trapper som er i strid mot Byggforskriftene, sier folkene bak Stryntrappa, som poengterer at trappene de leverer er laget etter forskriftene.

Ingen store åpninger
– Et eksempel er at vi ikke leverer trapper med større åpning enn 10 cm – enten det er mellom trinnene eller mellom spilene. Dette for at små barn ikke skal kunne forsere åpningen og falle ut av trappen og skade seg.

Trapper med åpne trinn leveres med en såkalt barnesikringslist. Denne reduserer åpningen mellom trinnene, og hindrer små barn i å komme mellom trinnene.

Husk sklisikring
Andre ting å tenke på er sklisikring. Her er det flere alternativer å vurdere: teppe, trappenese, sklihemmende tape, og antiskli mineralpulver til maling. Noen trapper kommer ferdig sklisikret.

– Våre trapper leveres normalt med matt lakk eller i oljet utførelse. Dette gir i seg selv forholdsvis sklisikre trapper. Vi kan i tillegg levere freste spor på tvers av trinnene eller innfelt metallriller på tvers av trinnene, forteller Trappekompaniet.

Godt lys gir trygghet
For å sikre trappen for eldre mennesker, vil det være behov for andre tiltak enn ved barnesikring. Godt lys i trapperommet er viktig slik at man ser hvor man setter foten. I tillegg bør det vurderes å lyssette trinnene. Dette kan du lese mer om i artikkelen Lys i trappa.

Hvis du ikke lyssetter trinnene, bør du markere det øverste og det nederste trinnet. Dette gjør det enklere for eldre å se når trappa starter og slutter. Dette kan du gjøre f.eks. ved å male disse to trinnene i en annen farge eller ved å bruke sklisikker tape.

Sørg også for at det er rekkverk på begge sider av trappa. Det vil gjøre det lettere å ta seg for når man snubler eller mister balansen, og dermed kan man forhindre et virkelig uhell.

Viivilla.no aug. 2011

19. august 2011
Mer om Trapper

Med trappefornyer blir den gamle trappen som ny

Du kan bytte ut hele trappen, men det er rimeligere og enklere å fornye den gamle. Med trappefornyer får du enkelt en trapp som ser flunkende ny ut.

ALT du må vite om trapp

Stor guide til alt du trenger å vite om trapp.

Slik sklisikrer du trappen

Folk i alle aldere faller og skader seg i trapper, derfor er det viktig å gjøre det kan kan for å minimere risikoen. Les mer om hvordan du enkelt kan...

VIDEO: Slik maler du trapp

Har du en trapp som trenger en shine up? Da skal du lese dette. 

Slik fjerner du det gamle teppet i trappa

Trappa er et viktig interiørselement i boligen og da passer det ikke med et gammelt, slitt teppe. Vi viser deg hvordan du fjerner det gamle teppet i...

5 tips til å  pusse opp trappen

Trappen er møbelet som knytter huset sammen, og er derfor utsatt for slitasje. Her får du tips til hvordan du kan pusse opp, male, legge teppe - eller...

Derfor bør du male annethvert trappetrinn

Ikke mal deg inn i et hjørne. Eller fast i én etasje. Dette trikset viser deg hvordan.

Gi trappen en ansiktsløftning

Trappen mellom to etasjer er ofte et sterkt trafikkert område som trenger jevnlig vedlikehold og oppussing for å holde seg pen.

Nye trinn i gammel trapp

Få ny trapp uten å rive den gamle – dekk de gamle trinnene med nye.

Trapp til hemsen

Når du velger trapp til hemsen, bør du se etter en som både er plassbesparende og sikker.

Trapp - kan den gamle furutrappa reddes?

Kan den gamle furutrappa reddes eller bør den skiftes ut? Les mer om hva du kan gjøre med en furutrapp her.

Mangler trappekunnskaper

Det er ikke nok kunnskaper i trappebransjen. Kunder og produsenter sliter med å forstå hverandre.

Trapp - slik tar du vare på tretrappa

Trappa er huset smykke. Ta vare på tretrappa med godt vedlikehold.

Lys i trappen

Trappebelysning er et undervurdert felt, men skikkelig lys i trappa kan forvandle trapperommet.

Trapper i alle stiler

En trapp er en trapp? Det er helt til du skal velge ut en ny trapp til boligen.