Bilde: Lundbergs/IBG

Tre veier til ny trapp

Når trappa mellom etasjene er blitt tråkket opp og ned i mange år, kan den se slitt og elendig ut. Heldigvis finnes enkle måter å fornye den på.

En trapp tar stor plass i rommet, og det synes godt om den ikke tas vare på. En frynsete trapp kan heldigvis gjøres fin igjen. Med maling, teppe eller fornyelsestrinn blir den igjen et smykke i interiøret, skriver Ifi i en pressemelding. 

1. Mal trappa

Med maling er det enkelt å sette personlig preg på trappa. Mal hele trappa i én farge, mal en løper i en avvikende farge midt på trinnene, bruk én farge til selv trinnene og en annen til opptrinn og vanger, eller mal hvert trinn i en egen farge. Kun fantasien setter grenser!

Å male en trapp er enklere enn du tror. Fremgangsmåten er å vaske godt med en gulvrens, mattslipe underlaget og påføre sperregrunning i to strøk før du maler to toppstrøk. Start fra toppen og mal deg nedover. Hvis trappen daglig er i bruk, kan du male annethvert trinn og la malingen tørke før du fortsetter. Da kan du fortsatt komme deg mellom etasjene uten å tråkke i våt maling. 

En slitt trapp i furu eller eik kan få nytt liv med maling. Vask godt, mattslip og påfør grunning, før trappen males med to strøk gulvmaling. (Foto: Erik Hannemann/TreStjerner)

2. Kle trappa med teppe

En teppelagt trapp er trygg å gå i, også med glatte ullsokker på beina. Dessuten demper det lyder, slik at det ikke bråker i hele huset når barneflokken raser ned trappa. Du kan kle hele trappen med teppe, dekke inn trinnene, legge en trappeløper eller lime halvmånetrinn akkurat i gangbanen, alt etter smak og behag. Det viktigste er dog at teppet sitter godt fast mot underlaget. Løse tepper er livsfarlig i en trapp.

3. Forny trinnene

Å kle inn trappens inntrinn og opptrinn med parkett eller laminat, gir raskt et flott og eksklusivt uttrykk. Ferdige fornyelsestrinn finnes i flere farger og overflatebehandlinger – både oljet, lakkert og ubehandlet tre samt en rekke naturtro laminat i ulike farger. Og å fornye trappen med ferdige trinnløsninger kan også middels nevnenyttige personer klare til en langt lavere kostnad enn å bytte ut hele trappen.

– Med en rett trapp går fornyingen lett. Har du en buet trapp, kreves litt mer presisjon i målingen, men det finnes så gode måleinstrumenter at jobben er gjort uten problemer på et par kvelder likevel, sier Øyvind Lunde hos Industri og Boligprodukter (IBG).

Hvis du også maler vangene før du setter i gang og skifter ut rekkverket, får du en forbindelse mellom etasjene som ser splitter ny ut. I mange tilfeller kan trappefornyingen også stanse knirk i en gammel trapp.

Ved å montere ferdig fornyelsestrinn, som kommer i ulike farger og overflatebehandlinger, får du raskt ny trapp. (Foto: Lundbergs/IBG)

19. september 2019
Mer om Interiør

3 nydelige heklede juletrær

Pynt til jul med fine heklede juletrær. Få 3 forskjellige heklemønstre her. 

Slik unngår du matsvinn i julen

Vi kjøper inn og lager mye god mat i julen. Det resulterer ofte i at vi også kaster store mengder med gode råvarer som ribbe og poteter rett i søpla....

Derfor skal du gi juletreet smertestillende

Med dette geniale trikset kan du holde juletreet ditt friskt mye lengre.

Perfekt halloween-godteri for deg som vil erte barna

Halloween står for døren og da er det tid for tull og fanteri. Her er noen utspekulerte og overraskende sjokolader du kan gi barna når de ringer på døren og krever søtsaker - hvis du har samvittighet til det da. 

Slik fjerner du vanskelige flekker på stoff

Vi har samlet de 11 mest vanskelige flekkene de fleste opplever i hverdagen. Se også de overraskende eksemplene på hverdagsprodukter som har et hemmelig...

Derfor velger vi fliser i gangen

Er det ett rom i huset som må tåle en «trøkk», så er det entreen. Derfor gjelder det å velge et gulv som holder seg like fint, uansett forhold.

Fjern gammel maling

Riktig vedlikehold av treverk på kommoden, vinduet, døren, karmen, gjerdet eller lignende vil forlenge levetiden, og hvis du gjør ordentlig, vil resultatet bli mye bedre. 

Genialt! Bruk damprenser til fliser, tekstiler og vinduer

En damprenser rengjør i dybden - uten bruk av kjemikalier. Bruk damprenseren til å rengjøre blant annet: fliser, vegger, ovn, tekstiler og vinduer.

Disse plantene gjør hybelen til "hjemme"

Planter er viktige i alle hjem, også for førstegangsetablerende studenter. Den grønne trenden gjør at krukker med urter, grønne bladplanter, blomstrende...

Fjern tapet med skyllemiddel

Du trenger ikke å kjøpe dyr tapetfjerner når du mest sannsynlig har et like effektivt vidundermiddel innenfor rekkevidde av vaskemaskinen.

Det er duket for 17. mai!

På nasjonaldagen opplever mange at bunaden skal på samtidig som bordet skal dekkes. Etter å ha sett på barnetoget, reiser også mange hjem sammen med...

Slik får du høyere boligpris

Fargerike grep kan gi stor gevinst når du skal selge huset.

5 grep du bør ta for å dempe støy i stua

Romklang og støy gjør deg sliten og energiløs. Med enkle grep kan du dempe støyen.

Derfor vil vi ha det stort på gulvet

Trenden har de siste årene gått fra klassisk 3-stav til store, brede plank på gulvet. Formatet gir nemlig følelsen av større plass, samtidig som det...

Derfor bør du ALDRI velge et lærcover til mobilen

Har du et lærcover til smarttelefonen din? Da skal du kanskje ha et nytt. En ny undersøkelse viser nemlig at vi overser renheten av vår egen mobiltelefo...