Tre veier til ny trapp

Når trappa mellom etasjene er blitt tråkket opp og ned i mange år, kan den se slitt og elendig ut. Heldigvis finnes enkle måter å fornye den på.


En trapp tar stor plass i rommet, og det synes godt om den ikke tas vare på. En frynsete trapp kan heldigvis gjøres fin igjen. Med maling, teppe eller fornyelsestrinn blir den igjen et smykke i interiøret, skriver Ifi i en pressemelding. 

1. Mal trappa

Med maling er det enkelt å sette personlig preg på trappa. Mal hele trappa i én farge, mal en løper i en avvikende farge midt på trinnene, bruk én farge til selv trinnene og en annen til opptrinn og vanger, eller mal hvert trinn i en egen farge. Kun fantasien setter grenser!

Å male en trapp er enklere enn du tror. Fremgangsmåten er å vaske godt med en gulvrens, mattslipe underlaget og påføre sperregrunning i to strøk før du maler to toppstrøk. Start fra toppen og mal deg nedover. Hvis trappen daglig er i bruk, kan du male annethvert trinn og la malingen tørke før du fortsetter. Da kan du fortsatt komme deg mellom etasjene uten å tråkke i våt maling. 

En slitt trapp i furu eller eik kan få nytt liv med maling. Vask godt, mattslip og påfør grunning, før trappen males med to strøk gulvmaling. (Foto: Erik Hannemann/TreStjerner)

2. Kle trappa med teppe

En teppelagt trapp er trygg å gå i, også med glatte ullsokker på beina. Dessuten demper det lyder, slik at det ikke bråker i hele huset når barneflokken raser ned trappa. Du kan kle hele trappen med teppe, dekke inn trinnene, legge en trappeløper eller lime halvmånetrinn akkurat i gangbanen, alt etter smak og behag. Det viktigste er dog at teppet sitter godt fast mot underlaget. Løse tepper er livsfarlig i en trapp.

3. Forny trinnene

Å kle inn trappens inntrinn og opptrinn med parkett eller laminat, gir raskt et flott og eksklusivt uttrykk. Ferdige fornyelsestrinn finnes i flere farger og overflatebehandlinger – både oljet, lakkert og ubehandlet tre samt en rekke naturtro laminat i ulike farger. Og å fornye trappen med ferdige trinnløsninger kan også middels nevnenyttige personer klare til en langt lavere kostnad enn å bytte ut hele trappen.

– Med en rett trapp går fornyingen lett. Har du en buet trapp, kreves litt mer presisjon i målingen, men det finnes så gode måleinstrumenter at jobben er gjort uten problemer på et par kvelder likevel, sier Øyvind Lunde hos Industri og Boligprodukter (IBG).

Hvis du også maler vangene før du setter i gang og skifter ut rekkverket, får du en forbindelse mellom etasjene som ser splitter ny ut. I mange tilfeller kan trappefornyingen også stanse knirk i en gammel trapp.

Ved å montere ferdig fornyelsestrinn, som kommer i ulike farger og overflatebehandlinger, får du raskt ny trapp. (Foto: Lundbergs/IBG)