Skitt og smuss i huset kan deles i to hovedgrupper.
Skitt og smuss i huset kan deles i to hovedgrupper.

Vasker du riktig?

I utgangspunktet holder det med kun to typer vaskemidler til hjemmet for å kunne vaske alt fra gulvet til bilen. Se her hvordan du vasker riktig, hva du skal tenke over og hvordan du oppnår optimale forhold. 

I hjemmet ditt finnes det to typer skitt. De krever ulik type vask. Skitt og smuss i huset kan deles i to hovedgrupper, organisk og uorganisk. Disse hovedgruppene krever hvert sitt vaskemiddel.

2 typer av skitt og smuss

Organisk 

Organisk smuss er skitt som har sin kilde fra mennesker, dyr eller planter, som grønske, alger, sopp eller fett og oljer.

– Slik skitt fjernes lettest med et vannbasert rengjøringsmiddel med en pH-verdi fra syv og oppover, som for eksempel, salmiakk og grønnsåpe, sier Lars Petter Bjaaland i Relekta, i en pressemelding. 

Se her hvorfor du skal bruke et rengjøringsmiddel med en høy pH-verdi når du skal vedlikeholde, vaske og skrubbe utemøbler, utearealer, båt og bil.

Uorganisk

Uorganisk smuss, som rust, salt og kalk, forsvinner ikke med vanlig såpevask, da trenger du et rengjøringsmiddel med lavere pH.

Graden av pH er med på å avgjøre hvor effektiv rengjøringen blir. Et middel med høy pH biter best på organisk smuss, mens uorganisk skitt fjernes best med lav pH.

Det høres kanskje komplisert ut, men det er det egentlig ikke, ifølge Bjaaland.

– I utgangspunktet kan du klare deg med to typer vaskemidler til hjemmet, et til kalkbelegg på badet, og et annet til resten som også kan brukes til utvendig husvask eller terrassevask. Jobben blir langt enklere når du vet hvilke rengjøringsmidler som passer til hva.

Unngå gift

Husk at vaskemidlene ikke blir borte når du er ferdig med å vaske. Vasker du bilen selv vil all såpen renne ned i grunnen eller i renseanlegget via et avløp eller et sluk. Det samme gjelder for husvask, vasking av utemøbler, grill eller terrasse. Se her hvor lett det er å vaske huset med naturlige rengjøringsmidler

– Å velge rengjøringsmidler som er biologisk nedbrytbare er viktig for både helsa vår og livet i naturen. Rengjøringsmidler kan inneholde en rekke problematiske kjemikalier som kan skade naturen i lang tid etter vi har skylt dem ut i avløpet. I tillegg kan flere stoffer forurense innelufta vi puster i, sier Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender.

Skader overflater

Hvis du er typen som slenger en slant vaskemiddel i bøtta og blander med varmt vann uansett hva som skal rengjøres, er det flere grunner til å legge om vaskemetoden.

Feil type rengjøringsmiddel kan skade både gulv og overflater. Et syreholdig rengjøringsmiddel med lav pH kan lage stygge flekker og skjolder på gulvfliser, benkeplater i marmor eller granitt og gulvbord i heltre. 

LES OGSÅ: Slik får du slitesterkt gulv med mikrosement

Rengjøringsprosessens fire steg

Valg av rengjøringsmidler er det første av fire elementer som påvirker hvor vellykket vasken blir.

Man kan dele rengjøringsprosessen inn i fire steg: kjemikalier, skrubbing, virketid og temperatur. Disse påvirker hverandre. Det meste lar seg fjerne med kun to eller tre av disse faktorene, men fjerner du en av dem, må du øke andelen av de som er igjen.

Alle som har prøvd å vaske opp i kaldt vann vet at de da må skrubbe mer for å få det rent. Det er også en kjent sak at gryter blir enklere å få rene hvis de først får ligge en stund i såpevann.

For å spare tid og krefter er målet å få det optimale forholdet mellom de fire elementene. Det gjelder for all rengjøring.

7. januar 2020
Mer om Interiør

Slik unngår du matsvinn i julen

Vi kjøper inn og lager mye god mat i julen. Det resulterer ofte i at vi også kaster store mengder med gode råvarer som ribbe og poteter rett i søpla. Les her hvordan du får bedre samvittighet og unngå å kaste så mye i år.

Derfor skal du gi juletreet smertestillende

Med dette geniale trikset kan du holde juletreet ditt friskt mye lengre.

Perfekt halloween-godteri for deg som vil erte barna

Halloween står for døren og da er det tid for tull og fanteri. Her er noen utspekulerte og overraskende sjokolader du kan gi barna når de ringer på...

Slik fjerner du vanskelige flekker på stoff

Vi har samlet de 11 mest vanskelige flekkene de fleste opplever i hverdagen. Se også de overraskende eksemplene på hverdagsprodukter som har et hemmelig liv som flekkfjerner. 

Derfor velger vi fliser i gangen

Er det ett rom i huset som må tåle en «trøkk», så er det entreen. Derfor gjelder det å velge et gulv som holder seg like fint, uansett forhold.

Fjern gammel maling

Riktig vedlikehold av treverk på kommoden, vinduet, døren, karmen, gjerdet eller lignende vil forlenge levetiden, og hvis du gjør ordentlig, vil resulta...

Tre veier til ny trapp

Når trappa mellom etasjene er blitt tråkket opp og ned i mange år, kan den se slitt og elendig ut. Heldigvis finnes enkle måter å fornye den på.

Genialt! Bruk damprenser til fliser, tekstiler og vinduer

En damprenser rengjør i dybden - uten bruk av kjemikalier. Bruk damprenseren til å rengjøre blant annet: fliser, vegger, ovn, tekstiler og vinduer.

Disse plantene gjør hybelen til "hjemme"

Planter er viktige i alle hjem, også for førstegangsetablerende studenter. Den grønne trenden gjør at krukker med urter, grønne bladplanter, blomstrende...

Fjern tapet med skyllemiddel

Du trenger ikke å kjøpe dyr tapetfjerner når du mest sannsynlig har et like effektivt vidundermiddel innenfor rekkevidde av vaskemaskinen.

Det er duket for 17. mai!

På nasjonaldagen opplever mange at bunaden skal på samtidig som bordet skal dekkes. Etter å ha sett på barnetoget, reiser også mange hjem sammen med...

Slik får du høyere boligpris

Fargerike grep kan gi stor gevinst når du skal selge huset.

5 grep du bør ta for å dempe støy i stua

Romklang og støy gjør deg sliten og energiløs. Med enkle grep kan du dempe støyen.

Derfor vil vi ha det stort på gulvet

Trenden har de siste årene gått fra klassisk 3-stav til store, brede plank på gulvet. Formatet gir nemlig følelsen av større plass, samtidig som det...

Derfor bør du ALDRI velge et lærcover til mobilen

Har du et lærcover til smarttelefonen din? Da skal du kanskje ha et nytt. En ny undersøkelse viser nemlig at vi overser renheten av vår egen mobiltelefo...