Bilde: iStock

10 av verdens mest aktive hunder

Er du på utkikk etter aktiv hund? Da er kanskje en av disse noe for deg.

Det sies at hunder likner på eierne sine, og det er på mange måter logisk. Folk flest vil jo velge en hund som matcher deres preferanser.

Sånn sett vil en aktiv sjel som liker trening og friluftsliv sannsynligvis se etter en aktiv hund. Så hvis du er i denne kategorien eller bare liker spreke dyr, har vi her samlet ti av verdens mest aktive hunderaser.

Kanskje en av dem er en god match for deg?

1. Belgisk Malinois

Belgisk Malinois er en variant av belgisk fårehund, kjent for å være aktiv, intelligent, snill, beskyttende og arbeidsom. Rasen er opprinnelig en gjeterhund. Den er utpreget energisk og sies å ha en valpelignende energi frem til den er omkring 3 - 5 år.

Med sine fårehund-aner egner Malinoisen seg godt til de fleste hundesportsgrener. Samtidig er hunden en anvendelig brukshund, og brukes ofte til sporing, forsvar, redning og som tjenestehund av politiet.

2. Korthåret Vorsteh

En korthåret vortseh god allround jakthund, som er energisk og utholdende, men samtidig trofast og lydig. Rasen er også yndet som familiehund, siden den samtidig er rolig, snill og sosial.

Nøkkelordene for en Vorsteh (og mange andre fuglehunder) er aktivitet og mosjon. Den har godt av lange turer hver dag og øvelser hvor den får stimulert nesa. 

Se også: Slik lærer du hunden din å være alene hjemme

3. Breton

Den lille Bretonen blir også kalt Brittany Spaniel, og er en atletisk krabat som stortrives med lange turer, leker og generelt aktiv livstil. Men vær obs på at dette er en sensitiv rase som reagerer negativt på stress og passivt miljø.

Hvis denne hundetypen ikke får tilstrekkelig med oppmerksomhet eller  mosjon, vil den ganske sannsynlig bli hyperaktiv og usikker. Men med riktige oppvekstkår vil Bretonen utvikle seg til en mild og selvsikker venn for livet.

4. Miniature Australian Shepherd (Mini Aussie)

Dette er en dvergavlet slektning av Australian Shepherd, og sånn sett ikke en egen rase. Men det er likefullt en egen hundetype med valpete karakter og som elsker å leke. Den er også fin å ha i hus med barn, fordi den er modig, lojal og kjærlig.

I tillegg er den livlig, kvikk og lett å trene opp på grunn av dens høye intelligens. Men hunden kjeder seg lett, og kan få en nervøs og destruktiv atferd hvis den ikke blir stimulert fysisk og mentalt.

5. Weimaraner

Weimaraneren er en glad, kjærlig, lojal og intelligent hund, som også er beskyttende og har gode vakthundegenskaper. Men det er samtidig en meget aktiv hund som har lett for å kjede seg hvis den ikke blir stimulert.

I tillegg kan den utvikle seg til en sta og uregjerlig hund hvis den ikke får rikelig med mosjon og trening, så her gjelder det å passe på!

Rasen er ellers hårdfør og utstyrt med god luktesans, lidenskapelig arbeidsvilje og sterkt bytteinstinkt. Så den er en utmerket jaktfelle.

6. Ungarsk Vizsla

Den ungarske Vizslaen er skapt for jakt og fysisk utfoldelse, og krever derfor mye mosjon.

I tillegg er denne rasen meget intelligent, livlig og lærenem, takket være dens gode hukommelse. Dette gjør at Vizslaen ses på som en moderne jakthund. Men den fungerer også godt i barnefamilier, fordi den er veldig glad i oppmerksomhet.

Andre egenskaper hos denne hunden er en god nese, en utviklet evne for sporing og søk, sosial og glad i å bade!

7. Engelsk Setter

En Engelsk Setter er en veldig aktiv hund med stort jaktinstinkt. Den er samtidig lun og snill, hvilket gjør den til en perfekt blanding av bruks- og familiehund. Bare gi den rikelig mosjon, for dette er en aktiv hund med stort behov for turer!

Den Engelske Setteren har dessuten fantastisk hukommelse, som gjør at den husker både hendelser og personer fra langt tilbake i tid. 

8. Alaskan Klee Kai

”Alaskan Klee Kai” er ikke særlig lett å si fort ti ganger, men det er en utpreget fin og kjærlig hund, som også er energisk, intelligent og nysgjerrig. Rasen er avlet frem som en mindre versjon av den mer kjente slektningen Alaska Husky og anses derfor ikke som en egen rase, men som en "designhund".  

9. Dobermann

Dobermannen er kjent som en vaktsom og beskyttende hunderase som passer godt på familien sin. Dette er en smart hund med god samarbeidsvilje, og den passer derfor godt som en brukshund.

Men dette er også en særlig aktiv hund, med stort behov for fysisk og mental trening, samt konsekvent oppdragelse. Uten dette vil hunden kunne utvikle en aggressiv og i overkant selvstendig karakter.

Dobermannen har hatt rykte på seg for å være en skarp og aggressiv hund, men dette har dempet seg i det siste, blant annet på grunn av målrettet avl.

10. Yorkshire Terrier

Til slutt har vi Yorkshire Terrieren, en livlig og nysgjerrig liten hund, som elske å løpe rundt å utforske verden. Den er kvikk i kropp og sinn, og nettopp det høye aktivitetsnivået gjør Yorkshire Terrieren til en fin treningspartner.

Ønsker du flere nyheter og tips om kjæledyr? Abonner på vårt nyhetsbrev! 

20. august 2018
Mer om Kjæledyr

Slik får hunden og katten et godt nyttår

Fyrverkeri og høye lyder er en uunngåelig del av nyttårsaften. For hunder og katter kan det være en tøff natt der de kan bli redde på grunn av de bråkete festlighetene. Men du kan gjøre mye slik at de ikke får en dårlig opplevelse. 

19 katteraser som koster en formue

Verdens dyreste katt koster over 150.000 kr. Se hvordan den - og 18 andre sinnsykt dyre katter ser ut.

Cocker spaniel – 10 ting du skal vite om den energiske hunden med...

Alt om cocker spanielens historie, hunderasens sinn og temperament, og de helt spesielle utfordringene som en cocker spaniel har; pleie av lange ører...

Hundens sovestilling avslører personligheten

Bli bedre kjent med hunden din ved å lære deg å tyde yndlingssovestillingen dens – Kanskje du blir overrasket? 

ANNONSØRINNHOLD

Guide til riktig mat for hund og katt

Ung, gammel eller overvektig? Slik gir du kjæledyret ditt riktig næring.

15 fantastiske bilder av dyr i snø

Dyr i snø kan by på mange morsomme øyeblikk. Her 15 bliunkskudd av dyr som koser seg i snøen.

Katter sjeldnere til veterinær enn hunder

Til tross for at det finnes langt flere katter enn hunder i Norge. Har katter lavere status enn hunder?

Alt du skal vite om løpetid hos hunder

Når du skaffer deg hund, tenker du selvfølgelig over om det skal være en tispe eller en hannhund. Det er forskjellige grunner til at man velger den ene...

Ny IKEA-serie for dyr

Den svenske møbelkjeden lanserer nå en egen serie for hunder og katter!

Nå kan du endelig støvsuge hunden din

VIKTIG MELDING til alle hundeeiere med dyr som er glade i å rulle seg søla. Nå kommer hundestøvsugeren!

Labrador - 11 fakta om hunden som (nesten) kan alt

Vurderer du å skaffe deg en labrador retriever, da kan du lese alt om rasens temperament, historie og alle de nyttige og overraskende evnene den norske...

9 tips som forbereder hunden og katten din til nyttårsaften

Mange hunder og katter er livredde på nyttårsaften når rakettene smeller. Men her er 9 gode tips til hvordan du kan hjelpe dem.

Hvilken hund passer til personligheten din

Hvilken hund skal jeg velge? Kanskje du tror at en Golden Retriever er hunden for deg og familien, men kanskje det faktisk er en bomullshund som er den perfekte match. Vi gjør deg klokere på hvilken hund som passer best til din personlighet.

Slik lærer du hunden å være hjemme

Har du opplevd å komme hjem til tiss over hele gulvet, halvspiste sko og en nabo som er gal av å høre bjeffing? Da skal du lese dette.

Tirsdag blir dette dyret lovlig i Norge

40 år gammelt forbudet er opphevet. Nå får nordmenn lov til å eie slanger, øgler og skilpadder.