Bilde: iStock

Alt du skal vite om løpetid hos hunder

Når du skaffer deg hund, tenker du selvfølgelig over om det skal være en tispe eller en hannhund. Det er forskjellige grunner til at man velger den ene eller den andre, men en viktig ting å tenke på er at tisper har løpetid. Her er 10 tips til deg som har hund med løpetid.

Hva er løpetid?

Når tispen har løpetid, betyr det at hun kan bli gravid. Hunden blør i starte av løpetiden, som typisk varer i ca. tre uker. Generelt vil det si at hun blør de første åtte til fjorten dagene, men dette svinger veldig fra hund til hund.

Blodet skifter farge gjennom løpetiden. I starten av perioden er blodet veldig rødt, men med tiden skifter fargen og blir mer slimete og mer gulaktig eller gjennomsiktig. 7-10 dager etter blødningen har stoppet kan tispen bli gravid.

For å være helt sikker på når hunden har eggløsning, kan du ta en blodprøve hos dyrlegen – men eggløsningen skjer som regel etter 12 til 14 dager.

Etter at hunden har født, går det normalt to til tre måneder før den får løpetid igjen.

Hvor ofte har hunden løpetid?

En tispe får normalt løpetid et sted mellom syv til elleve måneders alderen. Små hunder får ofte løpetid tidligere enn litt større hunder. Etter den første løpetiden regner man med at hunden har løpetid hver sjette måned.

Det er veldig normalt at tisper fortsetter å ha løpetid gjennom hele livet. De kommer ikke i noen ”overgangsalder”. Noen hunder får til gjengjeld en lengre ”pause”  mellom løpetiden med alderen.

Hva kan jeg gjøre hvis jeg ikke vil ha valper?

Hvis du ikke ønsker at hunden din blir gravid og får valper, kan du gjøre flere forskjellige ting. Du kan isolere hunden mens hun har løpetid. Det krever at du holder hunden innendørs på alle andre tidspunkter enn når dere går tur og at du tolererer litt blod på gulvet.

Du kan også foreta en hormonell sterilisasjoni form av p-piller eller p-pille sprøyter. Det er en injeksjon som stopper løpetiden. Denne behandlingen skal skje hver femte måned.

Hvis du gjerne vil unngå løpetid og ikke vil styre med behandlinger, kan du velge å få hund din sterilisert. Det anbefales at man tar valget tidlig hvis man ønsker å bruke den metoden.

Hvis du steriliserer tispen innen andre løpetid, kan det forebygge kreft i melkekjertlene, unngå falsk/innbilt drektighet, livmorbetennelse  - og valper!

 

Hvis du har en tispe som har løpetid, så får du 10 gode råd her som kan gjøre livet ditt litt lettere:

1. Ikke la hunden løpe rundt alene – ikke en gang i hagen!

Det viktigste du kan gjøre for deg selv og hunden din under løpetiden, er å beskytte henne mot hannhunder og ufrivillige graviditeter. Det kan være fristende å la en tispe løpe ute i hagen – men det går ikke. Du kan selvfølgelig sitte inne og holde øye med hunden din fra vinduet, men hvis en hannhund får ferten på henne under løpetiden, kan du risikere at han hopper over hekken og da tar det ikke mange sekunder før det er for sent. Så ut med deg og hold øye med henne!

2. Bruk bånd – også selv om hunden din er veloppdratt.

En hund som har løpetid kan selvfølgelig gå tur, men det er viktig at du husker å ha henne i snor. Selv om hunden din er veloppdratt og vant til å gå tur uten, så kan du ikke regne med at det er det samme under løpetiden. Hundens instinkter er sterkere enn lydigheten og hun kan være over bakker og fjell før du får sett deg om, på leting etter en hannhund.

3. Gi ekstra oppmerksomhet

Akkurat som mennesker er det ikke kun de fysisk endringene som skjer når ”tante rød” er på besøk. Hundens mentalitet og sinn kan også endre seg under løpetiden. Hvis du vil være sikker på at hunden din har det så godt som mulig, så gi henne ekstra oppmerksomhet når løpetiden pågår. Skru opp for leking, pelspleie, turer eller annet. Hvis du bruker litt ekstra tid på hunden, vil hun få det bedre med seg selv og humøret være på topp.

4. Hundebleie kan gjøre livet lettere

Du har sikkert hørt om hundebleien. Den funker i hundeverdenen, som du kjenner den fra menneskeverdenen. Den hjelper deg å unngå blodige flekker på tepper og på møblene. Hvis du kan venne hunden din til å gå med bleien, kan det være til stor hjelp i hverdagen. Husk å la hunden din bli kjent med bleien, stille og rolig i sitt tempo for at førsteinntrykket blir godt – ellers kan det være en kamp å få hunden til å bruke den.

5. Kjenn aktivitetsnivået til hunden din

Hunder reagerer forskjellig når de har løpetid. Hvis hunden din bare vil sove eller slappe av, burde du la den gjøre det. Hvis hun derimot er rastløs så er det viktig at du setter av tid til å leke med henne og berolige henne ved å gi henne nok oppmerksomhet. Under løpetiden kan hunden fort bli gira, så lær deg hvordan du får henne til å bli rolig igjen. Det viktigste er at du er oppmerksom på atferden under løpetiden.

6. Skal hunden være alene hjemme?

Hvis hunden må være alene hjemme i lengre tid, så er det viktig at du lar noen leketøy ligge framme. Sørg for å gå en lang tur med hunden din før du tar av sted og la noe ligge som den kan bruke tiden sin på når du er vekk. Under løpetiden kan hunden fort bli veldig rastløse, så det er en god ide at hun har noe som holder henne opptatt.

7. Fjern spor fra gåturen

Når du går tur med en hund som er har løpetid, kan andre hunder lukte det med en gang. Hannhunder i nabolaget vil også lukte det, dersom en tispe med løpetid går forbi. Det er derfor en god ide å gå tur andre steder enn normalt, akkurat under løpetiden. Du kan med fordel kjøre et annet sted å gå med hunden – eventuelt i skogen eller ved vannet. På den måten kan tispen få brukt litt ekstra energi i et nytt og spennende område, istedenfor innenfor de daglige tur rammene.

8. Hunde arrangementer er et no-go

Når hunden har løpetid er det smart å holde den vekk fra arrangementer der det finnes mange andre hunder. En tispe utsender nemlig en særlig lukt, som påvirker hannhundene. Så hvis du har med hunden til for eksempel et hundeshow så kan det distrahere hundene som er med i konkurransen i å fullføre rutinen sin, noe som både er synd for hundene, deres eiere og  tilskuerne.

9. ”Skjul” løpetiden med mentol

Du kan bruke denne teknikken på lufte turene dine. Hvis du gjerne vil ”skjule” løpetiden fra andre hannhunder i området, kan du bruke en alternativ lukt som for eksempel peppermynte eller mentol på hale-spissen. Dette kan hjelpe å skjule lukten fra hunder med løpetid og samtidig tiltrekker men ikke oppmerksomhet fra andre hunder på når man er på tur.

10. Opplys deg selv

Det er alltid lurt å være godt forberedt. Hvis du gjerne vil ha profesjonelle kommentarer og råd, så kan du alltid kontakte en dyrlege. Løpetid er ikke en sykdom og det skal ikke behandles som om det er det. Men under alle omstendigheter så er det alltid en god ide å være opplyst om emnet dersom det skjer noen komplikasjoner i forbindelse med løpetiden.

Kilde:sidenomhunde.dk, Virumdyreklinik.dk, pet-happy.com 

30. januar 2019
Mer om Kjæledyr

Slik får hunden og katten et godt nyttår

Fyrverkeri og høye lyder er en uunngåelig del av nyttårsaften. For hunder og katter kan det være en tøff natt der de kan bli redde på grunn av de bråkete festlighetene. Men du kan gjøre mye slik at de ikke får en dårlig opplevelse. 

19 katteraser som koster en formue

Verdens dyreste katt koster over 150.000 kr. Se hvordan den - og 18 andre sinnsykt dyre katter ser ut.

Cocker spaniel – 10 ting du skal vite om den energiske hunden med...

Alt om cocker spanielens historie, hunderasens sinn og temperament, og de helt spesielle utfordringene som en cocker spaniel har; pleie av lange ører...

Hundens sovestilling avslører personligheten

Bli bedre kjent med hunden din ved å lære deg å tyde yndlingssovestillingen dens – Kanskje du blir overrasket? 

ANNONSØRINNHOLD

Guide til riktig mat for hund og katt

Ung, gammel eller overvektig? Slik gir du kjæledyret ditt riktig næring.

15 fantastiske bilder av dyr i snø

Dyr i snø kan by på mange morsomme øyeblikk. Her 15 bliunkskudd av dyr som koser seg i snøen.

Katter sjeldnere til veterinær enn hunder

Til tross for at det finnes langt flere katter enn hunder i Norge. Har katter lavere status enn hunder?

Ny IKEA-serie for dyr

Den svenske møbelkjeden lanserer nå en egen serie for hunder og katter!

Nå kan du endelig støvsuge hunden din

VIKTIG MELDING til alle hundeeiere med dyr som er glade i å rulle seg søla. Nå kommer hundestøvsugeren!

10 av verdens mest aktive hunder

Er du på utkikk etter aktiv hund? Da er kanskje en av disse noe for deg.

Labrador - 11 fakta om hunden som (nesten) kan alt

Vurderer du å skaffe deg en labrador retriever, da kan du lese alt om rasens temperament, historie og alle de nyttige og overraskende evnene den norske...

9 tips som forbereder hunden og katten din til nyttårsaften

Mange hunder og katter er livredde på nyttårsaften når rakettene smeller. Men her er 9 gode tips til hvordan du kan hjelpe dem.

Hvilken hund passer til personligheten din

Hvilken hund skal jeg velge? Kanskje du tror at en Golden Retriever er hunden for deg og familien, men kanskje det faktisk er en bomullshund som er den perfekte match. Vi gjør deg klokere på hvilken hund som passer best til din personlighet.

Slik lærer du hunden å være hjemme

Har du opplevd å komme hjem til tiss over hele gulvet, halvspiste sko og en nabo som er gal av å høre bjeffing? Da skal du lese dette.

Tirsdag blir dette dyret lovlig i Norge

40 år gammelt forbudet er opphevet. Nå får nordmenn lov til å eie slanger, øgler og skilpadder.