10 ting du må vite før du anskaffer deg kanin

Maser barna om å få en kanin eller drømmer du selv om en? Her er 10 fakta om kaniner, som du bør ha i bakhodet før du anskaffer deg et nytt familiemedlem.

Ting du må vite før du anskaffer deg kanin


Kaniner – hva går du til?

Kaniner er koselige kjæledyr å ha hjemme – og de kan dessuten gjør nytte av seg i hagen. Men før du anskaffer deg en kanin, må du være oppmerksom på hva du går til. En kanin er et levende vesen som krever gode levevilkår og masse oppmerksomhet.

Nedenfor kan du lese mer om hva du må være oppmerksom på før du anskaffer familien en kanin.

1. Økonomi – kaniner koster penger

Uansett hvilket kjæledyr du tenker å anskaffe deg, er det viktig å sjekke din egen økonomiske situasjon. Kjæledyr koster mer enn mantror – og kaniner er ingen unntak.

Ifølge den privatøkonomiske tjenesten Zmarta er kanin det tredje dyreste kjæledyret du kan anskaffe deg.

I tillegg til utgifter til mat, bur og halm, må du også regne med utlegg til veterinærbesøk. Sett opp et budsjett og vurder situasjonen innen du kjøper en kanin.

2. Hvor skal kaninen bo?

Hvor i hjemmet ditt skal kaninen bo? Det er en viktig beslutning. Kaniner er sosiale dyr, som gjerne vil være i nærheten av deg og resten av familien.

De må også ha adgang til frisk luft og naturlig lys. Dessuten krever kaninburet også en del plass. Så finn en god plass til kaninen hjemme, før du henter den hjem.

3. Sikkerhet

Kaniner er aktive dyr, som vil utforske hjemmet ditt – også de steder du ikke ønsker at den skal befinne seg. Så før en ulykke skjer må du «kanin-sikre» hjemmet ditt.

Det omfatter blant annet å fjerne ledninger og farlige redskaper, samt å sikre at dine mest verdifulle ting som er i kaninhøyde, er fjernet. Man vet aldri hva kaninen vil sette tennene i.

4. Lag en lekekrok

Kaniner er også glade i å leke og kan drive med samme aktivitet i timesvis. Derfor bør du lage en lekekrok til kaninen. Du kan for eksempel lage et lite hus av en gammel pappeske. Inni kan du legge små godbiter, høy og annet kaninen kan gnage og grave i.

5. Gjør kaninen renslig

Ja, du hørte riktig. Man kan og bør gjøre kaninen renslig forå unngå uheldige situasjoner. Det gjøres på samme måte som med katten. Vi vil anbefale deg å ha en toalettkasse i kaninens bur.

6. Mat og næring

Det er alltid viktig å prioritere kjæledyrets ernæring og sunnhet. Derfor bør du kjøpe fôr som inneholder de nødvendige næringsstoffene og oljene for å få en sunn kanin.

Den skal også ha godbiter som gulerøtter, løvetann, kål, salat og lignende.

7. Sett av tid til kaninen din

Om det er en kanin eller en hund så må du sette av tid til den. Du skal både være fysisk og psykisk til stede og leke med den. Kaniner er som nevnt sosiale dyr og derfor må du gi den masser av positiv oppmerksomhet.

8. Trygge omgivelser

Kaniner kan fort bli stresset og føle ubehag uventede sitasjoner eller fremmede omgivelser. Derfor er det ikke alltid mulig å ta med kaninen på ferie eller få naboen til å passe den.

Hvis du er av den reiseglade typen eller har en litt uforutsigabar hverdag, bør du ikke anskaffe deg en kanin.

9. Velg riktig kaninrase

Det finnes mange forskjellige kaninriaser og noen passer ikke i leiligheter eller små hjem. Den største kaninrasen er Belgisk kjempe og kan veie over 20 kg når den er fullvoksen.

Så selv om du velger den minste i kullet, kan den vokse ut av hendene din. Les deg derfor på rasen du ønsker deg før du kjøper kanin.

10. Kaniner lever i mange år

Mange eiere av kjæledyr blir overrasket over hvor lenge kjæledyret lever. Kaniner kan godt leve i over 10 år. Derfor bør du ta hensyn til familieforholdene og om kaninen også passer inn om 10 år.