Cocker spaniels er en veldig allsidig og snill hunderase som passer godt til aktive familier.
Cocker spaniels er en veldig allsidig og snill hunderase som passer godt til aktive familier. Bilde: iStock

Cocker spaniel – 10 ting du skal vite om den energiske hunden med lange ører

Alt om cocker spanielens historie, hunderasens sinn og temperament, og de helt spesielle utfordringene som en cocker spaniel har; pleie av lange ører og rasens store behov for aktivitet.

Kjært barn har mange navn: cocker, engelsk- eller amerikansk cocker spaniel, cocker, merry cocker og selvfølgelig cocker spaniel. Det er en hunderase med mange kallenavn. Det er fordi cocker spanielen er en av de aller mest populære hunderaser i både Norge og i resten av verden.

Tenker du å skaffe deg en cocker spaniel, eller ønsker du bare å vite mer om den langørede hunderasen, da finner du masse nyttig her.

Du kan enten lese hele artikkelen fra start til slutt, eller klikke deg ned til ønsket område, via linkene her:

1. Cocker spaniel – jakthund eller familiehund?

En cocker spaniel er en liten hund i stort format, som passer fint inn i mange sammenhenger. Den er full av energi, er utholdende og passer derfor godt som lekehund eller i aktive familier. Den har samtidig et utrolig kjærlig og trofast sinn, og passer perfekt som selskapshund.

Utover det er den også den fødte jakt- og sporhund, og det er akkurat det den opprinnelig er avlet til. Jaktinstinktet avsløres ofte hos cocker spaniel når den utelukkende brukes som familiehund, og som aldri har vært på jakt. Den viser det ved for eksempel at den elsker å søke etter ting og hente dem. Det er det som i jaktsammenheng kalles for apportering.

Til toppen

En stolt cocker spaniel med en dummy i munnen, i full spurt

2. Cocker spanielens temperament

Cocker spaniel er en livlig, aktiv og allsidig hund. Den er typisk veldig ivrig når den jobber og den har et ukomplisert forhold til andre hunder.

Utover det er den veldig smart, og behandles den med respekt og blir stimulert, vil en cocker spaniel typisk være en ukomplisert hund å ha. Det er til gjengjeld viktig at den blir oppdratt med en konsekvent hånd, siden den ellers vil prøve å overta styringen og bli problematisk. Men dette skjer sjeldent hos cocker spaniels.

Generelt er det en hunderase som er full av livsglede og energi. Den er glad, kjærlig og lojal til alle i familien – og snill mot fremmende. Men det skjuler seg også en besluttsom og selvstendig jakthund, som krever aktivering.

Til toppen

3. Historien om cocker spanielen

Spaniels kan man spore tilbake til 1100-tallet. De ble opprinnelig ikke delt opp i selvstendige raser. Oppdelingen skjedde først på 1800-tallet hvor man adskilte spaniels i to grupper: hunder på over 11 kg, som var ”starters”, som skulle jakte vilt, og ”cocker”, som skulle apportere.  

Cocker spaniels stammer fra Wales og sør england. Den ble en anerkjent rase i 1892. Cocker spaniels fremavles til å jakte småvilt som eksempelvis skogsnebb og noen ganger kaniner. Rasens navn stammer fra fuglene ”wooscock” som vi på norsk kaller skogsnebb.

Til toppen

4. Cocker spanielens utseende

En cocker spaniel er en mellomstor hund på 12-14 kg. En han cocker spaniel har en høyde på 39-41 centimeter, og en tispe på 38-39 centimeter. Pelsen er halvlang og silkeaktig. Det mest karakteristiske trekket ved cocker spanielen er de lange ørene med langhåret pels.

Hunderasen finnes i et bredt utvalg av fargekombinasjoner. De vanligste fargene er sort, rød, gyllen, sjokolade, black-and-tan og sjokolade-tan.

To søte cocker spaniel valper i flotte fargekombinasjoner.

5. Helseproblemer og levetid

Cocker spaniel er utsatt for å få noe arvelige sykdommer, deriblant:

  • Hofteleddsdysplasi
  • Kneskål, som går ut av ledd
  • Øyesykdommer, som i verste fall kan føre til blindhet
  • Eksem
  • Epilepsi

En cocker spaniel lever normalt rundt 13-14 år

Til toppen

6. Cocker spaniels pasnings behov

En cocker spaniel er en god hunderase for deg som ønsker en liten aktiv hund. Den har et stort behov for aktivitet og mosjon – helst med mulighet for å bruke nesen og bevege seg fritt.

Cocker spaniels har et stort kontaktbehov og liker ikke å være alene i for lang tid. Derfor vil det å ha en cocker spaniel kreve en del tid og oppmerksomhet.

7. Krevende pelsstell

Denne rasen trenger en del pelsstell den skal børstes jevnlig slik at pelsen ikke floker seg sammen. Spesielt det lange håret på ørene krever stell. Det kan nemlig være ubehagelig for cocker spanielen din hvor pelsen på ørene er flokete og bustete. Det samme gjelder mellom potene og inn i øret.

Du kan velge å klippe, trimme og børste hundens hår flere ganger i året på disse stedene.

Det kan du enten gjøre selv eller få en hundefrisør til. Cocker spaniel røyter også i perioder Akkurat så mye som velger å pleie cocker spanielen, så kan det være en god ide å venne hunden din til det mer krevende pelsstell, slik at det blir hyggelig for begge.  For mange vil det være et ukentlig gjøremål.

Hvis du ikke orker å stelle ukentlig, kan du velge å klippe cocker spanielen kort og la det langsomt gro ut igjen. Men da mister man den klassiske frisyren cocker spaniels ofte forbindes med.  Dette er en smakssak.

Her er pelsstellet gjort til en ”aah, det er deilig å bli børstet.”

Til toppen

8. Slik trener du cocker spanielen din

En cocker spaniel er lettlært, men krever at det blir satt klare grenser og konsekvent trening fra den er valp Den har en fantastisk lyst til å jobbe og adlyde eieren, noe som betyr, at den ikke trenger mye motivasjon for å prestere. Ofte er oppmerksomhet og kjærlig kos nok. En godbit kan også brukes som ekstra motivasjon.

Et godt innlæring tips er å skifte mellom belønningene, imellom forskjellige øvelser.

Fordi hunderasen har et sterkt jaktinstinkt er det viktig at cocker spanielen din er lydighets trent. Spesielt på ”kom/tilbake” kommando bør være en vesentlig del av oppdragelsen, slik at jaktinstinktet ikke tar over. Spesielt den røde cocker spaniel har et sterkt jaktinstinkt

Noen cocker spaniels utvikler også et visst ressursforsvar der de ikke vil avlevere tind, som de har tatt i besittelse. Derfor er det viktig å trene på ”byttelek” med ting som cocker spanielen din synes er verdifullt (eksempelvis kjøttbein og leker)

Til toppen

9. De gode og dårlige sidene til en cocker spaniel

Gode sider:

 • Rasen er vanligvis hengiven og har et livlig vesen
 • Den er lydig og aktiv
 • Den er utrolig allsidig, som passer godt til lydighet, agility, spor, utstilling, småviltjakt, redningshund og familiehund.
 • Den lærer fort så lenge den trenes konsekvent.
 • Den passer både i leilighet og i hus, på grunn av størrelsen

Dårlige sider

  • Pelsen krever stell
  • Trange øreganger og mye pels disponerer for ørebetennelse og hudproblemer – derfor er det viktig med korrekt pelspleie.

 • En cocker spaniel er disponibel for en rekke arvelige sykdommer.

Til toppen

10. Dette bør du tenke på før du kjøper en cocker spaniel

 • Har du/dere tid og overskudd i hverdagen til å aktiverer en cocker spaniel nok?
 • Har du/dere korte arbeidsdager, slik at cocker spanielen din ikke trenge rå være alene i lengre tid ad gangen?
 • Har du/dere tid til pelsstell?
 • Kan du/dere leve med ofte å få våt hund med hjem?

Hvis du kan svare jeg til samtlige av spørsmålene så vil det ikke være et problem og +en cocker spaniel vil helt klart være et perfekt valg for deg og din familie.

Til toppen

Kilde dogtime.com

7. mai 2019
Mer om Kjæledyr

Slik får hunden og katten et godt nyttår

Fyrverkeri og høye lyder er en uunngåelig del av nyttårsaften. For hunder og katter kan det være en tøff natt der de kan bli redde på grunn av de bråkete festlighetene. Men du kan gjøre mye slik at de ikke får en dårlig opplevelse. 

19 katteraser som koster en formue

Verdens dyreste katt koster over 150.000 kr. Se hvordan den - og 18 andre sinnsykt dyre katter ser ut.

Hundens sovestilling avslører personligheten

Bli bedre kjent med hunden din ved å lære deg å tyde yndlingssovestillingen dens – Kanskje du blir overrasket?

ANNONSØRINNHOLD

Guide til riktig mat for hund og katt

Ung, gammel eller overvektig? Slik gir du kjæledyret ditt riktig næring.

15 fantastiske bilder av dyr i snø

Dyr i snø kan by på mange morsomme øyeblikk. Her 15 bliunkskudd av dyr som koser seg i snøen.

Katter sjeldnere til veterinær enn hunder

Til tross for at det finnes langt flere katter enn hunder i Norge. Har katter lavere status enn hunder?

Alt du skal vite om løpetid hos hunder

Når du skaffer deg hund, tenker du selvfølgelig over om det skal være en tispe eller en hannhund. Det er forskjellige grunner til at man velger den ene eller den andre, men en viktig ting å tenke på er at tisper har løpetid. Her er 10 tips til deg som har hund med løpetid.

Ny IKEA-serie for dyr

Den svenske møbelkjeden lanserer nå en egen serie for hunder og katter!

Nå kan du endelig støvsuge hunden din

VIKTIG MELDING til alle hundeeiere med dyr som er glade i å rulle seg søla. Nå kommer hundestøvsugeren!

10 av verdens mest aktive hunder

Er du på utkikk etter aktiv hund? Da er kanskje en av disse noe for deg.

Labrador - 11 fakta om hunden som (nesten) kan alt

Vurderer du å skaffe deg en labrador retriever, da kan du lese alt om rasens temperament, historie og alle de nyttige og overraskende evnene den norske...

9 tips som forbereder hunden og katten din til nyttårsaften

Mange hunder og katter er livredde på nyttårsaften når rakettene smeller. Men her er 9 gode tips til hvordan du kan hjelpe dem.

Hvilken hund passer til personligheten din

Hvilken hund skal jeg velge? Kanskje du tror at en Golden Retriever er hunden for deg og familien, men kanskje det faktisk er en bomullshund som er den perfekte match. Vi gjør deg klokere på hvilken hund som passer best til din personlighet.

Slik lærer du hunden å være hjemme

Har du opplevd å komme hjem til tiss over hele gulvet, halvspiste sko og en nabo som er gal av å høre bjeffing? Da skal du lese dette.

Tirsdag blir dette dyret lovlig i Norge

40 år gammelt forbudet er opphevet. Nå får nordmenn lov til å eie slanger, øgler og skilpadder.