10 sykdommer alle hundeeiere burde være oppmerksomme på

Kan du se på hunden din når den er syk? Det er ikke alltid like lett å se. Derfor har vi samlet 10 av de mest vanlige og typiske hundesykdommer og årsaker til at hunder blir syke. Kjenner du til dem?

hundesykdommer

Hundesykdommer

Hunder kan selvfølgelig bli syke, akkurat som oss mennesker. Det kan være mange forskjellige grunner til at hunder kan bli syke. 

Det er dog relativt sjeldent at en hund som har et trygt hjem og som blir behandlet vil bli syk – allikevel bør du være forberedt på at helseplager kan oppstå. 

Forskjellige hundesykdommer:

Hundesykdommer – Forebygg sykdom hos din hund

Jevnlige besøk hos veterinær, kan også gjøre at potensielle sykdommer oppdages tidlig. 

Dessuten bør du alltid følge med på endring i hundens adferd som kan være tegn på sykdom eller ubehag. Mange forskjellige ting kan ha innvirkning på din hunds adferd, og vi har forsøkt å samle noen av de mest vanlige og typiske årsaker til sykdom hos en hund. 

1. Hudsykdommer hos hunder

hundesykdommer hund klør
Foto: Getty Images

Mange hunder får forskjellige hudsykdommer. Hvis hunden din klør og krafser seg mye, kan det være tegn på en av disse hudsykdommene:

Symptomer på en hudsykdom hos hund

Symptomer på en hudsykdom hos hund kan være en rød og irritert hud, flassende hud eller noe utseendemessig som ikke ser normalt ut. 

Det er mange grunner til at hunder kan få hudproblemer. Det kan eksempelvis skyldes allergi eller parasitter. Hvis du merker at hunden din klør eller tygger mye på seg selv, er det tryggeste å oppsøke veterinær før det utvikler seg til noe alvorlig. Det samme gjelder hvis du oppdager uregelmessigheter i hundens hud. 

Heldigvis kan du selv klare å gjøre visse endringer i hundens miljø, livsstil og rutinemessige pleie for å kontrollere kløe før det blir verre.

Lopper og flått er den vanligste årsak til kløe hos hunder. Du kan lese om lopper og flått her: Få kontroll på loppene og Slik beskytter du hunden mot flått

Hundesykdommer – Allergi hos hunder

En annen grunn til at hunden klør er allergi. Hunder kan være like allergiske for ting som mennesker. Husmidd, flass (katt, mennesker osv.), pollen, gress, soppsporer og mange andre ting. Mange hunder kan dessuten ha sesong-allergier. 

Hunder kan også være allergiske mot matvarer og noen ingredienser i hundemat, som for eksempel kylling, oksekjøtt eller ulike typer korn. 

For å finne ut hva hunden er allergisk mot, må det til en systematisk utredning hos veterinær. Ofte er første skritt å finne ut om hunden har fôrallergi, og den settes på en eliminasjonsdiett.

Hvis ikke fôrallergi kan påvises, vil det være naturlig å teste videre for allergi mot komponenter i miljøet. Dette gjøres ved å ta en blodprøve eller «prikketest». 

Hudinfeksjoner hos hund

Allergier som får hunden til å klø og krafse, kan også føre til andre lidelser. Det kan blant annet forårsake betennelse som raskt kan utvikle seg til sekundære infeksjoner. Spesielt bakterie- og soppinfeksjoner kan oppstå. Irritasjon og infeksjon kan forekomme på huden rundt føtter, i ørene og  i og rundt øynene. 

En hund som har fått problemer med hudinfeksjoner, har ofte behov for medisinsk behandling. Dette kan være antibiotika, antisopp-midler, lokal behandling, medisinsk shampoo eller annet. Avhengig av hvor alvorlig hudinfeksjonen er, kan det ta lang tid før hunden kommer seg. 

Det er derfor viktig å snakke med veterinæren om hundens helse. Hvis du merker et hunden din klør, er det derfor viktig å besøke veterinæren på et tidlig stadie. 

7 rolige huderaser som ikke bjeffer så mye

2. Hundesykdommer – Øreinfeksjon og ørebetennelse hos hunder

hundesykdommer ørebetennelse
Foto: Getty Images

Øreinfeksjoner kan klø mye og være smertefullt for hunden. Hvis hunden med øreinfeksjoner ikke får behandling, kan problemene forverre seg og gi permanente skader. 

Øreinfeksjoner ses ofte hos hunder som lider av hudproblemer. Det kan ofte være relatert til allergi. Hvis du vil hjelpe din hund og forebygge infeksjoner i ørene, kan du rense hundens ører jevnlig. 

Årsaker til øreinfeksjoner hos hund

Innsiden av hundens ører begynner med en loddrett kanal. Kanalen tar en dreining og blir til en vannrett kanal. Så kommer trommehinnen, etterfulgt av mellomøret og det indre øre. 

Øreinfeksjoner hos hunder starter ofte i den ytre øregang, som omfatter både den lodrette og vannrette kanalen. Det er her det blir produsert olje og ørevoks. Hvis det oppstår for stor mengde ørevoks sammen med hår og skitt, danner dette perfekt grobunn for bakterier. 

Tegn på øreinfeksjon hos hunder

Hunder med betennelse i øregangen, kan ha en eller flere av følgende symptomer: 

  • Hunden rister mye på hodet
  • Hunden krafser på ørene
  • Lukt fra ørene
  • Røde, irriterte ører (til tider smertefulle)
  • Skorper og/eller hårtap rundt ørene
  • Hunden legger ofte hodet på skrå eller «tilter» hodet

Hunder som har mye hår i ørene, er mer utsatt for øreinfeksjoner enn andre.

3.Hundesykdommer – Urinveisinfeksjon hos hund 

urinveisinfeksjon hos hund
Foto: Getty Images

En annen ting som er en relativt vanlig plage hos hunder, er urinveisinfeksjoner. En hund med urinveisinfeksjon, kan ha vanskelig for å holde på vannet og derfor tisse ufrivillig innendørs. Mange oppdager det for sent og skylder på dårlig oppdragelse, men det er ikke alltid tilfellet. 

Hva er urininfeksjon hos hunder?

Din hunds urinveier består av nyrene, urinledere, blæren og urinrøret. Urinen blir produsert i nyrene, og ledes deretter gjennom små rør (urinledere) som fører til blæren. Urinrøret er det lille røret som gjør at urinen kan forlate blæren og kroppen. En urinveisinfeksjon er en bakteriel infeksjon i et eller flere av disse områdene av urinveiene.

Symptomer på at hunden har urinveisinfeksjon

Ikke alle hunder med urinveisinfeksjoner vil vise tegn på sykdom, men det er mange ting som kan indikere at den har en infeksjon. De fleste hunder vil vise en eller flere av disse symptomene:

  • Økt tørste
  • Hyppig vannlating hos hunden
  • Upassende vannlating
  • Tisser små mengder av gangen
  • Inkontinens
  • Blod i urinen
  • Urin med sterk lukt
  • Mørk eller uklar urin
  • Smertefull vannlating
  • At hunden slipper mer på kjønnorganene enn vanlig
  • Liten apetit
  • Sløvhet

Ting som kan være skyld i urinveisinfeksjonen hos hunder

Urinrøret fører ut av kroppen til kjønnsorganene. Dette området er ofte utsatt for mange bakterier, som kan finne veien opp gjennom urinrøret og inn i blæren. I de fleste tilfeller kan kroppens normale forsvar forhindre at en infeksjon oppstår, men noen hunder er mer utsatte urinveisinfeksjoner enn andre. 

Hvis du har mistanke om at hunden din har fått urinveisinfeksjon, bør du oppsøke veterinær for å få sjekket urinen og eventuell videre behandling.

4.Hundesykdommer – Oppkast

oppkast hos hund
Hundesykdommer: Oppkast hos hund kan være bekymrende for hundeeiere. Les hva du kan gjøre her. Foto: Getty Images

Det kan være mange grunner til at hunden er plaget av oppkast. Akkurat som mennesker kan en hund kaste opp på grunn av noe den har spist eller fremmedlegmer den har fått i seg. 

Hvis hunden din kaster opp, er det ikke sikkert at du trenger å ringe veterinæren med en gang. Analyser situasjonen og se an. Hvis hunden blir sløv eller at oppkasten ikke går over av seg selv, bør du ringe veterinær. 

Vedvarende oppkast kan være et tegn på forgiftning, forstoppelse eller andre alvorlige sykdommer. 

Hva skal du gjøre hvis hunden din kaster opp?

Det er en god ide å kikke på hvilken konsistens oppkastet har. Er det mat? Galde? Slim? Skummende hvite ting? Er det blod? Er biter av leketøy, tøy eler annet uspiselig materiale? 

Etter at din hund har kastet opp, er det vanligvis best å holde litt igjen på maten i noen timer og observere hunden. Hvis sløvhet, diarré eller andre tegn på sykdom eller andre tegn følger av oppkastingen, bør du også notere deg dette. Dette fordi veterinæren ofte spør om dette når du ringer. 

Hvis hunden din kaster opp en gang og virker helt normal, kan du mate hunden som vanlig ved neste måltid. 

Når skal du kontakte veterinær?

I disse tilfellene bør du kontakte veterinær:

  • Oppkast ofte, i flere timer
  • Du mistenker at hunden din har fått i seg et noe giftig
  • Hvis hunden viser ekstrem sløhet eller passivitet
  • Det er stor mengder blod i oppkastet
  • Hunden din går på medisin som kan forårsake oppkast
  • Du har mistanke om at hunden din har fått i seg et fremmedlegme
  • Hundens mage er veldig oppblåst
  • Hvis hundens tannkjøtt er blekt, hvitt, blåaktig eller grått i fargen
  • Hunden har pusteproblemer. 

5. Hundesykdommer – Diaré og løs mange hos hund

diare hos hund
Foto: Getty Images

En ting som kan følge av oppkast, er diaré. Diaréen kan også forekomme uavhengig av oppkast. Grunnene til diaré hos hund, kan ofte være de samme som forårsaket oppkast. 

Her gjelder derfor de samme forholdsregler som ved oppkast. Ett eller to tilfeller av diaré, er ikke grunn til bekymring. 

Noen tilfeller av diaré er forbigående, men diaré over lengere tid kan føre til dehydrering og vekttap. Det kan også være tegn på annen sykdom. Det er viktig å ikke ignorere tegnene, når en hund er syk. Hunder skjuler ofte sykdommene så lenge som mulig. De oppfører seg gjerne som om ingenting er galt, selv om det kan være noe mer alvorlig på ferde. 

Hva skal jeg gjøre hvis min hund har diaré?

Hvis din hund har noen av disse symptomene, bør du kontakte veterinær:

  • Diaré som gjentar seg mange ganger i flere timer i strekk
  • Du har mistanke om at hunden din har fått i seg noe giftig
  • Hunden er ekstremt sløv eller passiv
  • Har store mengder blod i avføringen
  • Helt svart avføring
  • Hunden går på medisin som kan forårsake diaré
  • Du har mistanke om at hunden har fått i seg et fremmedlegme
  • Hundens tannkjøtt er blekt, hvitt, blålig eller grått i fargen
  • Du ser ormer i avføringen
  • Diaré som varer i mer enn 24 timer

6. Hundesykdommer – Parasitter hos hunder

flått og orm hos hund
Foto: Getty Images

Parasitter er vanskelig å unngå i dyreverdenen. Det finnes bår ytre og indre parasitter. Ytre parasitter kan for eksempel være lopper og flått, mens indre parasitter kan være hjerteormer og innvollsormer. 

Heldigvis finnes det metoder for å forebygge parasitter hos kjæledyr. Metodene kan være innsprøytninger, dryppmedisin eller piller. Det varierer fra parasitt til parasitt, og hva som er behovet i ditt kjæledyrs tilfelle. 

Som regel skal hunden medisineres en gang i måneden for å holde parasittene borte. Det finnes mange steder du kan lese om forskjellige parasitter og behandlingsmetoder. Hvis du er i tvil, så kontakt en veterinær som kan gi hunden din rett medisin. 

Hundesykdommer – Lopper og flått

Det finnes tusenvis av ulike loppearter, men de loppene hundeeiere vanligvis støter på er pinnsvinlopper, rottelopper og fuglelopper. Disse trives best på sine egne vertsdyr, men kan skape ubehag for både mennesker og dyr. 

Dersom hunden har fått pinnsvinlopper, rottelopper eller fuglelopper, forsvinner de ofte av seg selv. Man kan også bruke et antiparattært middel som behandling.

Dersom du mistenker at hunden din har lopper, kan du prøve å finne dem med en lusekam. 

Det er også viktig å sjekke hunden for flått. Det finnes kjemiske produkter som kan forhindre at flåtten setter seg fast, men det er likevel viktig å sjekke hunden jevnlig. 

Fransk hjerteorm hos hund

Fransk hjerteorm ble påvist på rev i Norge for første gang i 2016, og er en parasitt som sprer seg via snegler. Den mikroskopiske ormen lever og formerer seg i hundens lunger. 

Larvene føres ut gjennom hundens avføring og kan siden tas opp av snegler. I sneglene utvikles larvene til et smittsomt stadium, og kan infisere hunder som kommer i kontakt med sneglene. 

Symptomene kommer ofte noen måneder etter smitten. 

Vanlige symptomer er:

  • Hoste
  • Tretthet
  • Avmagring
  • Nedsatt koagulasjonstid i blodet

Diagnose stilles ved avføringspørver og ved behandling utføres en ultralyd av hjertet. Behandling skjer med egnet ormemiddel som skrives ut av veterinær.

Hundesykdommer – Innvollsorm hos hund

Innvollsorm er vanlig hos hunder og særlig hos valper og unge hunder. Det finnes mange typer innvollsormer, men de «vanligste» hos hund er spolorm, hakeorm, piskeorm og bendelorm.

Spolormen er den vanligste hos hunder og spesielt hos unge hunder. Voksne hunder smittes ofte via egg fra andre hunders avføring eller via smittede byttedyr. 

Bendelormen trenger en mellomvert for å kunne smitte, for eksempel byttedyr eller lopper. Den vanligste typen bendelorm i Norge er Taenia ssp). 

Piskeorm er ganske sjelden i Norge, men kan noen ganger påvises hos hunder som har vært i utlandet eller importerte hunder. Smitte av piskeorm skjer ved at hunden får i seg egg, for eksempel via gress eller jord. 

Hakeorm er heller ikke så vanlig i Norge, men kan påvises hos under som har vært i utlandet eller importerte hunder. Smitte skjer via inntak av larver fra miljøet, byttedyr eller via huden. 

Symptomer på at hunden har innvollsorm

Symptomer på innvollsorm kan variere og kommer an på om det er en valp eller en voksen hund. Valper og unge hunder som har innvolsorm vokser ofte dårlig, ser pjuskete ut og har dårlig pels. Andre symptomer kan være oppkast, diaré, hoste, forstoppelse, kløe eller slapphet. 

Voksne hunder kan være smittet og ha innvollsorm, men uten å vise spesielle symptomer. 

Noen arter innvollsorm kan sees i avføring eller oppkast, mens andre kun ses på avføringspørver i mikroskop. 

7. Hundesykdommer –Tannproblemer hos hund

tannproblemer hos hund
Foto: Getty Images

Så mange som 8 av 10 hunder har en eller annen form for tannproblemer og svært mange av disse har smerter. 

Periodontitt hos hund

Partikler fra fôr og bakterier kan samles langs hundens tannkjøtt og danne plakk. Hvis ikke dette fjernes, kan det dannes tannstein som forårsaker tannkjøttbetennelse. Dette fører til lommedannelser mellom tannkjøtt og tenner, og økt bakteriell vekst i munnen.

Denne tilstanden kalles periodontitt og fører blant annet til løse tenner. 

Symptomer på periodontitt:

  • Dårlig ånde
  • Blødninger fra tannkjøttet
  • Rødt og irritert tannkjøtt
  • Pussdannelse rundt tennene
  • Løse eller manglende tenner
  • Manglende apetitt
  • Hunden sliter med å tygge eller tygger kun på ene siden

Behandling og forebygging av periodontitt

Den beste behandlingen av periodontitt, er å prøve å forebygge slik at sykommen ikke utvikles. Det beste forbyggende tiltaket er DAGLIG pussing av hundens tenner. Det finnes også spesialutviklede tannbørster og tannpasta. 

8. Overvekt og fedme hos hund

fedme hos hund
Foto: Getty Images

Dette er en av de hurtigst voksende årsaker til dødsfall hos hunder. Hvis din hund veier for mye, så er det noe som bør tas tak i. 

Overvekt hos hunder er farlig fordi det kan føre til andre alvorlige helseproblemer, sykdommer og lidelser som:

  • Hjertesykdom
  • Diabetes
  • Høyt blodtrykk
  • Ortopediske skader
  • Artrose
  • Pustebesvær
  • Forskjellige former for kreft

Hvordan vet jeg om hunden min er overvektig?

Dette kan du gjøre for å finne ut om din hund er overvektig:

  • Hvis du kan kjenne ribbeina uten at de er for fremtredende, har hunden din ideell vekt. 
  • Hvis bare såvidt kan kjenne ribbeina, er hunden din overvektig
  • Hvis du ikke kan kjenne ribbeina i det heletatt, er hunden din fet

Beskytt din hund mot sykdom, og sørg for at den får nok mosjon og riktig mengde kost. 

9. Hundesykdommer – Atrose hos hund

Atrose hos hund hundesykdommer
Foto: Getty Images

Artrose er en kronisk lidelse som utvikler seg langsomt over tid. Det kan være vanskelig for eieren å oppdage at hunden har smerter, fordi hunden tilpasser seg situasjonen. 

Symptomer på artrose varierer. De vanligste symptomene på artrose hos hund er halthet og stivhet når hunden reiser seg opp, men reduseres under aktivitet. Graden av halthet og stivhet, kan også variere med årstidene. 

Andre symptomer kan være:

  • Vil ikke leke eller gå tur
  • Smerte ved berøring
  • Endre oppførsel
  • Slikker og tygger på utsatte kroppsdeler
  • Trøtthet
  • Redusert apetitt

Når halthet og stivhet varer i mer enn 14 dager, anbefales det å oppsøke veterinær. Når hunden har fått diagnosen kan behandling, mosjon og diett spesialtilpasses best mulig for hunden. 

Heldgivis finnes det også ting du kan gjøre for hunden din:

  • Mosjon er viktig for å minske problemer med artrose og hemme videre utvikling. Gå heller flere korte turer, enn en lang tur. Og helst på mykt underlag. 
  • Det finnes også fôr og kosttilskudd som inneholder glukosaminer og kondroitinsulfat som finnes naturlig i kroppen og er viktige byggesteiner i leddbruksen. Når hunden blir eldre får den mindre av disse bestanddelene. Det kan derfor tenkes at det er gunstig å tilføre dette gjennom fôret, men det finnes ingen vitenskaplige studier som viser at det lindrer symptomer ved atrose hos hund.
  • Hvis hunden er overvektig, vil den ha godt av å gå ned i vekt. En studie på hund viste at vektredusjon gir reduserte smerter og minsker behovet for medisinering. Det finnes også spesial spesialfôr som inneholder mindre fett og mer fiber som kan gjøre vektreduksjonen enklere. 

10. Hundesykdommer – Forgiftnig av hund

forgiftning hos hund
Foto: Getty Images

Hunder er nysgjerrige vesen. Derfor kommer det ikke som noen stor overraskelse at de er utsatte for forgiftning. Hunder blir gjerne forgiftet av mat de spiser eller ting de tygger på. 

Hva skal jeg gjøre hvis hunden min blir forgiftet?

Hvis hunden din har blitt forgiftet, bør du kontakte veterinær for å få situasjonen under kontroll. 

Du finner mer informasjon om forgiftning av hund i to artikler: Les både om hvilke planter som er giftige for hunden din og hvilke matvarer som kan forgifte hunden din.  

Kilder: anicura.no, idenyt.dk og dogs.about.com