Veterinærinstituttet har stilt ut gjenstander som hunder har spist.
Veterinærinstituttet har stilt ut gjenstander som hunder har spist. Bilde: AniCura

10 ting veterinærer har  funnet i hundemager

Hvert år dør mange hunder etter å ha spist noe de ikke tåler. Klokker, sakser, lim, knappenåler og truser er eksempler på hva veterinærene har funnet. 

– Ikke alle hundeeiere er klar over at hunder kan ha en svært ukritisk appetitt. Særlig valper har lett for å få i seg noe de ikke skal. Akkurat som småbarn er det typisk for unge hunder å svelge småting de leker med, sier Silvia Jauernig ved AniCura Dyresykehus i Oslo til Newswire.

AniCura er et dyresykehus som jevnlig opererer hunder som har fått i seg farlige gjenstander. Noen hunder dør, mens andre overlever uten varige mén. 

– Det er svært viktig at en hund som har svelget et fremmedlegeme kommer raskt til operasjon. Dersom den har svelget noe skarpt, vil det fort kunne gå hull på tarmen, sier Ann Margaret Grøndahl, leder for Institutt for Sports- og familiedyrmedisin ved NMBU Veterinærhøgskolen til Newswire.

Labrador med tikkende klokke i magen

– En gang fikk vi inn en labrador som ikke sluttet å kaste opp. Eieren hadde lagt merke til en merkelig lyd hver morgen, sier veterinær Birgitte Grann Greve ved AniCura Dyresykehus.

På et røntgenbilde av hunden syntes konturen av et armbåndsur.

– Klokka hadde en alarm som gikk av hver morgen. Heldigvis fikk vi fjernet armbåndsuret, og både hunden og klokka overlevde. Dette er bare ett at av mange eksempler på hva hunder får seg til å spise, sier veterinæren.

De fleste av dyrene som opereres på klinikken, er hunder. Katter spiser ikke så mye farlige ting. Men siden de er glad i å leke med tråd, hender det at de svelger tråd som blir liggende i magesekken og stoppe til fordøyelsen.

Retrievere er kjent som de mest «sultne» hundene, men Jauernig har ikke erfart at de er verre til å svelge fremmedlegemer enn andre raser. Skillet går først og fremst på alder.

I denne hundemagen ble det funnet en knappenål som måtte opereres ut. Foto: AniCura

Ofte undertøy

I motsetning til barn, som snart skjønner at små legoklosser skal lekes med og ikke spises, fortsetter mange hunder å spise mye av det de måtte komme over. For eksempel er undertøy svært populært, noe veterinærene mener har med lukten å gjøre. 

En av hennes første erfaringer fra Dyresykehuset i Oslo var en hund som hadde spist en tube ekspandere lim. Den hadde est opp og lå som en knallhard håndball inne i magesekken til hunden.

– Til tross for at dette var en etsende masse og ikke lett å fjerne, var operasjonen vellykket, sier Grann Greve.

Ha det ryddig!

– Hva gjør man når man oppdager at hunden har spist noen den ikke bør?

– Er det myke gjenstander som sokker, undertøy eller tråd, gjelder det å få hunden til å kaste opp. Den må tas til veterinær for å få et brekningsmiddel. Blir tekstiler liggende i mage og tarmsystem, kan det føre til alvorlig forstoppelse, sier Jauernig.

Hun gir også følgende råd til hundeiere:

– Ha det mest mulig ryddig rundt dere, i hvert fall når hunden er alene. Oppbevar skittentøy i en kurv med lokk og ikke la barnas legoklosser ligge omkring og flyte.

Her er noen eksempler fra AniCura Dyresykehus på hva hunder har spist:

  1. Armbåndsur innstilt på alarm
  2. Saks
  3. Truser, sokker og strømpebukser
  4. Ekspanderende lim
  5. Nåler og sikkerhetsnåler
  6. Narresmokker
  7. Poleringstwist
  8. Deler av leker og hele leker
  9. Utygde kotelettbein og maiskolber
  10. Sand og steiner

Kilde: Newswire

13. november 2017
Mer om Hund

Nå bør kjæledyra bruke refleks

Høstmånedene er høysesong for trafikkskadede dyr. Dyresykehus oppfordrer til bruk av refleks.

Disse hundene har det verst i kulda

Det er nok mange av oss mennesker som skulle ønske at vi hadde hundepels på vinteren. Men for noen hunder kan vinteren bli ekstra kald.

Trend-alarm: Farget hundepels

Gøy å se på. Men hvor gøy er det egentlig for hundene?

Svensk studie: Å eie hund kan forlenge livet

Det å ha hund er bra for helsen din, faktisk er det veldig bra! Et nytt studie viser at hundeeiere er friskere og lever lenger. 

7 norske hunderaser vi kan være stolte av

Vi har 7 norske hunderaser. Dessverre er de fleste av de norske hunderasene utrydningstruede i dag - med ett unntak.

10 nydelige blandingshunder

Har du hørt om labradoodle, schnoodle og dalmador?

Fransk bulldog: 10 ting du bør vite om familiehunden

Fransk bulldog er avlet som en familiehund. Derfor er den en svært populær hunderase. Men den er utsatt for noen helsutfordringer og adferdsmessige særpreg som hundeeiere er nødt til å kjenne til, hvis de vil sikre hunden et langt liv.

10 fakta om familiehunden shih tzu

Shih Tzu er den perfekte familiehund med sitt vennlige sinn og beskjedne størrelse. Her er 10 nyttige ting å vite om hunderasen Shih Tzu for nåværende...

Derfor kan hunden din få grå hår i pelsen - selv om den er ung

Lurer du på hvorfor hunden din har fått grå hår i pelsen, selv om den bare er et par år gammel? Svaret får du her.

12 problemer bare vi med hund har

Har du hund, vil du garantert nikke gjenkjennende til disse 12 problemstillingene. 

Slik beskytter du hunden mot flått

Med vår og varmere temperaturer våkner flåtten til liv igjen. Hvis hunden din blir bitt av flått kan den bli alvorlig syk. Derfor bør du gi den et...

10 sykdommer alle hundeeiere burde være oppmerksomme på

Kan du se på hunden din når den er syk? Det er ikke alltid like lett å se. Derfor har vi samlet 10 av de mest vanlige og typiske årsaker til at hunder...

Dette betyr hundens kroppsspråk

Hunder "snakker" med kroppen. Så hvis du vil forstå hunden din, bør du observere kroppsspråket dens. Her får du en oversikt over noen av de viktigste signalene hunden sender ut.

Slik gir du hunden førstehjelp

Mange hundeeiere vet ikke at førstehjelp også kan utføres på hunder. Når situasjonen er kritisk, kan førstehjelp være avgjørende for om hunden overlever...

Hva koster det å ha hund eller katt?

Det er på ingen måte gratis å ha hund, katt eller andre kjæledyr. Her får du oversikt over hva det koster de forskjellige kjæledyrene koster deg.