hundeeiere lever lenger
Å eie en hund reduserer risken for hjertesykdommer. Bilde: iStockphoto

Svensk studie: Å eie hund kan forlenge livet

Det å ha hund er bra for helsen din, faktisk er det veldig bra! Et nytt studie viser at hundeeiere er friskere og lever lenger. 

Det er mange fordeler med å eie en hund, for eksempel økt fysisk aktivitet og selskap. Men visste du at det å ha hund, faktisk kan redde livet ditt?

Hunden er som kjent menneskets beste venn, men nå ser det også ut til at hunden er menneskets beste medisin - spesielt hvis du bor alene.

En ny forskningsrapport fra Universitetet i Uppsala, Sveriges lantbruksuniversitet og Karolinska institutet viser nemlig at det å ha hund reduserer risikoen for hjertesykdom og død.

Forskerne har studert sammenhengen mellom hundeeiere og hjerte- og karsykdommer hos over 3,4 millioner hjertefriske svensker i alderen 40 til 80 år. Omtrent hver sjuende deltaker hadde hund.

De har brukt informasjon fra 7 forskjellige registere, blant annet Jordbruksverkets hundägarregister og Svenska Kennelklubbs register, for å studere sammenhengen mellom hundeeiere og hjertesykdommer. 

– Jeg har vært interessert i hvordan dyreeiere har det, fordi jeg opplever at dyreeiere mener at dyrene har svært positiv innvirkning på livene deres, forteller Tove Fall, forsker ved Uppsala Universitetet, som er en av hjernene bak studien til Aftonbladet.

Enslige med hund kommer best ut

– Å være enslig har tidligere vært ansett som en risikofaktor for hjertesykdom, og det virker som at en hund kan nøytralisere den faktoren, sier Tove Falle, veterinær og dosent i epidemiologi ved Uppsala universitet.

Ifølge rapporten har enslige med hund 33 prosent mindre risiko for å dø og 36 prosent mindre risiko for å dø av hjertesykdommer enn de som bor alene uten hund.

Er du enslig og har hund kommer du godt ut av dette studiet. Foto: iStockphoto

Husholdninger som består av flere, har også helsemessige gevinster av å ha hund.

Ifølge undersøkelsen har disse 11 prosent mindre risiko for å dø, og 15 prosent mindre risiko for å dø av hjertesykdommer enn mennesker som bor med andre, men som ikke har hund.

Forskjeller på hunder

Undersøkelsen viser også at det er forskjell på hvilken type hund man har. 

Det viser seg nemlig at de som eier typiske jakthunder holdt seg friskere enn andre, noe som sannsynligvis har å gjøre med at disse hundene krever mye mosjon.

Også positivt å eie katt

Hvis du ikke vil eller kan ha hund, så bør du vurdere å anskaffe deg en katt.

Ifølge natgeobloggen viser et studie at om man har hatt ansvar for en katt i løpet av livet synker sjansen for å dø av hjerte- og karsydommer med 26 prosent.

29. november 2017
Mer om Hund

Nå bør kjæledyra bruke refleks

Høstmånedene er høysesong for trafikkskadede dyr. Dyresykehus oppfordrer til bruk av refleks.

Disse hundene har det verst i kulda

Det er nok mange av oss mennesker som skulle ønske at vi hadde hundepels på vinteren. Men for noen hunder kan vinteren bli ekstra kald.

Trend-alarm: Farget hundepels

Gøy å se på. Men hvor gøy er det egentlig for hundene?

7 norske hunderaser vi kan være stolte av

Vi har 7 norske hunderaser. Dessverre er de fleste av de norske hunderasene utrydningstruede i dag - med ett unntak.

10 nydelige blandingshunder

Har du hørt om labradoodle, schnoodle og dalmador?

Fransk bulldog: 10 ting du bør vite om familiehunden

Fransk bulldog er avlet som en familiehund. Derfor er den en svært populær hunderase. Men den er utsatt for noen helsutfordringer og adferdsmessige...

10 fakta om familiehunden shih tzu

Shih Tzu er den perfekte familiehund med sitt vennlige sinn og beskjedne størrelse. Her er 10 nyttige ting å vite om hunderasen Shih Tzu for nåværende og kommende eiere.

Derfor kan hunden din få grå hår i pelsen - selv om den er ung

Lurer du på hvorfor hunden din har fått grå hår i pelsen, selv om den bare er et par år gammel? Svaret får du her.

10 ting veterinærer har  funnet i hundemager

Hvert år dør mange hunder etter å ha spist noe de ikke tåler. Klokker, sakser, lim, knappenåler og truser er eksempler på hva veterinærene har funnet.

12 problemer bare vi med hund har

Har du hund, vil du garantert nikke gjenkjennende til disse 12 problemstillingene. 

Slik beskytter du hunden mot flått

Med vår og varmere temperaturer våkner flåtten til liv igjen. Hvis hunden din blir bitt av flått kan den bli alvorlig syk. Derfor bør du gi den et...

10 sykdommer alle hundeeiere burde være oppmerksomme på

Kan du se på hunden din når den er syk? Det er ikke alltid like lett å se. Derfor har vi samlet 10 av de mest vanlige og typiske årsaker til at hunder...

Dette betyr hundens kroppsspråk

Hunder "snakker" med kroppen. Så hvis du vil forstå hunden din, bør du observere kroppsspråket dens. Her får du en oversikt over noen av de viktigste signalene hunden sender ut.

Slik gir du hunden førstehjelp

Mange hundeeiere vet ikke at førstehjelp også kan utføres på hunder. Når situasjonen er kritisk, kan førstehjelp være avgjørende for om hunden overlever...

Hva koster det å ha hund eller katt?

Det er på ingen måte gratis å ha hund, katt eller andre kjæledyr. Her får du oversikt over hva det koster de forskjellige kjæledyrene koster deg.