Noen hunder er ekstra utsatt for kulde om vinteren.
Noen hunder er ekstra utsatt for kulde om vinteren. Bilde: iStockphoto

Disse hundene har det verst i kulda

Det er nok mange av oss mennesker som skulle ønske at vi hadde hundepels på vinteren. Men for noen hunder kan vinteren bli ekstra kald. 

Særlig små hunder fryser i vinterkulda

Man skulle tro at pelsen kunne holde hunden varm selv om det er bikkjekaldt, men slik er det altså ikke. Spesielt små hunderaser er utsatt i kulda.

– Du må huske på at de små rasene har en større overflate i forhold til kroppsvekten. Det betyr at de må produsere mye mer energi og ha et høyere stoffskifte for å holde varmen, sier atferdsbiolog og hundeekspert Jørgen Damkjer Lund til forskning.no.

Dessuten har korthårede hunderaser normalt ikke så mye isolerende underull som langhårede hunder. Dette gjelder blant annet chihauhaua som er ekstra utsatt for kulde på grunn av sin størrelse og korte pels.

Men det gjelder også den populære rasen coton de tulear, som til tross for sin pjuskete pels har problemer med å holde varmen fordi den ikke har underull.

Klær til hunden kan være nødvendig

Etter som det er vanskelig for små hunderaser å holde på varmen, kan det være nødvendig med hundeklær. Du må dog være klar over at hunder regulerer kroppstemperaturen gjennom tunge og poter.

Når er det for kaldt for din hund?

Til tross for varme hundeklær kan vinterens bitende kulde være for mye for små hunder. Særlig potene er utsatte for kulde og veisalt om vinteren.

Her kan du få oversikt over når kuldegradene kan være farlige for din hund.

Hundens stoffskifte nedsettes med alderen

Jo eldre hunden blir, jo dårligere blir hundens stoffskifte. Du skal derfor passe godt på at hunden ikke blir kald, da det kan være vanskeligere for din aldrende hund å regulere kroppstemperaturen.

Det er derfor en god ide å unngå at den legger seg på kaldt underlag - enten det er inne eller ute.

Avl er skyld i at hunder fryser

Det høres kanskje rart ut at hunder skal gå med vintertøy, når forfedrene deres har levd fritt i naturen og har hatt pelsen som eneste vern mot snø og kulde.

Men i følge hundeeksperten skyldes dette at de små hundene har kommet til mye senere, og at de er avlet frem av mennesker for å gi dem et bestemt utseende eller karaktertrekk.

– Ulven kan uten problemer greie ned til 10-20 graders frost, og trekkhunder er svært kuldetolerante. Men andre raser har vi endret slik at de er svært små og har tynn pels, eller faktisk er helt hårløse. De har en høyere kroppstemperatur enn vanlige hunder, simpelthen for å kunne motstå varmetapet som kommer fordi de ikke har pels, sier Damkjær Lund.

Hva skjer egentlig med hunden når den fryser?

Det samme gjelder for hunder og mennesker: Nedkjøling av kroppen svekker immunforsvaret, og hunder blir i likhet med mennesker mer utsatte for sykdommer. Dessuten er det like ubehagelig for hunder å fryse, som det er for oss mennesker.

Kilder: forskning.no og olivers.dk

25. januar 2018
Mer om Hund

Nå bør kjæledyra bruke refleks

Høstmånedene er høysesong for trafikkskadede dyr. Dyresykehus oppfordrer til bruk av refleks.

Trend-alarm: Farget hundepels

Gøy å se på. Men hvor gøy er det egentlig for hundene?

Svensk studie: Å eie hund kan forlenge livet

Det å ha hund er bra for helsen din, faktisk er det veldig bra! Et nytt studie viser at hundeeiere er friskere og lever lenger.

7 norske hunderaser vi kan være stolte av

Vi har 7 norske hunderaser. Dessverre er de fleste av de norske hunderasene utrydningstruede i dag - med ett unntak.

10 nydelige blandingshunder

Har du hørt om labradoodle, schnoodle og dalmador?

Fransk bulldog: 10 ting du bør vite om familiehunden

Fransk bulldog er avlet som en familiehund. Derfor er den en svært populær hunderase. Men den er utsatt for noen helsutfordringer og adferdsmessige...

10 fakta om familiehunden shih tzu

Shih Tzu er den perfekte familiehund med sitt vennlige sinn og beskjedne størrelse. Her er 10 nyttige ting å vite om hunderasen Shih Tzu for nåværende og kommende eiere.

Derfor kan hunden din få grå hår i pelsen - selv om den er ung

Lurer du på hvorfor hunden din har fått grå hår i pelsen, selv om den bare er et par år gammel? Svaret får du her.

10 ting veterinærer har  funnet i hundemager

Hvert år dør mange hunder etter å ha spist noe de ikke tåler. Klokker, sakser, lim, knappenåler og truser er eksempler på hva veterinærene har funnet.

12 problemer bare vi med hund har

Har du hund, vil du garantert nikke gjenkjennende til disse 12 problemstillingene. 

Slik beskytter du hunden mot flått

Med vår og varmere temperaturer våkner flåtten til liv igjen. Hvis hunden din blir bitt av flått kan den bli alvorlig syk. Derfor bør du gi den et...

10 sykdommer alle hundeeiere burde være oppmerksomme på

Kan du se på hunden din når den er syk? Det er ikke alltid like lett å se. Derfor har vi samlet 10 av de mest vanlige og typiske årsaker til at hunder...

Dette betyr hundens kroppsspråk

Hunder "snakker" med kroppen. Så hvis du vil forstå hunden din, bør du observere kroppsspråket dens. Her får du en oversikt over noen av de viktigste signalene hunden sender ut.

Slik gir du hunden førstehjelp

Mange hundeeiere vet ikke at førstehjelp også kan utføres på hunder. Når situasjonen er kritisk, kan førstehjelp være avgjørende for om hunden overlever...

Hva koster det å ha hund eller katt?

Det er på ingen måte gratis å ha hund, katt eller andre kjæledyr. Her får du oversikt over hva det koster de forskjellige kjæledyrene koster deg.