Slik beskytter du hunden mot flått

Med vår og varmere temperaturer våkner flåtten til liv igjen. Hvis hunden din blir bitt av flått kan den bli alvorlig syk. Derfor bør du gi den et avvisende flåttmiddel.


Flåtten er aktiv fra tidlig vår til sen høst. Når hunden går tur og stryker kroppen langs gress og busker, er den et lett bytte for de blodtørstige parasittene.

Slik beskytter du hunden mot flått

Så snart temperaturen stiger til over 5 grader våkner flåtten til liv og for å unngå flått på hunden din, er bør du aller helst bruke et flåttmiddel som gjør det vanskeligere for flåtten å bite seg fast.

– I dag finnes det flere gode avvisende preparater, både dråper og halsbånd som varer i hen holdsvis 1 måned og i 5-8 måneder, og som hindrer flått, lus, mygg, fluer og lopper i å feste seg til dyret. Når parasittene ikke får bitt, reduseres risikoen for smitteoverføring betraktelig. Halsbåndene kan brukes av både hund og katt, forteller veterinær Charlotte Søyland, som driver Nesodden Dyreklinikk.

De er også er utstyrt med en smart sikkerhetsmekanisme som gjør at halsbåndet løsner hvis kjæledyret henger fast.

I videoen under forteller veterinær Charlotte Søyland hvordan hun beskytter hunden sin:

Bivirkninger av flåttpreparater er heldigvis sjeldne, men ifølge dyresykehuset Anicura er de vanligste bivirkningene kløe, håravfall og rødhet.

– Hvis hunden blir rammet av bivirkninger så skal halsbåndet fjernes eller hunden bør sjamponeres om den har fått spot-on-dråper, skriver Anicura.no. Ved bivirkninger bør veterinær kontaktes ved behov.

Les også: 10 hunder som er perfekte for barnefamilier

Ta bort flåtten

I naturen ferdes hunder nettopp der det er flest flått, i gress og buskvegetasjon. Selv om dyrene i de fleste tilfeller ikke blir syke av flåttbitt, bør man være omhyggelig med å fjerne flått – da de kan bringe flåtten over til de nærmeste omgivelsene, som hus og hjem.

Flått kan overføre både Borrelia og TBE-infeksjon, og hvis du finner flått på hunden så må du fjerne den så raskt som mulig.

Les også: Dette er de 10 mest populære katterasene

Risikoen for at hunden får i seg smitte øker jo lenger tid flåtten får sitte fast.

Slik fjerner du flåtten fra hunden selv:

  • Bruk pinsett eller flåttfjerner for å fjerne flåtten
  • Ta tak i flåtten så nær huden som mulig og dra rett ut
  • Vask bittstedet med desinfeksjonsmiddell eller såpe og vann
  • Etter noen dager kan en liten inflammasjon ved bittstedet oppstå. Da kan det klø og bli rødt et par dager.

– Iblant kan deler av flåttens kjeveparti eller fremre benpar bli sittende igjen, men dette innebærervanligvis ikke noen økt risiko for sykdom i henhold til noen av de flåttbårne infeksjonene, skriver dyresykehuset Anicura.no.

Les også: Hunderaser som ikke røyter og er mer allergivennlige

Symptomer på flåttbåren sykdom

Konsulter dyrlege dersom du opplever at kjæledyret får dårlig allmenntilstand, feber, slapphet, stivhet i ledd, manglende matlyst og hevelse rundt bittsted. Det kan være tegn på borreliose. Borreliose behandles med antibiotika for både mennesker og dyr.

Les også: 10 hundesykdommer du bør være oppmerksom på