Slik beskytter du hunden mot flått

Hund

Med vår og varmere temperaturer våkner flåtten til liv igjen. Hvis hunden din blir bitt av flått kan den bli alvorlig syk. Derfor bør du gi den et avvisende flåttmiddel.

Når temperaturen er over 5 grader våkner flåtten til live og for å unngå flått på hunden din, er bør du aller helst bruke et flåttmiddel som gjør det vanskeligere for flåtten å bite seg fast.
Når temperaturen er over 5 grader våkner flåtten til live og for å unngå flått på hunden din, er bør du aller helst bruke et flåttmiddel som gjør det vanskeligere for flåtten å bite seg fast. Bilde: iStockphoto

Flåtten er aktiv fra tidlig vår til sen høst. Når hunden går tur og stryker kroppen langs gress og busker, er den et lett bytte for de blodtørstige parasittene. 

Slik beskytter du hunden mot flått

Så snart temperaturen stiger til over 5 grader våkner flåtten til liv og for å unngå flått på hunden din, er bør du aller helst bruke et flåttmiddel som gjør det vanskeligere for flåtten å bite seg fast. 

– I dag finnes det flere gode avvisende preparater, både dråper og halsbånd som varer i hen holdsvis 1 måned og i 5-8 måneder, og som hindrer flått, lus, mygg, fluer og lopper i å feste seg til dyret. Når parasittene ikke får bitt, reduseres risikoen for smitteoverføring betraktelig. Halsbåndene kan brukes av både hund og katt, forteller veterinær Charlotte Søyland, som driver Nesodden Dyreklinikk.

Les også:

12 problemer bare vi med hund har

Har du hund, vil du garantert nikke gjenkjennende til disse 12 problemstillingene.

De er også er utstyrt med en smart sikkerhetsmekanisme som gjør at halsbåndet løsner hvis kjæledyret henger fast.

I videoen under forteller veterinær Charlotte Søyland hvordan hun beskytter hunden sin: 

Bivirkninger av flåttpreparater er heldigvis sjeldne, men ifølge dyresykehuset Anicura er de vanligste bivirkningene kløe, håravfall og rødhet. 

– Hvis hunden blir rammet av bivirkninger så skal halsbåndet fjernes eller hunden bør sjamponeres om den har fått spot-on-dråper, skriver Anicura.no. Ved bivirkninger bør veterinær kontaktes ved behov.

Ta bort flåtten

Les også:

Derfor bør du ikke la hunden slikke deg i ansiktet

Lar du hunden slikke deg i ansiktet kan du bli alvorlig syk. Du bør heller ikke komme for tett på katten eller fuglen.

I naturen ferdes hunder nettopp der det er flest flått, i gress og buskvegetasjon. Selv om dyrene i de fleste tilfeller ikke blir syke av flåttbitt, bør man være omhyggelig med å fjerne flått – da de kan bringe flåtten over til de nærmeste omgivelsene, som hus og hjem.

Flått kan overføre både Borrelia og TBE-infeksjon, og hvis du finner flått på hunden så må du fjerne den så raskt som mulig. 

Risikoen for at hunden får i seg smitte øker jo lenger tid flåtten får sitte fast.

Slik fjerner du flåtten fra hunden selv:

  • Bruk pinsett eller flåttfjerner for å fjerne flåtten
  • Ta tak i flåtten så nær huden som mulig og dra rett ut
  • Vask bittstedet med desinfeksjonsmiddell eller såpe og vann
  • Etter noen dager kan en liten inflammasjon ved bittstedet oppstå. Da kan det klø og bli rødt et par dager.

– Iblant kan deler av flåttens kjeveparti eller fremre benpar bli sittende igjen, men dette innebærervanligvis ikke noen økt risiko for sykdom i henhold til noen av de flåttbårne infeksjonene, skriver dyresykehuset Anicura.no.

Les også:

Mange veier til tredrøm på gulvet

Det flotte tregulvet er en drøm for mange. Og det finnes flere veier dit.

Symptomer på flåttbåren sykdom

Konsulter dyrlege dersom du opplever at kjæledyret får dårlig allmenntilstand, feber, slapphet, stivhet i ledd, manglende matlyst og hevelse rundt bittsted. Det kan være tegn på borreliose. Borreliose behandles med antibiotika for både mennesker og dyr. 

2. mai 2018
Mer om Hund

Nå bør kjæledyra bruke refleks

Hund Høstmånedene er høysesong for trafikkskadede dyr. Dyresykehus oppfordrer til bruk av refleks.

Disse hundene har det verst i kulda

Hund Det er nok mange av oss mennesker som skulle ønske at vi hadde hundepels på vinteren. Men for noen hunder kan vinteren bli ekstra kald.

Trend-alarm: Farget hundepels

Hund Gøy å se på. Men hvor gøy er det egentlig for hundene?

Svensk studie: Å eie hund kan forlenge livet

Hund Det å ha hund er bra for helsen din, faktisk er det veldig bra! Et nytt studie viser at hundeeiere er friskere og lever lenger. 

7 norske hunderaser vi kan være stolte av

Hund Vi har 7 norske hunderaser. Dessverre er de fleste av de norske hunderasene utrydningstruede i dag - med ett unntak.

10 nydelige blandingshunder

Hund Har du hørt om labradoodle, schnoodle og dalmador?

Fransk bulldog: 10 ting du bør vite om familiehunden

Hund Fransk bulldog er avlet som en familiehund. Derfor er den en svært populær hunderase. Men den er utsatt for noen helsutfordringer og adferdsmessige særpreg som hundeeiere er nødt til å kjenne til, hvis de vil sikre hunden et langt liv.

10 fakta om familiehunden shih tzu

Hund Shih Tzu er den perfekte familiehund med sitt vennlige sinn og beskjedne størrelse. Her er 10 nyttige ting å vite om hunderasen Shih Tzu for nåværende...

Dette må du gjøre hvis hunden blir bitt av huggorm

Hund I den varme årstiden er huggormbitt ganske vanlig på hund. Her får du vite hva du må gjøre hvis hunden din bites av huggorm.

Norges 10 mest populære hunderaser

Hund Her får du oversikten over de mest populære hunderasene i 2017. Finner du din hund på listen?

7 rolige hunderaser som ikke bjeffer så mye

Hund Har du lyst på hund, men er bekymret for at det skal bli for mye bjeffing hjemme? Fortvil ikke, det finnes nemlig flere rolige hunderaser som bjeffer...

Derfor kan hunden din få grå hår i pelsen - selv om den er ung

Hund Lurer du på hvorfor hunden din har fått grå hår i pelsen, selv om den bare er et par år gammel? Svaret får du her.

10 ting veterinærer har  funnet i hundemager

Hund Hvert år dør mange hunder etter å ha spist noe de ikke tåler. Klokker, sakser, lim, knappenåler og truser er eksempler på hva veterinærene har funnet. 

12 problemer bare vi med hund har

Hund Har du hund, vil du garantert nikke gjenkjennende til disse 12 problemstillingene.

10 sykdommer alle hundeeiere burde være oppmerksomme på

Hund Kan du se på hunden din når den er syk? Det er ikke alltid like lett å se. Derfor har vi samlet 10 av de mest vanlige og typiske årsaker til at hunder...