forbudte hunderaser i Norge
Pitbullterrier, amstaff, fila brasileiro, toso inu, dogo argentino og tsjekkoslovakisk ulvehund er ulovlige hunderaser i Norge fordi de regnes som farlige. Bilde: iStockphoto

Forbudte hunderaser i Norge

6 hunderaser er ulovlige i Norge fordi de regnes som farlige. Her får du oversikt over alle forbudte hunderaser i Norge.

Vi har både en lov om hunder og en forskrift om hunder som som definerer hvilken hunder som er forbudte i Norge. Per i dag er det 6  hunderaser som er forbudte i Norge.

Forbud mot farlige hunderaser

Forbudet gjelder enkelte raser som regnes som farlige raser. Forbudet gjelder også blandinger hvor en eller flere av disse rasene er med, uansett blandingsforhold.

Det samme gjelder hunder som er blanding av hunder og ulv - disse anses også som farlige, uansett blandingforhold.

Det er heller ikke lov å avle eller innføre hunder, sæd eller embryo fra disse forbudte hunderasene.

Disse hunderasene er forbudte i Norge fordi de ansees som potensielt farlige hunder som er aggressive, kampvillige og utholdende.

– Likeledes er det, uansett rase, forbudt å holde, avle eller innføre hunder som er gitt trening i å angripe eller forsvare seg eller hundeholderen mot mennesker og andre hunder, eller enkeltindivider som fremstår som spesielt aggressive, kampvillige eller med andre sterkt uønskede egenskaper eller fremtreden, slik at de kan være farlige for mennesker eller dyr, skriver Mattilsynet på sine nettsider.

Politiet kan avlive hunden

Dersom det er tvil om et dyr er en farlig hund kan politiet eller tollmyndighetene kreve at hundeholderen dokumenterer dens rase eller type etter nærmere bestemmelser.

Hvis det oppstår tvil om hundens rase, kan politiet avlive hunden eller kreve at den føres ut av landet.

Vil revurdere forbudet

I juni 2017 vedtok Stortinget at regjeringen skal gjennomgå loven på nytt. 

– Vi i NKK synes det er veldig bra at Stortinget har vedtatt at hundeloven skal gjennomgås på nytt. Det er et stort behov for å oppdatere loven, slik at reglene kan baseres mer på faglig kunnskap enn det som er tilfellet i dag. Flere andre land har blant annet opphevet raseforbudet ved å legge forskningsresultater til grunn, vi har derfor stor tro på at et grundig arbeid med hundeloven vil føre til endringer, sier Administrerende direktør i NKK, Trine Hage på nettsidene til Norsk Kennel Klubb.

Disse hunderasene er forbudte i Norge

#1 Pitbullterrier

Dette er en mellomstor glatthåret bullterrier som ble avlet frem som kamphund og gårdshund i USA, hvor den er en populær vakthund og familiehund. Pitbullterrier ble forbudt i Norge i 1991, siden den ble brukt i hundekamper og var populær i voldelige kriminelle miljøer i andre land.

I Norge var det bare 17 slike hunder da forbudet ble innført. Pitbullterrier er en forbudt hunderase i en rekke land, blant annet Danmark og Storbritannia, men den er lovlig i land som Sverige og Finland.

 

#2 Amerikansk staffordshire terrier 

Amerikansk staffordshire terrier, eller amstaff som den ofte kalles, er en hunderase som ble avlet opp i USA som jakt-, gjeter- og gårdshund. Rasen er en nær slektning av pitbullen. Amstaffen ble forbudt i Norge i 2004. 

 

#3 Fila brasileiro

Fila brasileiro er en stor og sterk mastiff som kommer fra Brasil, men er forbudt i Norge. Den er en modig og uredd hunderase, som er svært resolutt og ofte meget mistenksom overfor fremmede. Som sådan er også rasen kjent som meget egenrådig og pågående.

 

#4 Tosa Inu

Tosa inu er ulovlig i Norge, og er opprinnelig en rendyrket kamphund, skapt i Japan på 1800-tallet. Den er et resultat av kryssavl mellom den japanske hunderasen shikoku og en rekke engelske raser. En tosa inu er tålmodig, dristig, rolig og modig, men har en tendens til å være aggressiv mot andre hunder. 

 

#5 Dogo argentino

Dogo Argentino er en stor, hvit, sterk og muskuløs hund med opprinnelse i Argentina, men som er forbudt i Norge. Den regnes som snill, rolig og tålmodig med de den kjenner og liker, men er ofte svært dominant og lite kontrollerbar omrteking andre hunder. Den skal også være svært fientlig mot fremmede når den oppholder seg på eierens eiendom. 

 

#6 Tsjekkoslovakisk ulvehund

Den tsjekkoslovakiske ulvehunden er nasjonalhunden i det som nå heter Slovakia. Hunderasen startet som et eksperiment på 1950-tallet, da karpatisk ulv ble krysset med schäfer. Den er reservert ovenfro fremmede og dempende i sin omgang med hunder. 

Norge er det eneste landet i verden som har forbudt Tsjekkoslovakisk ulvehund.

 Kilder: Mattilsynet, wikipedia og dyrebar.no

18. januar 2018
Mer om Hund

Nå bør kjæledyra bruke refleks

Høstmånedene er høysesong for trafikkskadede dyr. Dyresykehus oppfordrer til bruk av refleks.

Disse hundene har det verst i kulda

Det er nok mange av oss mennesker som skulle ønske at vi hadde hundepels på vinteren. Men for noen hunder kan vinteren bli ekstra kald.

Trend-alarm: Farget hundepels

Gøy å se på. Men hvor gøy er det egentlig for hundene?

Svensk studie: Å eie hund kan forlenge livet

Det å ha hund er bra for helsen din, faktisk er det veldig bra! Et nytt studie viser at hundeeiere er friskere og lever lenger. 

7 norske hunderaser vi kan være stolte av

Vi har 7 norske hunderaser. Dessverre er de fleste av de norske hunderasene utrydningstruede i dag - med ett unntak.

10 nydelige blandingshunder

Har du hørt om labradoodle, schnoodle og dalmador?

Fransk bulldog: 10 ting du bør vite om familiehunden

Fransk bulldog er avlet som en familiehund. Derfor er den en svært populær hunderase. Men den er utsatt for noen helsutfordringer og adferdsmessige særpreg som hundeeiere er nødt til å kjenne til, hvis de vil sikre hunden et langt liv.

10 fakta om familiehunden shih tzu

Shih Tzu er den perfekte familiehund med sitt vennlige sinn og beskjedne størrelse. Her er 10 nyttige ting å vite om hunderasen Shih Tzu for nåværende...

Derfor kan hunden din få grå hår i pelsen - selv om den er ung

Lurer du på hvorfor hunden din har fått grå hår i pelsen, selv om den bare er et par år gammel? Svaret får du her.

10 ting veterinærer har  funnet i hundemager

Hvert år dør mange hunder etter å ha spist noe de ikke tåler. Klokker, sakser, lim, knappenåler og truser er eksempler på hva veterinærene har funnet. 

12 problemer bare vi med hund har

Har du hund, vil du garantert nikke gjenkjennende til disse 12 problemstillingene.

Slik beskytter du hunden mot flått

Med vår og varmere temperaturer våkner flåtten til liv igjen. Hvis hunden din blir bitt av flått kan den bli alvorlig syk. Derfor bør du gi den et...

10 sykdommer alle hundeeiere burde være oppmerksomme på

Kan du se på hunden din når den er syk? Det er ikke alltid like lett å se. Derfor har vi samlet 10 av de mest vanlige og typiske årsaker til at hunder blir syke. Kjenner du til dem?

Dette betyr hundens kroppsspråk

Hunder "snakker" med kroppen. Så hvis du vil forstå hunden din, bør du observere kroppsspråket dens. Her får du en oversikt over noen av de viktigste...

Slik gir du hunden førstehjelp

Mange hundeeiere vet ikke at førstehjelp også kan utføres på hunder. Når situasjonen er kritisk, kan førstehjelp være avgjørende for om hunden overlever...