Tur med hunden
Hunden Truls går tur minst én time hver dag. Bilde: Foto: Kristin Cock/Newswire

Så lang tur bør hunden gå - hver dag

Undersøkelser viser nå at over halvparten av norske hunder får for lite mosjon. Sjekk om hunden din får nok tur her.

– Alle hunder bør være ute og røre på seg én til to timer hver dag. Tur er viktig for alle raser, ikke bare brukshunder, men også såkalte selskapshunder og de helt små miniatyrrasene, sier veterinær Ingvild Blaker ved AniCura Dyresykehus Oslo. 

De har fått gjennomført en undersøkelse der 60 prosent av hundeeierne svarer at de går mindre enn en time tur med hunden sin hver dag. Enda mer bekymringsfullt: 11 prosent svarer at de ikke går tur med hunden daglig. 

– Ta med hunden på jobb

Veterinæren har full forståelse for at folk har travle liv og at det er vanskelig å finne de timene som trengs. Da er det på tide å tenke litt alternativt, mener hun:

– Tar man med hunden på jobben, får den en liten ekstra tur på vei til trikken. Eller kanskje du kan ta den med i butikken? En hund som får løpe løs, eller med langline, får også langt mer ut av en times tur enn en hun som holdes i kort bånd, sier Blaker. 

– Hunden kjeder seg alene

Sørger du for å gå lengre og oftere tur med hunden din, får du bonuseffekten med hverdagsmosjon til deg selv. For hunden er det dessuten gull verdt. Den er skapt for å få utløp for energi gjennom bevegelse. Mosjon er essensielt for å forhindre overvekt, som igjen er kilde til mange livsstilssykdommer – også for hunder.

I tillegg kan lengre turer være nyttig hvis hunden din har lagt seg til noen uvaner. 

Tonje Hennig er adferdsterapeut, og har jobbet med adferdsproblemer med hund i 15 år. Hun ser en klar sammenheng mellom problemadferd hos hun og for lite mosjon og stimuli:  

– En hund som er mye alene, og kanskje kjeder seg store deler av dagen, kan fort bli veldig oppfinnsom. Den kan begynne å gnage på møbler, bjeffe på alle typer lyder eller gjøre fra seg inne. Noen kan også få destruktiv adferd som å bite på potene sine eller løpe etter sin egen hale, sier hun.

Se hunden Grace rydde huset på egen hånd. 

Samtidig er det også viktig med hvile. Nøkkelen til en harmonisk hund er å gi den en balansert mengde mosjon, hjernetrim og hvile, mener Hennig.

Veterinær Ingvild Baler anbefaler å melde seg inn i en gruppeaktivitet for å få ekstra motivasjon til å bevege seg med hunden. Det finnes for eksempel mange grupper i sosiale medier man kan oppsøke.

UNDERSØKELSEN

Hvor lang tur går du med hunden hver dag?

Mindre enn 10 minutter: 7 %

10-30 minutter: 25 %

30-60 minutter: 30 %

1-2 timer: 17 %

Mer enn 2 timer: 8 %

Går ikke tur med hunden hver dag: 11 %

(Kilde: YouGov/AniCura)

Husk å abonnere på vårt nyhetsbrev – da holder du deg oppdatert på nyheter for hjem og hage. 

20. januar 2017
Mer om Hund

Nå bør kjæledyra bruke refleks

Høstmånedene er høysesong for trafikkskadede dyr. Dyresykehus oppfordrer til bruk av refleks.

Disse hundene har det verst i kulda

Det er nok mange av oss mennesker som skulle ønske at vi hadde hundepels på vinteren. Men for noen hunder kan vinteren bli ekstra kald.

Trend-alarm: Farget hundepels

Gøy å se på. Men hvor gøy er det egentlig for hundene?

Svensk studie: Å eie hund kan forlenge livet

Det å ha hund er bra for helsen din, faktisk er det veldig bra! Et nytt studie viser at hundeeiere er friskere og lever lenger. 

7 norske hunderaser vi kan være stolte av

Vi har 7 norske hunderaser. Dessverre er de fleste av de norske hunderasene utrydningstruede i dag - med ett unntak.

10 nydelige blandingshunder

Har du hørt om labradoodle, schnoodle og dalmador?

Fransk bulldog: 10 ting du bør vite om familiehunden

Fransk bulldog er avlet som en familiehund. Derfor er den en svært populær hunderase. Men den er utsatt for noen helsutfordringer og adferdsmessige særpreg som hundeeiere er nødt til å kjenne til, hvis de vil sikre hunden et langt liv.

10 fakta om familiehunden shih tzu

Shih Tzu er den perfekte familiehund med sitt vennlige sinn og beskjedne størrelse. Her er 10 nyttige ting å vite om hunderasen Shih Tzu for nåværende...

Derfor kan hunden din få grå hår i pelsen - selv om den er ung

Lurer du på hvorfor hunden din har fått grå hår i pelsen, selv om den bare er et par år gammel? Svaret får du her.

10 ting veterinærer har  funnet i hundemager

Hvert år dør mange hunder etter å ha spist noe de ikke tåler. Klokker, sakser, lim, knappenåler og truser er eksempler på hva veterinærene har funnet. 

12 problemer bare vi med hund har

Har du hund, vil du garantert nikke gjenkjennende til disse 12 problemstillingene.

Slik beskytter du hunden mot flått

Med vår og varmere temperaturer våkner flåtten til liv igjen. Hvis hunden din blir bitt av flått kan den bli alvorlig syk. Derfor bør du gi den et...

10 sykdommer alle hundeeiere burde være oppmerksomme på

Kan du se på hunden din når den er syk? Det er ikke alltid like lett å se. Derfor har vi samlet 10 av de mest vanlige og typiske årsaker til at hunder blir syke. Kjenner du til dem?

Dette betyr hundens kroppsspråk

Hunder "snakker" med kroppen. Så hvis du vil forstå hunden din, bør du observere kroppsspråket dens. Her får du en oversikt over noen av de viktigste...

Slik gir du hunden førstehjelp

Mange hundeeiere vet ikke at førstehjelp også kan utføres på hunder. Når situasjonen er kritisk, kan førstehjelp være avgjørende for om hunden overlever...