Huggormbitt hund
Hunder er nysgjerrige dyr, og huggormbitt på hund er ganske vanlig i den varme årstiden. Bilde: iStockphoto

Dette må du gjøre hvis hunden blir bitt av huggorm

I den varme årstiden er huggormbitt ganske vanlig på hund. Her får du vite hva du må gjøre hvis hunden din bites av huggorm. 

I Norge har vi heldigvis bare én giftig slange som lever her naturlig, nemlig huggormen (Vipera berus). Når våren kommer og det blir varmere i været så våkner huggormen til liv i skog og mark.

Den trives godt der det er varmt og solrikt, for eksempel i lyng, med bare fjellområder innimellom, steiner, stubber og på asfalt. 

Mange hundeeiere bekymrer seg for hva man skal gjøre om hunden blir bitt av huggorm, og ofte blir hunden bitt når hund og eier er på tur i skog og mark.

Derfor er det viktig at du som hundeeier vet hva du skal gjøre når en slik situasjon oppstår. 

Bites oftest i ansiktet eller forlabbene

De fleste huggormbitt på hund skjer mellom april og november, og som oftest blir den bitt i ansiktet eller på forbeina. Generelt er reaksjonene kraftigere hos de hundene som bitt i foten enn i ansiktet. 

Hvor syk hunden din vil bli på grunn av huggormbittet kommer an på hvor mye gift ormen har injisert.

Reaksjonen vil derfor variere og det er heller ikke alltid at hunden blir syk: Hvis bittet er et såkalt “tørr bitt” - altså et bitt uten gift, vil hunden din ikke bli syk.

I Norge er cirka 30 prosent av huggormbittene er såkalte “tørre bitt”.

Symptomer ved huggormbitt på hund

Hos hunder med et alvorlig huggormbitt oppstår det en kraftig, øm hevelse som øker i størrelse i løpet av kort tid og hunden blir ofte trøtt etter en time.

Smertene er også sterke inntil et par dager etter bittet. Det er også vanlig med akutt halting og smerte.

– Ved huggormbitt kommer hevelsen i løpet av minutter til en halv time og andre symptomer i løpet av få timer. Vi ønsker å få satt antiserum, altså motgift, helst innen 24 timer etter at hunden har blitt bitt, hvis det er nødvendig, forteller veterinær og professor Lars Moe ved NMBU Veterinærhøgskolen til forskning.no.

Andre vanlige symptomer på huggormbitt er:

  • Blårød hud
  • Slapphet
  • Rask pust
  • Bleke slimhinner i munnen
  • Hjertebank
  • Blod i urinen
  • Kollaps

Man skulle tro at pusteproblemer lett kunne oppstå ved bitt i ansiktsregionen, men ifølge Anicura oppstår hevelse i hundens luftrør sjelden.

Huggormbitt på hund kan være dødelig

Huggormbittet kan være vanskelig å se på grunn av hundens pels, men det vises som to små hull eller prikker ved siden av hverandre.

Ifølge dyresyehuset Anicura blir de fleste hunder som blir bitt av huggorm kraftig påvirket og bittet kan gi svært alvorlige skader.

I milde tilfeller blir hunden bare hoven på bittstedet, mens det i middels tilfeller oppstår skader på hundens indre organer.

– Ved svært alvorlige tilfeller får hunden koagulopatier (forstyrrelse av blodets evne til å levre seg), noe som kan medføre blødningstendenser, kraftige lever- og nyreskader samt forstyrrelser i hjertets funksjon. Blodcellene kollapser med alvorlig blodmangel (anemi) som resultat, skriver Anicura på sine nettsider.

Det er heller ikke sikkert at hunden overlever.

Hold hunden i ro

Det viktigste du gjør hvis hunden din blir bitt av huggorm er å holde den i ro og ringe veterinær så raskt som mulig.

Bevegelse vil gjøre at giften sprer seg raskere i kroppen. Derfor bør små hunder bæres, store hunder kan gå rolig til de kan kjøres til veterinær. Det anbefales heller ikke å prøve å suge ut giften eller legge på trykkforbinding.

Mange hundeeiere har med seg såkalte huggorm-tabletter på tur som inneholder kortison.

Tablettene er ingen motgift og har ingen effekt på giften, men de kan være smertelindrende for hunden hvis reiseveien til veterinær er lang.

Behandling av huggormbitt hos veterinær

Hva slags behandling veterinæren kommer til å gi hunden, kommer an på symptomene. Ved en enkel lokal hevelse og god allmentilstand, kan behandlingen være hvile hjemme.

– Dersom allmenntilstanden er påvirket og sirkulasjonen nedsatt, anbefales ofte oppstalling på klinikk for væsketerapi, smertelindring og observasjon. Ved alvorlige symptomer gis antiserum dersom det er mulig, skriver Evidensia.

Etterbehandling av ormebitt

Hvor lang tid det tar før hunden er frisk igjen etter huggormbitt varierer fra dager til måneder.

Hunden bør unngå mosjon og trening de to første ukene etter ormebitt.

Det anbefales også et etterbesøk til veterinær, selv om langtidseffekter etter huggormbitt ikke er så vanlig, men noen hundeeiere opplever at hunden har nedsatt kondisjon en stund.

Kilder: Anicura, hundehelse.no og forskning.no

21. februar 2018
Mer om Hund

Nå bør kjæledyra bruke refleks

Høstmånedene er høysesong for trafikkskadede dyr. Dyresykehus oppfordrer til bruk av refleks.

Disse hundene har det verst i kulda

Det er nok mange av oss mennesker som skulle ønske at vi hadde hundepels på vinteren. Men for noen hunder kan vinteren bli ekstra kald.

Trend-alarm: Farget hundepels

Gøy å se på. Men hvor gøy er det egentlig for hundene?

Svensk studie: Å eie hund kan forlenge livet

Det å ha hund er bra for helsen din, faktisk er det veldig bra! Et nytt studie viser at hundeeiere er friskere og lever lenger. 

7 norske hunderaser vi kan være stolte av

Vi har 7 norske hunderaser. Dessverre er de fleste av de norske hunderasene utrydningstruede i dag - med ett unntak.

10 nydelige blandingshunder

Har du hørt om labradoodle, schnoodle og dalmador?

Fransk bulldog: 10 ting du bør vite om familiehunden

Fransk bulldog er avlet som en familiehund. Derfor er den en svært populær hunderase. Men den er utsatt for noen helsutfordringer og adferdsmessige særpreg som hundeeiere er nødt til å kjenne til, hvis de vil sikre hunden et langt liv.

10 fakta om familiehunden shih tzu

Shih Tzu er den perfekte familiehund med sitt vennlige sinn og beskjedne størrelse. Her er 10 nyttige ting å vite om hunderasen Shih Tzu for nåværende...

Derfor kan hunden din få grå hår i pelsen - selv om den er ung

Lurer du på hvorfor hunden din har fått grå hår i pelsen, selv om den bare er et par år gammel? Svaret får du her.

10 ting veterinærer har  funnet i hundemager

Hvert år dør mange hunder etter å ha spist noe de ikke tåler. Klokker, sakser, lim, knappenåler og truser er eksempler på hva veterinærene har funnet. 

12 problemer bare vi med hund har

Har du hund, vil du garantert nikke gjenkjennende til disse 12 problemstillingene.

Slik beskytter du hunden mot flått

Med vår og varmere temperaturer våkner flåtten til liv igjen. Hvis hunden din blir bitt av flått kan den bli alvorlig syk. Derfor bør du gi den et...

10 sykdommer alle hundeeiere burde være oppmerksomme på

Kan du se på hunden din når den er syk? Det er ikke alltid like lett å se. Derfor har vi samlet 10 av de mest vanlige og typiske årsaker til at hunder blir syke. Kjenner du til dem?

Dette betyr hundens kroppsspråk

Hunder "snakker" med kroppen. Så hvis du vil forstå hunden din, bør du observere kroppsspråket dens. Her får du en oversikt over noen av de viktigste...

Slik gir du hunden førstehjelp

Mange hundeeiere vet ikke at førstehjelp også kan utføres på hunder. Når situasjonen er kritisk, kan førstehjelp være avgjørende for om hunden overlever...