hvem skal betale når en hund biter en annen?
Veterinærregningen kan fort bli høy når én hund skader en annen. Bilde: Getty Images

Hvem skal betale når hunden biter?

Veterinærregningen kan bli høy når en hund skader en annen hund, og ofte krangler eierne om hvem som skal betale regningen.

– Man skulle tro at eieren til hunden som angriper er forpliktet til å betale den fornærmede for tort og svie, men så enkelt er det ikke, sier veterinær Sasja Elisabeth Rygg ved Dyresykehuset AniCura Oslo til Newswire.

Ukentlig får dyreklinikkene inn hunder som må sys etter slagsmål.

– Eierne er fortvilet over at hunden deres er skadet og må opereres. Når kjæledeggen er lappet sammen, og eieren får regningen som fort kommer på noen tusenlapper, blir mange frustrerte og sinte, sier Rygg.

De fleste hundeeiere har en dyreforsikring, men når skadene skyldes angrep av en annen hund mener mange det er feil at de må ta regningen.

– Som regel er det snakk om kutt og flenger som må sys, men det kan også være mer alvorlig. Ved et voldsomt angrep kan det gå hull i brystveggen slik at lungen punkterer, eller det kan bli skader på muskulatur og sener. Øyeskader forekommer også. I de verste tilfellene overlever ikke dyret, sier hun, særlig om hunden som angriper er større enn hunden som blir angrepet.

Vanskelig tvist

Advokat Ella V. Brenden i Advokatfirmaet Seland Orwall DA, jobber blant annet med erstatningsrett.

Ifølge Brenden må personen som bringer hunden til veterinæren legge ut for regningen, men eieren kan ha rett på erstatning.

– Et eventuelt erstatningskrav avhenger av flere momenter. Sentralt er om hundeeieren har vært så aktsom som det kunne forventes ut ifra situasjonen og kjennskap til egen hund, sier Brenden.

Hvis hunden har bitt tidligere er det en god indikasjon på at det kan skje igjen. Eieren bør da være ekstra påpasselig i møte med fremmede hunder.  Har hundeier ikke gjort nok for å forhindre situasjonen, kan hundeeieren måtte betale for veterinær.

– Dersom eieren til den «angripende» hunden ikke aksepterer å dekke kostnader til veterinær, kan man starte en rettslig prosess. Man kan også anmelde saken til politiet. Politiet kan starte en sak mot hundeieren, eller beslutte at hunden skal avlives dersom dette ikke fremstår som uforholdsmessig, sier Brenden.

I tilfeller der hunden angriper og skader en person, eller gjør andre ødeleggelser, er ansvaret for å betale erstatning uavhengig av skyld. En hundeier vil derfor kunne bli erstatningspliktig, selv om eieren har forsøkt å forhindre skaden.

Aggressive hunder

Tidligere var det en vanlig oppfatning at aggressive hunder ønsket å dominere over andre hunder. Ifølge hundeadferdsterapeut Gro Marit Sørlie stemmer ikke dette.

– I dag vet vi at det som regel er frykt som gjør at en hund angriper en annen. Det skyldes kanskje at den har fått en dårlig erfaring med en annen hund da den var valp. Så reagerer den som voksen med redsel og aggressivitet når den møter andre hunder, sier Sørlie.

Hunden lærer seg at angrep er beste forsvar.

– Det er også noe som kalles rovdyradferd. Det vil si at en hund nærmest jakter på en annen, som for å nedlegge et bytte. Heldigvis er dette ikke så vanlig, og det er bare noen få raser som kan ha dette i seg, sier hun.

Sørlie anbefaler hundeeiere å venne valpen til sosialt samvær med trygge hunder slik at den kan få gode erfaringer og lære seg å kommunisere med andre firbente.

– Har man en hund som ikke er til å stole på, som har vist aggressiv adferd enten ovenfor andre hunder eller mennesker, må den alltid holdes i bånd, sier hun.

Kilde: Newswire

29. oktober 2018
Mer om Hund

Nå bør kjæledyra bruke refleks

Høstmånedene er høysesong for trafikkskadede dyr. Dyresykehus oppfordrer til bruk av refleks.

Disse hundene har det verst i kulda

Det er nok mange av oss mennesker som skulle ønske at vi hadde hundepels på vinteren. Men for noen hunder kan vinteren bli ekstra kald.

Trend-alarm: Farget hundepels

Gøy å se på. Men hvor gøy er det egentlig for hundene?

Svensk studie: Å eie hund kan forlenge livet

Det å ha hund er bra for helsen din, faktisk er det veldig bra! Et nytt studie viser at hundeeiere er friskere og lever lenger. 

7 norske hunderaser vi kan være stolte av

Vi har 7 norske hunderaser. Dessverre er de fleste av de norske hunderasene utrydningstruede i dag - med ett unntak.

10 nydelige blandingshunder

Har du hørt om labradoodle, schnoodle og dalmador?

Fransk bulldog: 10 ting du bør vite om familiehunden

Fransk bulldog er avlet som en familiehund. Derfor er den en svært populær hunderase. Men den er utsatt for noen helsutfordringer og adferdsmessige særpreg som hundeeiere er nødt til å kjenne til, hvis de vil sikre hunden et langt liv.

10 fakta om familiehunden shih tzu

Shih Tzu er den perfekte familiehund med sitt vennlige sinn og beskjedne størrelse. Her er 10 nyttige ting å vite om hunderasen Shih Tzu for nåværende...

Norges 10 mest populære hunderaser

Her får du oversikten over de mest populære hunderasene i 2017. Finner du din hund på listen?

Derfor kan hunden din få grå hår i pelsen - selv om den er ung

Lurer du på hvorfor hunden din har fått grå hår i pelsen, selv om den bare er et par år gammel? Svaret får du her.

10 ting veterinærer har  funnet i hundemager

Hvert år dør mange hunder etter å ha spist noe de ikke tåler. Klokker, sakser, lim, knappenåler og truser er eksempler på hva veterinærene har funnet.

12 problemer bare vi med hund har

Har du hund, vil du garantert nikke gjenkjennende til disse 12 problemstillingene.

Slik beskytter du hunden mot flått

Med vår og varmere temperaturer våkner flåtten til liv igjen. Hvis hunden din blir bitt av flått kan den bli alvorlig syk. Derfor bør du gi den et avvisende flåttmiddel.

10 sykdommer alle hundeeiere burde være oppmerksomme på

Kan du se på hunden din når den er syk? Det er ikke alltid like lett å se. Derfor har vi samlet 10 av de mest vanlige og typiske årsaker til at hunder...

Dette betyr hundens kroppsspråk

Hunder "snakker" med kroppen. Så hvis du vil forstå hunden din, bør du observere kroppsspråket dens. Her får du en oversikt over noen av de viktigste...