hund julemat
Hunder kan bli alvorlig syke av julemat og julegodt. Bilde: iStockphoto

Derfor må du holde hunden langt unna julematen

Hunden din kan bli alvorlig syk om du gir den julemat eller julegodt.

– Søtsaker som sjokolade, druer og rosiner er giftige for hunder, og selv små mengder kan føre til skader på indre organer og i verste fall død, sier veterinær og indremedisiner Magnus Herjén i AniCura Dyresykehus Oslo til Newswire.

Spesielt farlig er mørk sjokolade og kakao, som inneholder mye av stoffet teobromin. Teobrominforgiftning rammer nervesystemet, hjertet, blodsirkulasjonen og muskelsystemet. Lys sjokolade inneholder også teobromin, men i lavere konsentrasjoner.

Rosiner, druer og enkelte typer nøtter bør også holdes unna hunden.

– En hund som har spist rosiner eller druer, kan få  irreversibel skade på nyrene som kan være dødelig.  Symptomer og tegn på nyreskade kan noen ganger komme gradvis og ikke være tydelig med en gang, sier Herjén.

I julen får AniCura inn langt flere tilfeller av kjæledyr med mage- og tarmproblemer enn ellers i året.

– Tidligere var det vanlig å gi hunden og katten restene fra middagsbordet. Det er det heldigvis ikke så mange som gjør lenger. Men i julen er det mange som lar seg friste til å gi hunden eller katten noe ekstra godt. Det kan få uheldige konsekvenser, sier veterinæren.

Herjén minner om at julekaker, gjærbakst og meieriprodukter bør være forbeholdt tobente. Dette er ikke mat som er egnet for hunder, som kan få mageproblemer og diaré.

Hold hunden unna pinnekjøtt og ribbe

Å belønne hunden med en liten pølsebit eller litt skinke er som regel greit. De fleste hunder tåler litt kjøtt av okse, gris eller kylling. Verre er det med salt mat som pinnekjøtt, eller fet mat som ribbe og julepølse.

– Salt kjøtt kan gi mageproblemer, og store måltider med fet mat kan gi akutt betennelse i bukspyttkjertelen som fører til oppkast og magesmerter. I de mest alvorlige tilfellene kan det lede til sjokk og død. Benbiter kan forårsake store skader i tarmene og i verste fall blokkering eller hull i spiserør eller tynntarm, sier Herjén.

Løk, eller mat som inneholder mye løk, er heller ikke bra for hunden. Løk forårsaker hemolyse, som kan føre til ødeleggelse av røde blodceller og akutt, alvorlig blodmangel.

– Alt som inneholder sukker bør holdes unna våre firbente venner, og kunstige søtningsstoffer kan være ekstremt farlige. Xylitol er et søtningstoff som brukes hyppig, blant annet i sukkerfri tyggegummi. Xylitol har insulinliknende egenskaper på en hund, og selv små mengder kan medføre alvorlig lavt blodsukker som igjen kan lede til kramper, anfall, koma og død. Senskader på lever er også vanlig ved xylitolforgiftning hos hund, sier han.

Tegn på forgiftning

– Tegnene på at en hund er forgiftet  avhenger av hva den har fått i seg. Symptomer som nedstemthet, slapphet, kvalme og sikling, skjelvninger og kramper bør vekke mistanke. Noen typer forgiftninger vil gi akutte symptomer, mens andre kan komme gradvis over dager til uker, sier Herjén.

Det er derfor viktig å ta hunden til veterinær umiddelbart hvis man har mistanke om forgiftning.

– Kommer dyret tidlig til veterinær, er prognosen ofte god hvis mageinnholdet kan tømmes ved å fremkalle brekninger eller ved skylling av magesekk, eller hvis benbiter kan fjernes ved operasjon. Ring derfor veterinæren med én gang om du tar hunden på fersken i sjokoladeskålen!

Glem heller ikke at flere av de typiske juleplantene er giftige både for mennesker og dyr. Juleroser, julestjerne og amaryllis bør verken barn, hunder eller katter smake på.

 

Farlig mat for hunder og katter:

  • Mat med løk 
  • Fet mat som for eksempel ribbe
  • Beinrester, spesielt fra fisk, fugl og får
  • Brød, kaker og bolledeig
  • Tyggegummi og andre produkter som inneholder xylitol

Forbudt godteri:

  • Sjokolade
  • Rosiner
  • Druer
  • Nøtter

Kilde: Newswire

7. desember 2017
Mer om Hund

Nå bør kjæledyra bruke refleks

Høstmånedene er høysesong for trafikkskadede dyr. Dyresykehus oppfordrer til bruk av refleks.

Disse hundene har det verst i kulda

Det er nok mange av oss mennesker som skulle ønske at vi hadde hundepels på vinteren. Men for noen hunder kan vinteren bli ekstra kald.

Trend-alarm: Farget hundepels

Gøy å se på. Men hvor gøy er det egentlig for hundene?

Svensk studie: Å eie hund kan forlenge livet

Det å ha hund er bra for helsen din, faktisk er det veldig bra! Et nytt studie viser at hundeeiere er friskere og lever lenger. 

7 norske hunderaser vi kan være stolte av

Vi har 7 norske hunderaser. Dessverre er de fleste av de norske hunderasene utrydningstruede i dag - med ett unntak.

10 nydelige blandingshunder

Har du hørt om labradoodle, schnoodle og dalmador?

Fransk bulldog: 10 ting du bør vite om familiehunden

Fransk bulldog er avlet som en familiehund. Derfor er den en svært populær hunderase. Men den er utsatt for noen helsutfordringer og adferdsmessige særpreg som hundeeiere er nødt til å kjenne til, hvis de vil sikre hunden et langt liv.

10 fakta om familiehunden shih tzu

Shih Tzu er den perfekte familiehund med sitt vennlige sinn og beskjedne størrelse. Her er 10 nyttige ting å vite om hunderasen Shih Tzu for nåværende...

Derfor kan hunden din få grå hår i pelsen - selv om den er ung

Lurer du på hvorfor hunden din har fått grå hår i pelsen, selv om den bare er et par år gammel? Svaret får du her.

10 ting veterinærer har  funnet i hundemager

Hvert år dør mange hunder etter å ha spist noe de ikke tåler. Klokker, sakser, lim, knappenåler og truser er eksempler på hva veterinærene har funnet. 

12 problemer bare vi med hund har

Har du hund, vil du garantert nikke gjenkjennende til disse 12 problemstillingene.

Slik beskytter du hunden mot flått

Med vår og varmere temperaturer våkner flåtten til liv igjen. Hvis hunden din blir bitt av flått kan den bli alvorlig syk. Derfor bør du gi den et...

10 sykdommer alle hundeeiere burde være oppmerksomme på

Kan du se på hunden din når den er syk? Det er ikke alltid like lett å se. Derfor har vi samlet 10 av de mest vanlige og typiske årsaker til at hunder blir syke. Kjenner du til dem?

Dette betyr hundens kroppsspråk

Hunder "snakker" med kroppen. Så hvis du vil forstå hunden din, bør du observere kroppsspråket dens. Her får du en oversikt over noen av de viktigste...

Slik gir du hunden førstehjelp

Mange hundeeiere vet ikke at førstehjelp også kan utføres på hunder. Når situasjonen er kritisk, kan førstehjelp være avgjørende for om hunden overlever...