Mest populære hunderase i norge
Nordmenn elsker aktive hunder! Den mest populære hunderasen i Norge i 2017 var border collie. Bilde: iStock og pixabay

Norges 10 mest populære hunderaser

Her får du oversikten over de mest populære hunderasene i 2017. Finner du din hund på listen?

Hvert år lager Norsk Kennel Klub en oversikt over de mest populære hunderasene i Norge, og i 2017 var border collie igjen den mest populære hunden i Norge.

– Border collien er en gjeterhund, og dens allsidige bruksegenskaper gjør at den egner seg for aktive hundeeiere som kan gi den nok fysisk og mental stimulering. Dette er en hund med stor kapasitet. Har du planer om å satse på lydighet eller agility, eller har behov for border colliens egenskaper som gjeter, er dette en rase som kan passe deg, sier NKKs administrerende direktør, Trine Hage.

Populært med aktive hunder

Flere av de mest populære hundene er aktive raser som krever mye fysisk og mental stimulering for å trives optimalt.

– Hundene på topp 10 listen er alle hunder som passer for personer med en aktiv livsstil, og som liker å gå turer i skog og mark. At disse hundene er så populære, gjenspeiler det aktive livet folk lever i Norge, sier Hage.

På andreplass på listen finner vi staffordshire bull terrier. Dette er en morsom og modig hund, som er med på det meste. Hunderasen er en veldig populær familiehund, kjent for sin tålmodighet og hengivenhet ovenfor mennesker.

Den tredje mest populære hunderasen i Norge i 2017 er norsk, nemlig norsk elghund grå. Dette er den norske nasjonalhunden som har ligget stabilt høyt oppe på listen i flere år. Den grå elghunden er helt klart den mest populære av de norske rasene.

Velg riktig hund

Hvis du vurderer å anskaffe deg en hund i år bør du legge ned arbeid i å finne den riktige hunden. Det er nemlig en omfattende prosess og helt avgjørende at man tar seg god tid, slik at man er sikker på at det blir vellykket.

Først bør man være sikker på at man faktisk har mulighet til å ha hund, og har tiden og motivasjonen som kreves. Deretter bør man finne en hunderase som passer til det livet man har.

– Et godt tips når man er på jakt etter en hund er å ta kontakt med raseklubben til den rasen du tror kan passe deg. De vil kunne svare på alle spørsmålene du måtte ha om rasen og veilede deg videre i prosessen med å finne en god oppdretter, sier Hage.

De 10 mest populære hunderasene i Norge i 2017

#1 Border collie

Border collien er Norges mest populære hunderasen i 2017! Den er en seig, hardtarbeidende og arbeidsvillig gjeterhund. Den er våken, ivrig, lydhør og intelligent. Border collien krever mye mosjon for å trives. Denne rasen er veldig sosial og elsker aktivitet med flokken sin.

Den har stor arbeidskapasitet og blir en svært god familiehund om den får tilstrekkelig utløp for sitt energiske lynne.

 

#2 Staffordshire bull terrier

Norges nest mest populære hunderase i 2017 har sitt opphav i England. Staffordshire bull terrier er en aktiv og livlig rase, som er kjent for å være barnslig til sinns livet ut.

Dette er en arbeidshund som trenger mye fysisk aktivitet og psykisk stimuli. Som familiehund kan den beskrives som hengiven, snill, lojal og med stabilt gemytt.

 

#3 Norsk elghund grå

Endelig en nordmann på pallen! Norsk elghund grå er en typisk jakthund som er spesialisert for elgjakt, men den er også en glimrende familiehund.

Den er robust, modig og energisk. På grunn av sitt jaktinstinkt krever den mye mosjon.

 

#4 Labrador retriever

Labrador retriever er en utmerket og populær familiehund. Men som valp kan den være vilter og krevende, så den trenger en konsekvent og god oppdragelse.

Den blir sent voksen og har ofte sin egne meninger, men har du først fått den til å jobbe med deg så vil du se at disse hundene har en arbeidskapsitet som bør utnyttes. 

 

#5 Engelsk setter

Engelsk setter er enestående som fuglehund, men også en god familiehund for den aktive familien. Den er godlynt, energisk og utholdende, men krever mye aktivitet og mosjon for å trives. 

 

#6 Golden retriever

Golden retriever kommer fra grensetraktene mellom England og Skottland, og opprinnelsen kan dateres fra slutten av 1800-tallet. Dette er en svært vennlig og tillitsfull rase som passer ypperlig som familiehund. 

 

#7 Schäferhund normalhår

Schäfterhunden stammer fra Tyskland og er i dag en av verdens mest populære familie- og brukshunder. Den er meget allsidig og brukes blant annet innen politiet og militæret.

Som familiehund passer den best for aktive familier som ønsker å la hunden få utløp for sin bruksegenskaper. 

 

#8 Cavalier king charles spaniel

Dette er en liten selskapshund av britisk opprinnelse som egner seg godt som familiehund. Cavalier king chales spaniel blir ofte beskrevet som en liten hund i stort format. Den er uredd, sosial, leken og enkel å håndtere. 

 

#9 Gordon setter

Denne hunderasen er en typisk jakthund og en ypperlig fuglehund. Gordon setter krever mye aktivitet for å trives. Hvis du ikke kan tilby mye mosjon, frihet og mental stimulans bør du se etter en annen rase. 

 

#10 Cocker spaniel

Denne hunderasen er opprinnelig en jakthund. Cocker spaniel er et sporty vesen, og er ikke minst vakker. I tillegg har den et godt gemytt. Men den krever jevnlig mosjon og mental stimulering.

Glem ikke at dette er en jakthund.

Resten av listen kan du se på Norsk kennel klubs nettsider. 

Kilder: Norsk kennel klub og kjopehund.no

22. januar 2018
Mer om Hund

Nå bør kjæledyra bruke refleks

Høstmånedene er høysesong for trafikkskadede dyr. Dyresykehus oppfordrer til bruk av refleks.

Disse hundene har det verst i kulda

Det er nok mange av oss mennesker som skulle ønske at vi hadde hundepels på vinteren. Men for noen hunder kan vinteren bli ekstra kald.

Trend-alarm: Farget hundepels

Gøy å se på. Men hvor gøy er det egentlig for hundene?

Svensk studie: Å eie hund kan forlenge livet

Det å ha hund er bra for helsen din, faktisk er det veldig bra! Et nytt studie viser at hundeeiere er friskere og lever lenger. 

7 norske hunderaser vi kan være stolte av

Vi har 7 norske hunderaser. Dessverre er de fleste av de norske hunderasene utrydningstruede i dag - med ett unntak.

10 nydelige blandingshunder

Har du hørt om labradoodle, schnoodle og dalmador?

Fransk bulldog: 10 ting du bør vite om familiehunden

Fransk bulldog er avlet som en familiehund. Derfor er den en svært populær hunderase. Men den er utsatt for noen helsutfordringer og adferdsmessige særpreg som hundeeiere er nødt til å kjenne til, hvis de vil sikre hunden et langt liv.

10 fakta om familiehunden shih tzu

Shih Tzu er den perfekte familiehund med sitt vennlige sinn og beskjedne størrelse. Her er 10 nyttige ting å vite om hunderasen Shih Tzu for nåværende...

Derfor kan hunden din få grå hår i pelsen - selv om den er ung

Lurer du på hvorfor hunden din har fått grå hår i pelsen, selv om den bare er et par år gammel? Svaret får du her.

10 ting veterinærer har  funnet i hundemager

Hvert år dør mange hunder etter å ha spist noe de ikke tåler. Klokker, sakser, lim, knappenåler og truser er eksempler på hva veterinærene har funnet. 

12 problemer bare vi med hund har

Har du hund, vil du garantert nikke gjenkjennende til disse 12 problemstillingene.

Slik beskytter du hunden mot flått

Med vår og varmere temperaturer våkner flåtten til liv igjen. Hvis hunden din blir bitt av flått kan den bli alvorlig syk. Derfor bør du gi den et...

10 sykdommer alle hundeeiere burde være oppmerksomme på

Kan du se på hunden din når den er syk? Det er ikke alltid like lett å se. Derfor har vi samlet 10 av de mest vanlige og typiske årsaker til at hunder blir syke. Kjenner du til dem?

Dette betyr hundens kroppsspråk

Hunder "snakker" med kroppen. Så hvis du vil forstå hunden din, bør du observere kroppsspråket dens. Her får du en oversikt over noen av de viktigste...

Slik gir du hunden førstehjelp

Mange hundeeiere vet ikke at førstehjelp også kan utføres på hunder. Når situasjonen er kritisk, kan førstehjelp være avgjørende for om hunden overlever...