Mest populære hunderase i norge
Nordmenn elsker aktive hunder! Den mest populære hunderasen i Norge er border collie. Bilde: iStock/pixabay & GettyImages

Norges 10 mest populære hunderaser

Her får du oversikten over de mest populære hunderasene i norge. Finner du din hund på listen?

Hvert år lager Norsk Kennel Klub en oversikt over de mest populære hunderasene i Norge, og i over 5 år har border collie vært den mest populære hunderasen i Norge.

– Border collien er en gjeterhund, og dens allsidige bruksegenskaper gjør at den egner seg for aktive hundeeiere som kan gi den nok fysisk og mental stimulering. Dette er en hund med stor kapasitet. Har du planer om å satse på lydighet eller agility, eller har behov for border colliens egenskaper som gjeter, er dette en rase som kan passe deg, sier NKKs administrerende direktør, Trine Hage.

Populært med aktive hunderaser

Flere av de mest populære hunderasene er aktive raser som krever mye fysisk og mental stimulering for å trives optimalt.

– Hundene på topp 10 listen er alle hunder som passer for personer med en aktiv livsstil, og som liker å gå turer i skog og mark. At disse hundene er så populære, gjenspeiler det aktive livet folk lever i Norge, sier Hage.

På andreplass på listen finner vi staffordshire bull terrier. Dette er en morsom og modig hund, som er med på det meste. Hunderasen er en veldig populær familiehund, kjent for sin tålmodighet og hengivenhet ovenfor mennesker.

På listen over populære hunderaser i Norge finner vi også norsk elghund grå. Dette er den norske nasjonalhunden som har ligget stabilt høyt oppe på listen i flere år. Den grå elghunden er helt klart den mest populære av de norske rasene.

Velg riktig hunderase

Hvis du vurderer å anskaffe deg en hund i år bør du legge ned arbeid i å finne den riktige hunden. Det er nemlig en omfattende prosess og helt avgjørende at man tar seg god tid, slik at man er sikker på at det blir vellykket.

Først bør man være sikker på at man faktisk har mulighet til å ha hund, og har tiden og motivasjonen som kreves. Deretter bør man finne en hunderase som passer til det livet man har.

– Et godt tips når man er på jakt etter en hund er å ta kontakt med raseklubben til den rasen du tror kan passe deg. De vil kunne svare på alle spørsmålene du måtte ha om rasen og veilede deg videre i prosessen med å finne en god oppdretter, sier Hage.

De 10 mest populære hunderasene i Norge i 2017

1 Border collie

Border collien er Norges mest populære hunderasen! Den er en seig, hardtarbeidende og arbeidsvillig gjeterhund. Den er våken, ivrig, lydhør og intelligent. Border collien krever mye mosjon for å trives. Denne rasen er veldig sosial og elsker aktivitet med flokken sin.

Den har stor arbeidskapasitet og blir en svært god familiehund om den får tilstrekkelig utløp for sitt energiske lynne.

2 Staffordshire bull terrier

Norges nest mest populære hunderase har sitt opphav i England. Staffordshire bull terrier er en aktiv og livlig rase, som er kjent for å være barnslig til sinns livet ut.

Dette er en arbeidshund som trenger mye fysisk aktivitet og psykisk stimuli. Som familiehund kan den beskrives som hengiven, snill, lojal og med stabilt gemytt.

Les også: Forbudte hunder i Norge

3 Engelsk setter

Engelsk setter er enestående som fuglehund, men også en god familiehund for den aktive familien. Den er godlynt, energisk og utholdende, men krever mye aktivitet og mosjon for å trives. 

Les også: 10 av verdens mest aktive hunderaser

4 Golden retriever

Golden retriever kommer fra grensetraktene mellom England og Skottland, og opprinnelsen kan dateres fra slutten av 1800-tallet. Dette er en svært vennlig og tillitsfull rase som passer ypperlig som familiehund. 

Les også: Verdens 10 smarteste hunder

5 Norsk elghund grå

Endelig en nordmann på pallen! Norsk elghund grå er en typisk jakthund som er spesialisert for elgjakt, men den er også en glimrende familiehund.

Den er robust, modig og energisk. På grunn av sitt jaktinstinkt krever den mye mosjon.

Les mer om 7 Norske hunderaser vi kan være stolte av her

6 Schäferhund normalhår

Schäfterhunden stammer fra Tyskland og er i dag en av verdens mest populære familie- og brukshunder. Den er meget allsidig og brukes blant annet innen politiet og militæret.

Som familiehund passer den best for aktive familier som ønsker å la hunden få utløp for sin bruksegenskaper. 

7 Labrador retriever

Labrador retriever er en utmerket og populær familiehund. Men som valp kan den være vilter og krevende, så den trenger en konsekvent og god oppdragelse.

Den blir sent voksen og har ofte sin egne meninger, men har du først fått den til å jobbe med deg så vil du se at disse hundene har en arbeidskapsitet som bør utnyttes.  

Les mer om Labrador retriver her

8 Gordon setter

Denne hunderasen er en typisk jakthund og en ypperlig fuglehund. Gordon setter krever mye aktivitet for å trives. Hvis du ikke kan tilby mye mosjon, frihet og mental stimulans bør du se etter en annen rase. 

9 Cocker spaniel

Denne hunderasen er opprinnelig en jakthund. Cocker spaniel er et sporty vesen, og er ikke minst vakker. I tillegg har den et godt gemytt. Men den krever jevnlig mosjon og mental stimulering.

Glem ikke at dette er en jakthund. 

Les mer om cocker spaniel her

10 Bichion havanais

Bichion havanais er cubas nasjonal hund. Havanaisene er livlige, nysgjerrige og oppvakte med glimt i øyet. De kan være svært sosiale og de trives som regel godt sammen med andre hunder og andre dyr. De er kjent for å komme godt overens med barn, men barn og hund må selvfølgelig lære å respektere hverandre.

Resten av listen kan du se på Norsk kennel klubs nettsider. 

Kilder: Norsk kennel klub og kjopehund.no

22. januar 2019