Nå bør kjæledyra bruke refleks

Høstmånedene er høysesong for trafikkskadede dyr. Dyresykehus oppfordrer til bruk av refleks.

I løpet av den siste måneden har AniCuras større klinikker og sykehus mottatt 40 hunder og katter som er blitt påkjørt av bil. Til sammenlikning registrerte sykehusene 29 trafikkskadede dyr mai måned.

– Mange av ulykkene kunne vært unngått om eierne utstyrte kjæledyret med refleks, sier veterinær Sasja Elisabeth Rygg ved AniCura Dyresykehus Oslo.

– Mørket kommer allerede i september, og båndtvangen er opphevet flere steder i landet. Det øker risikoen for ulykker, sier hun.


Hunder og katter som treffes av bil i fart, kan få fatale skader hvis det de overlever. De vanligste trafikkskadene er bekkenbrudd, benbrudd, hodeskader og andre brudd, samt skader på indre organer og blødninger fra blant annet milt og lever.

Dyr bør bruke refleks og lys

I dag finnes det mange ulike reflekser å få kjøpt til katter og hunder.

– Til hunder kan du få halsbånd med blinkende eller permanente lys, refleksdekken, vest, refleksmansjetter til bena eller en refleks-spray som kan brukes rett på pelsen. Reflekssprayen har ikke like god effekt som vanlig refleks, men kan brukes som et supplement. For katter finnes reflekshalsbånd som faller av dersom katten henger seg fast i noe, sier Rygg.

Og så er det viktig at også hundeeieren bruker refleks.

– Går man tur med hunden når det er mørkt, er det langt lettere for bilisten å se hund og eier når begge har refleks. Den mørkeste tiden er den vi går i møte nå. Når snøen kommer, blir det lettere å få øye på både dyr og mennesker, sier hun.

Se også: Dette bør du vite om båndtvang

Synlig på 140 meters avstand

Tall fra Trygg Trafikk viser at kun fire av ti voksne bruker refleks. Det er ikke ideelt, og verst for dem som ikke bruker refleks.

– Uten refleks er du først synlig på 25 til 30 meters hold. Bruker du refleks er du derimot synlig på hele 140 meters hold når bilen du møter bruker nærlys. Omregnet til sekunder har bilføreren da 10 sekunder i stedet for 2 sekunder på å reagere, sier Ann-Helen Hansen i Trygg Trafikk.

Dette prinsippet om synlighet og reaksjonestid gjelder også for firbente. Ja, egentlig for alle som beveger seg i trafikkerte områder etter mørkets frembrudd.

– Alle fotgjengere bør synes i trafikken, selv om de bare går på fortau. Går du uten refleks i mørket og skal krysse en gate, har bilisten ekstremt kort tid på seg til å reagere. Det er også viktig å utstyre kjæledyr med refleks. Små dyr er som regel enda vanskeligere å oppdage enn fotgjengere, sier Hansen.

Kilde: Newswire

22. oktober 2018
Mer om Hund

Disse hundene har det verst i kulda

Det er nok mange av oss mennesker som skulle ønske at vi hadde hundepels på vinteren. Men for noen hunder kan vinteren bli ekstra kald. 

Trend-alarm: Farget hundepels

Gøy å se på. Men hvor gøy er det egentlig for hundene?

Svensk studie: Å eie hund kan forlenge livet

Det å ha hund er bra for helsen din, faktisk er det veldig bra! Et nytt studie viser at hundeeiere er friskere og lever lenger.

7 norske hunderaser vi kan være stolte av

Vi har 7 norske hunderaser. Dessverre er de fleste av de norske hunderasene utrydningstruede i dag - med ett unntak.

10 nydelige blandingshunder

Har du hørt om labradoodle, schnoodle og dalmador?

Fransk bulldog: 10 ting du bør vite om familiehunden

Fransk bulldog er avlet som en familiehund. Derfor er den en svært populær hunderase. Men den er utsatt for noen helsutfordringer og adferdsmessige...

10 fakta om familiehunden shih tzu

Shih Tzu er den perfekte familiehund med sitt vennlige sinn og beskjedne størrelse. Her er 10 nyttige ting å vite om hunderasen Shih Tzu for nåværende og kommende eiere.

Norges 10 mest populære hunderaser

Her får du oversikten over de mest populære hunderasene i 2017. Finner du din hund på listen?

Derfor kan hunden din få grå hår i pelsen - selv om den er ung

Lurer du på hvorfor hunden din har fått grå hår i pelsen, selv om den bare er et par år gammel? Svaret får du her.

10 ting veterinærer har  funnet i hundemager

Hvert år dør mange hunder etter å ha spist noe de ikke tåler. Klokker, sakser, lim, knappenåler og truser er eksempler på hva veterinærene har funnet. 

12 problemer bare vi med hund har

Har du hund, vil du garantert nikke gjenkjennende til disse 12 problemstillingene.

Slik beskytter du hunden mot flått

Med vår og varmere temperaturer våkner flåtten til liv igjen. Hvis hunden din blir bitt av flått kan den bli alvorlig syk. Derfor bør du gi den et...

10 sykdommer alle hundeeiere burde være oppmerksomme på

Kan du se på hunden din når den er syk? Det er ikke alltid like lett å se. Derfor har vi samlet 10 av de mest vanlige og typiske årsaker til at hunder blir syke. Kjenner du til dem?

Dette betyr hundens kroppsspråk

Hunder "snakker" med kroppen. Så hvis du vil forstå hunden din, bør du observere kroppsspråket dens. Her får du en oversikt over noen av de viktigste...

Slik gir du hunden førstehjelp

Mange hundeeiere vet ikke at førstehjelp også kan utføres på hunder. Når situasjonen er kritisk, kan førstehjelp være avgjørende for om hunden overlever...