Slik oppdager du om katten eller hunden har tannpine

Både katter og hunder kan gå med tannpine i lang tid uten at du er klar over det. Disse signalene må du se etter.


– Har hunden tannsykdom eller betennelse i tannkjøttet, kan den ofte virke nedstemt. Den kvier seg for å spise tørrfor og slutter å leke med pinner eller dra-leker. Ofte virker den rastløs og litt masete. Hunder kan også sikle mer enn normalt og får ofte dårlig ånde hvis det er noe galt med tennene, sier veterinær Sasja Elisabeth Rygg ved AniCura Dyresykehus Oslo til Newswire.

Hunder og katter reagerer forskjellig på tannsmerter.

– Mens hunden gjerne forsøker å oppsøke eieren for å få hjelp, trekker katten seg lett unna og holder seg for seg selv. Enkelte kjæledyr endrer personlighet når de har vondt. En snill hund kan bli irritabel og aggressiv, mens en katt kan isolere seg, sier Rygg.

Undersøker man hundens tenner, er det viktig å sjekke både foran og bak i munnen. Det er som regel de bakerste tennene som rammes først. Er tannkjøttet rødt, kan det være tegn på betennelse.

– Betennelser i tannkjøtt og munnhule kan føre til at bakterier sprer seg med blodstrømmen slik at immunforsvaret svekkes over tid. Det kan få alvorlige konsekvenser, sier Rygg.

Rygg antar at rundt 70 – 80 prosent av hunder og katter får tannsykdommer eller problemer med tennene i løpet av livet.

Les også: Fakta om familiehunden shih tzuCocker Spaniel eller om Labradore 

Trenger tannpleie

I naturen er tannproblemer den vanligste årsaken til at dyr dør. Når tennene angripes av sykdom eller blir skadet, klarer ikke dyret å få i seg nok føde, og resultatet er at dyret sulter i hjel.

– Fordi vi i dag kan hjelpe dyr med tannproblemer, lever tamme dyr mye lenger. Gnagere må av og til få slipt tennene, mens hunder og katter har behov for tannpleie, sier veterinær Linda Moore Carlsen ved AniCura Dyresykehus til Newswire. Hun har spesialisert seg på tannsykdommer hos dyr.

Vanlige tannproblemer hos hund er tannstein, betennelse i tannkjøttet, brudd eller skader på tenner, emaljeskader eller sykdommer som fører til at tennene løsner. Katter kan få en sykdom der en tann ser helt normal ut, mens roten på tannen smuldrer opp.

– Slike tilstander kan være svært smertefulle, og det er viktig at hunden eller katten ikke går lenge med tannpinen, men får hjelp hos en veterinær, sier Moore Carlsen.

Katten bør pusse tennene jevnlig. Foto: iStockphoto

Man skal også være klar over at mange dyr fortsetter å spise og gnage, ofte på én side av munnen, selv om de har vondt. Symptomene kan også komme gradvis og være vanskelig for eieren å oppdage.

– For å unngå tannproblemer hos kjæledyret, anbefaler vi jevnlig pussing av tennene i tillegg til regelmessige tannkontroller. Det finnes også hundefôr som er satt inn med tannsteinmiddel som gir en mekanisk tannrens når hunden tygger på fôrkulene, sier hun.

Små hunder er mer utsatt for tannstein enn store hunder fordi de tygger mindre. Tannstein kan føre til infeksjoner i tannkjøttet som gjør at tennene løsner. Store hunder kan noen ganger tygge for hardt, særlig hvis de gnager på knoker og bein, og da brekker de lett en tann.

– De små hundene bør derfor sjekkes oftere, og i yngre alder, enn de store hundene. Minst to ganger i året, anbefaler veterinæren. En katt bør til tannkontroll minst én gang i året, sier Moore Carlsen.

For å få gjort en grundig sjekk og rens av tennene, må hunden legges i narkose slik at man får renset innunder tannkjøttet og fjernet plakk og tannstein. Syke eller dårlige tenner trekkes.

Lykkelig smertefri

Sasja Elisabeth Rygg forteller at hun ofte ser hunder som nesten danser av glede når tennene er blitt fikset.

– De kan oppføre seg som valper igjen og vise stor glede over å bli kvitt tannpinen. Eierne føler at de har fått tilbake den gode, gamle hunden sin igjen, den som lekte og var glad, sier hun.

Også katter kan vise glede over å være kvitt smerter. De leker mer, virker fornøyde og spiser bedre.

En klinisk kartlegging av tannhelsen til to millioner hunder i USA, viste at 80 prosent av hunder over tre år har betennelse i tannkjøttet og rundt tennene.

– Vi har ingen grunn til å tro at situasjonen i Norge er noe annerledes, sier Rygg.

Kilde: Newswire