Hvordan unngår du at hundene din får koronaviruset?
Hvordan unngår du at hundene din får koronaviruset? Bilde: Getty Images

Kan kjæledyret ditt bli smittet med koronavirus?

Er du redd for at dyret ditt kan bli smittet med korona? Les og finn ut hva du skal gjøre hvis du blir syk, og om koronaviruser kan smittes fra mennesker til dyr. 

Ingen vil at det skal skje noe med menneskets beste venn, så det er viktig at du vet hvordan du skal forholde deg til kjæledyret ditt dersom du blir smittet eller syk med koronaviruset. 

Smitte fra menneske til dyr 

Det er ikke dokumentert at koronaviruset kan overføres fra mennesker til dyr, og her menes husdyr og kjæledyr som primært hunder og katter. Veterinærinstituttet opplyser på deres hjemmesider at koronaviruset først og fremst er et folkehelseproblem og ikke et dyrehelseproblem. Men siden det ikke finnes noen beviser eller konkret kunnskap på området, er det viktig at du er forsiktig med hvordan du er rundt husdyrene dine dersom du blir syk, sier den danske veterinærforeningen. For det finnes for nå ikke bevis for eller imot at konronaviruset smitter fra mennesker til dyr. Men det er alltid en god ide å passe på og ta hensyn til din firbente venn. 

Smitte fra dyr til mennesker

På samme måte som det hverken er dokumentert at mennesker kan smitte dyr, er det heller ikke dokumentert at kjæledyr kan smitte mennesker. Selv om det ikke finnes noen klare beviser for eller imot, er det fortsatt viktig å ha en god håndhygiene når du er med husdyret ditt. Fortsett og gi masse kos og oppmerksomhet, men vaske heller hendene en ekstra gang før og etter. 

Noen spekulerer i om pelsen til en hunden kan børe på smitten, dersom en smittet person har klappet den. Her er det heller ikke, på nåværende tidspunkt, funnet beviser for eller imot om hunder kan bære smitten i pelsen. Men du kan alltid passe på, for eksempel ved å unngå at fremmede klapper hundene din i denne perioden. For hvis smitten kan bæres rundt via pelsen, kan det være en stor smittekilde til hjemmet ditt.

Hva skal du gjøre med husdyret ditt hvis du blir syk

Hvis du blir smittet med koronavirus, bør du unngå direkte kontakt med kjæledyret ditt, også klapp og kos. 

Hvis du har muligheten, la noen andre i husstanden passe på kjæledyret ditt. Det er viktig at den som passer på dyret er frisk og rask. Og som beskrevet over, er håndhygiene viktig, siden man fortsatt ikke vet om mennesker og kjæledyr kan smitter hverandre med koronavirus. 

Trenger du vetrinærhjelp? 

Det er viktig at dyr som er syke og trenger hjem, kommer til dyrlegen. 

Hvis kjæledyret ditt trenger en veterinær, og du enten har blitt smittet med koronavirus eller sitter i karantene, bør du la en annen person, utenfor hjemme som ikke er smittet eller i karantene, ta kjæledyret ditt til veterinæren. Husk å gi vedkommende fullmakt til det. 

Kontakt veterinæren din på forhånd, via telefon, og fortell dem at dyret kommer fra en hjem med koronasmitte. 

Flere veterinærer og dyrleger har kanskje endret arbeidstiden i disse tider. Det er ikke nødvendigvis på grunn av frykten for smitte mellom mennesker og dyr, men for å redusere antallet av mennesker og dyr på klinikken. Følg retningslinjene til din veterinær og ring på forhånd for en snakk om forholdsregler og avtale om tid. 

 

23. mars 2020
Mer om Kjæledyr

Slik får hunden og katten et godt nyttår

Fyrverkeri og høye lyder er en uunngåelig del av nyttårsaften. For hunder og katter kan det være en tøff natt der de kan bli redde på grunn av de bråkete festlighetene. Men du kan gjøre mye slik at de ikke får en dårlig opplevelse. 

19 katteraser som koster en formue

Verdens dyreste katt koster over 150.000 kr. Se hvordan den - og 18 andre sinnsykt dyre katter ser ut.

Cocker spaniel – 10 ting du skal vite om den energiske hunden med...

Alt om cocker spanielens historie, hunderasens sinn og temperament, og de helt spesielle utfordringene som en cocker spaniel har; pleie av lange ører...

Hundens sovestilling avslører personligheten

Bli bedre kjent med hunden din ved å lære deg å tyde yndlingssovestillingen dens – Kanskje du blir overrasket? 

ANNONSØRINNHOLD

Guide til riktig mat for hund og katt

Ung, gammel eller overvektig? Slik gir du kjæledyret ditt riktig næring.

15 fantastiske bilder av dyr i snø

Dyr i snø kan by på mange morsomme øyeblikk. Her 15 bliunkskudd av dyr som koser seg i snøen.

Katter sjeldnere til veterinær enn hunder

Til tross for at det finnes langt flere katter enn hunder i Norge. Har katter lavere status enn hunder?

Alt du skal vite om løpetid hos hunder

Når du skaffer deg hund, tenker du selvfølgelig over om det skal være en tispe eller en hannhund. Det er forskjellige grunner til at man velger den ene...

Ny IKEA-serie for dyr

Den svenske møbelkjeden lanserer nå en egen serie for hunder og katter!

Nå kan du endelig støvsuge hunden din

VIKTIG MELDING til alle hundeeiere med dyr som er glade i å rulle seg søla. Nå kommer hundestøvsugeren!

10 av verdens mest aktive hunder

Er du på utkikk etter aktiv hund? Da er kanskje en av disse noe for deg.

Labrador - 11 fakta om hunden som (nesten) kan alt

Vurderer du å skaffe deg en labrador retriever, da kan du lese alt om rasens temperament, historie og alle de nyttige og overraskende evnene den norske...

9 tips som forbereder hunden og katten din til nyttårsaften

Mange hunder og katter er livredde på nyttårsaften når rakettene smeller. Men her er 9 gode tips til hvordan du kan hjelpe dem.

Slik lærer du hunden å være hjemme

Har du opplevd å komme hjem til tiss over hele gulvet, halvspiste sko og en nabo som er gal av å høre bjeffing? Da skal du lese dette.

Tirsdag blir dette dyret lovlig i Norge

40 år gammelt forbudet er opphevet. Nå får nordmenn lov til å eie slanger, øgler og skilpadder.