Forskning forteller hvor katten din liker best at du koser med den
Vet du hvor katten din egentlig liker å bli klødd? Bilde: Getty Images

Her vil katten din aller helst bli klødd

Katter er lunefulle dyr, og det kan ofte være vanskelig å tyde signalene de sender ut. Liker de egentlig å bli kjælt med, og hvor skal du helst klø dem? 

Her ønsker katten at du kjæler med den

Det kan virke vanskelig å gjøre katten fornøyd, og noen ganger virker det som om de skifter mening fra dag til dag. Men de er jo fryktelig søte allikevel, og som katteeier gjør man sitt beste for at katten skal trives. Nå kan heldigvis vitenskapen hjelpe deg på vei mot et fornøyd katt!

Et team med britiske forskere har nemlig studert katters atferd, og kartlagt hvor katter reagerer mest positivt på å bli klødd. Undersøkelsen studerte 34 katter, hvor alle var mellom 6 og 12 måneder gamle, og det hele foregikk i kattenes egne hjem.

Her ble de kost med av sin egen eier eller av fremmede, og det foregikk rundt haken, på kinn, ved haleroten, oppå hodet, på ryggen og på brystet.

I det neste eksperimentet ble katten bare klødd av sin egen eier, og her var det kun rundt hodet, ryggen og halen.

Positive og negative reaksjoner

Eksperimentene ble filmet, og kattens reaksjoner ble delt inn i positive og negative: Hvis katten nikket blidt med hodet, snuste eller blunket langsomt, ble det sett på som et positivt tegn, og hvis katten skvatt, viftet med halen eller vippet med ørene, ble det sett på som et negativt tegn.

Pussig nok utviste katten flere negative tegn når den ble kjælt med av sin egen eier, men det kan også ha noe å gjøre med at interaksjonen mellom begge parter var annerledes enn kattene var vant til.

Generelt foretrakk kattene å bli strøket rundt haken og kinnene eller mellom øynene og ørene, og de var minst fornøyde med å bli tatt på rundt haleroten.

Men liker katten det egentlig?

Vitenskapen kan dog ikke gi et entydig svar på om katter faktisk liker å bli berørt: “Vi forventer at katter tolererer berøring og faktisk også nyter det, men det er ikke nok forskning på området,” bemerker forskerne i undersøkelsen.

Så på den fronten må du nok forsøke å lese kattens signaler og eventuelt teste ut om forskernes beviser holder mål – det kan jo hende at akkurat din katt reagerer helt motsatt.

Kilde: Mentalfloss

Vil du lære mer om katter? Abonnere på vårt nyhetsbrev her! 

1. mars 2017
Mer om Katt

Slik bygger du et kattehotell

Har du mange katter hjemme? Da kan du bygge et enkelt og genialt hotell til dem.

10 katteleker du lett kan lage selv

Du trenger ikke kjøpe dyre katteleker for å gjøre katten din glad! Vi gir deg 10 tips til katteleker du kan lage selv.

Så mange menneskeår er katten din

Lurer du på hvor gammel katten din egentlig er, det vil si hvor mange år er katten i menneskerår? Slik regner du ut alderen på katten din.

12 ting du ikke vet om katter

Katter er selvstendige dyr, og selv om vi er sammen med dem til daglig er det mye mystikk rundt dem. 

Kan hund og katt bli  venner?

Er det mulig å få hund og katt til å bli gode venner? Ja, er mulig å få hund og katt til å trives i samme hus. Her får du tips til hvordan du introduser...

12 fantastiske bilder av den vakre Maine Coon-katten

Du vil elske disse fantastiske bildene av Maine Coon!

Slik beskytter du katten mot flått, spolorm og lungeorm

Her får du vite hvordan og hvorfor du må beskytte katten din mot flått, lungeorm og spolorm.

10 ting du alltid har lurt på om katter

Hvorfor lander katten alltid på beina? Hvorfor er katten livredd agurker? Og hvorfor velter katten ting? Det og mye annet får du svaret på her!

Hvorfor maler katter?

Når du koser med katten din, begynner den ofte å male. Men hvorfor maler egentlig katten - og hvordan maler den?

Derfor bør du gå tur med katten

Det er ikke så mange som gjør det, men det er faktisk en god ide å gå tur med innekatten. Og katten, den vil garantert sette pris på det!

Video: Katter og  juletrær

Glem "3 nøtter til Askepott". Dette er julens viktigste video.

Lag et telt til katten din av en gammel T-skjorte

Katter elsker små gjemmesteder hvor de kan legge seg på lur eller slappe av. Vi viser deg hvordan du kan lage en liten hule til katten din.

12 måter å dekorere hjemme med bilder av katten din

Hvem får nok av katter? Eller sin egen katt?? Vi har funnet frem til 12 spenstige måter du kan friske opp hjemme med bilder av katten din.

Hold katten unna bordet og vinduskarmen

Som katteeier har du helt sikkert irritert deg over potemerker på uønskede steder. Her er 8 tips til hvordan du løser problemet - uten å skade katten...